Odídenci zo Siete vstupujú do poslaneckého klubu Most-Híd

„Zhodli sme sa na tom, že pätica poslancov vstúpi do klubu ako jednotlivci nie ako platforma a budú súčasťou Mosta-Híd,“ povedal predseda strany Béla Bugár po rokovaní s Andrejom Hrnčiarom ako zástupcom piatich poslancov, ktorí v utorok opustili stranu Sieť. Jej nový predseda Roman Brecely vyhlásil, že to iba potvrdilo obchodnícky prístup pätice k výkonu poslaneckého mandátu. Prípadné otváranie koaličnej dohody označil za politické hazardérstvo.

17.08.2016 16:16 , aktualizované: 17:30
Andrej Hrnčiar,  Béla Bugár Foto: ,
Bývalý člen strany Sieť Andrej Hrnčiar (vľavo) na tlačovej konferencii so šéfom strany Most-Híd Bélom Bugárom oznamuje, že päť poslancov Siete vstupuje do klubu strany Most-Híd.
debata (124)

Vo štvrtok sa stretne predsedníctvo aj poslanecký klub Mosta-Híd a následne o prijatí pätice poslancov bude Bugár informovať koaličných partnerov.

Hlavnou témou rokovania mala byť predstava vzájomnej spolupráce a fungovania poslaneckého klubu. Ten bude fungovať s 15 poslancami. Bugár zároveň oznámil, že pätica poslancov vstúpi do klubu Most-Híd ako jednotlivci, nie ako platforma. Vo štvrtok teda do klubu pribudnú okrem Hrnčiara poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík.

„Je to posilnenie, pretože naše priority bude presadzovať pätnásť poslancov,“ povedal. Podľa neho s päticou poslancov existuje silná programová zhoda. Preto vníma vstup poslancov do klubu Most-Híd ako logické vyústenie situácie.

„Treba rozmýšľať ako ďalej. Bude tu ďalší klub s 15 poslancami. Je to vec premiéra a Koaličnej rady, či bude naďalej fungovať štvorkoalícia alebo vznikne trojkoalícia,“ uviedol Bugár, ktorý predpokladá, že Fico zavolá predsedu Siete Romana Brecelyho a bude sa ho pýtať, koľkými poslancami vie podporiť koalíciu. „Ak nebude vedieť preukázať podporu, s jedným alebo dvoma poslancami nebude môcť ministerstvo obhájiť,“ uviedol s tým, že ak nedostanú od Brecelyho dobrú odpoveď, tak bude Most-Híd požadovať rezort dopravy, ktorý vedie práve Brecely. „Ak vznikne trojkoalícia. Budeme o tomto poste rozprávať s koaličnými partnermi,“ dodal Bugár.

Zároveň potvrdil, že má záujem obhájiť dve kreslá podpredsedu parlamentu. Okrem Lucie Žitňanskej túto funkciu zastáva aj Andrej Hrnčiar.

Hrnčiar zdôraznil, že počas rokovania nenašli ani jediný problém, ktorý by ich rozdeľoval. Podľa neho ide o najlepšie riešenie, keďže pätica nezaradených poslancov koalície by mohla vyvolávať viacero otázok, najmä pri ich hlasovaní.

Hrnčiar povedal, že nemá záujem o post ministra dopravy a na otázku novinárov, či by takúto ponuku prijal, odpovedal nie.

Most-Híd neotvorí podľa Bugára otázku zotrvania ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo funkcii. Bugár to povedal v súvislosti s tým, že sa pravdepodobne bude modifikovať Koaličná zmluva po zmene pomerov v parlamente.

Brecely odídencov z iných strán prijať neplánuje

Predseda strany Sieť a minister dopravy Roman Brecely neplánuje stranu rozširovať o odpadlíkov z iných parlamentných strán. Ako povedal na brífingu po predsedníctve strany Sieť, odchod pätice poslancov zo Siete na čele s poslancom Andrejom Hrnčiarom považuje za ich obchodnícky postoj.

Vedenie strany Sieť rokovalo o aktuálnej situácii po tom, čo stranu opustila pätica nespokojných poslancov. „Predsedníctvo Siete berie na vedomie odchod piatich poslancov zo strany. Vníma ho ako posledný v dlhom rade dôkazov o obchodníckom postoji týchto ľudí k výkonu poslaneckého mandátu,“ povedal vo svojom krátkom vyhlásení Brecely.

Podľa jeho slov si predsedníctvo strany počká na výsledky svojho rokovania s predsedami ostatných koaličných strán a až po ňom uskutočnia ďalšie kroky. „Prípadné vypovedanie koaličnej zmluvy počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ by považovalo za politické hazardérstvo a za krok k destabilizácii vládnej väčšiny,“ dodal Brecely s tým, že bude hľadať také riešenie, ktoré zabezpečí pevnosť vládnej väčšiny a jej praktický výkon vo vláde a v parlamente.

K tomu, či má zmysel, aby Sieť zostávala vo vládnej koalícii aj keď má v parlamente iba dvoch poslancov Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú Brecely povedal, že rokovania na túto tému ich zatiaľ iba čakajú. Ako predseda Siete však Brecely neplánuje poslaneckú základňu rozširovať o žiadnych odídencov z iných strán.

Napriek tomu, že strana má v Národnej rade SR iba dvoch poslancov, Brecely zatiaľ zostáva na poste ministra dopravy. „Práca na ministerstve dopravy za nás hovorí sama,“ nepriamo poukázal na výsledky svojej práce minister.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Andrej Hrnčiar #Sieť #Roman Brecely