Policajnú inšpekciu by podľa Čižnára mohla nahradiť prokuratúra

Trestnou činnosťou páchanou policajtmi by sa podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára mohla zaoberať aj prokuratúra. "Zatiaľ bola policajná inšpekcia označená ako zákonná, ale narážky, že je to orgán závislý od ministra vnútra, tých sa nezbavíme, pokiaľ sa systém nezmení," povedal dnes novinárom.

17.08.2016 16:32
debata (4)

Zmena v tejto oblasti je podľa Čižnára možná dvoma spôsobmi. Možné je vytvoriť samostatný orgán zodpovedný priamo vláde, ako je to v Českej republike. Druhý spôsob je, že sa touto oblasťou bude zaoberať prokuratúra. „Bolo by však potrebné zmeniť štruktúru na krajských prokuratúrach a minimálne na troch urobiť oddelenia, ktoré by vyšetrovali len toto,“ vyhlásil Čižnár. Polícia by prokurátorom poskytovala len podporu, napríklad pri predvádzaní osôb. „Je to vec na diskusiu,“ dodal Čižnár.

Diskusia okolo nezávislosti policajnej inšpekcie začala v uplynulom roku po tom, čo jeden zo senátov trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR oslobodil viacerých policajtov vyšetrovaných inšpekciou s odôvodnením, že inšpekcia funguje nezákonne, keďže je podriadená politikovi, konkrétne ministrovi vnútra. Iné senáty však argumentovali zákonnosťou inšpekcie, čo potvrdil aj najvyšší súd zjednocovacím stanoviskom. Ministerstvo vnútra argumentuje, že policajná inšpekcia na Slovensku je jednou z najnezávislejších v Európe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokuratúra #policajná inšpekcia