Lajčák ako prvý minister EÚ navštívi Turecko

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák navštívi budúci týždeň Turecko. Bude tak prvým predstaviteľom EÚ na ministerskej úrovni, ktorý krajinu navštívi po neúspešnom pokuse o puč z 15. júla. Ako ďalej uviedol šéf slovenskej diplomacie Lajčák, turecká strana sa zase zúčastní na neformálnej schôdzke ministrov zahraničných vecí v Bratislave 3. septembra.

18.08.2016 10:47
lajčák, miroslav lajčák, Foto: ,
Podľa Lajčáka sme v takej zvláštnej situácii, keď Európa kritizuje Turecko a zároveň je v Turecku taký pocit, že EÚ nepochopila, čo sa tam deje a nepomohla dostatočne.
debata (14)

Podľa ministra na neformálnu radu šéfov diplomacií pozýva Slovensko aj kandidátske krajiny a Turecko kandidátskou krajinou je. Lajčák vyjadrenia niektorých európskych predstaviteľov o tom, že Turecku by Únia mala zastaviť prístupový proces, komentovať nechcel. „Nikdy som nebol zástancom silných vyjadrení, som radšej zástancom priamych rokovaní. Mediálne odkazy veci neriešia a sme v takej zvláštnej situácii, keď Európa kritizuje Turecko a zároveň je v Turecku taký pocit, že EÚ nepochopila, čo sa tam deje a nepomohla dostatočne. Najlepšie riešenie je si sadnúť za stôl a vyjasniť si tie veci,“ dodal Lajčák.

Neúspešný pokus o prevrat sa v Turecku odohral v noci z 15. na 16. júla. Ankara z neho obviňuje moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v dobrovoľnom exile a USA. Turecko žiada jeho vydanie a turecká prokuratúra pre neho navrhla dva doživotné tresty plus 1 900 rokov väzenia. Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. V súvislosti s pokusom o prevrat zatkli turecké orgány viac ako 35-tisíc ľudí. Približne 75-tisíc občanov prišlo o cestovné pasy a desaťtisíce pracovníkov v súdnictve, médiách, školstve, zdravotníctve, armáde či miestnej samospráve museli prerušiť výkon povolania. Po pokuse o puč je otázne aj dodržiavanie marcovej dohody o migrantoch, ktorej súčasťou je aj bezvízový styk pre Turecko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Miroslav Lajčák