Po daždivej nedeli poteší oteplenie

Z pekného slnečného počasia, aké prináša sobota, sa budú môcť o niečo dlhšie tešiť tí, čo bývajú na východnom Slovensku alebo sa tam počas víkendu chystajú. Západnú časť republiky zasiahne v nedeľu studený front spojený s dažďom, a ten sa na východ dostane až neskôr. Ale väčšina budúceho týždňa už bude letná.

20.08.2016 07:00
huby, hríby, hubárska sezóna, jeseň, Foto: ,
Hubárska sezóna sa začala skôr ako zvyčajne a je mimoriadne bohatá. Bez húb sa teraz z lesa vráti len ten, kto ich nezbiera.
debata

V sobotu by sa mali do najteplejších oblastí Slovenska vrátiť tropické teploty. Naposledy bolo 30 stupňov pred týždňom. V nedeľu sa síce ochladí, po víkende sa však počasie umúdri. Pondelok bude ešte nepríjemný, v ďalších dňoch by už malo byť pekne. Opäť začne svietiť slnko, aj keď neprinesie horúčavy. Cez deň by mali byť príjemné teploty vzduchu, v utorok a stredu sa očakáva okolo 25 až 27 stupňov.

„Postupne sa bude ďalej otepľovať, ale pretože k nám začne prúdiť suchší vzduch, treba počítať s tým, že noci budú chladnejšie ako tento týždeň. Je už také obdobie na konci augusta, vzduch bude suchší, bez oblačnosti, a tak sa bude dobre ochladzovať,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

August je z klimatologického a meteorologického hľadiska posledný letný mesiac, september sa už považuje za jeseň, aj keď jesenná rovnodennosť je až 23. septembra.

Ako bude

  • Sobota Slnečno, v priebehu dňa ojedinele prehánky. Denná teplota 25 až 30 stupňov.
  • Nedeľa Oblačno až zamračené, na východe polooblačno. Denná teplota 21 až 26 stupňov.
  • Pondelok Oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď. Denná teplota 18 až 23 stupňov, na severe okolo 16 stupňov.
  • Utorok Oblačno až zamračené, postupne ubúdanie zrážok. Denná teplota 18 až 24 stupňov.
  • Streda Jasno až polooblačno, veterno. Denná teplota 21 až 27 stupňov.
  • Štvrtok Jasno až polooblačno. Denná teplota 23 až 29 stupňov.

Ľudí, čo chodia radi do hôr, nasledujúci vývoj počasia poteší. Počasie je totiž v tomto ročnom období oveľa čitateľnejšie ako v júni alebo júli. V prvých letných mesiacoch sa často tvoria búrky. V auguste je ich pomenej a okrem toho sa dajú lepšie predpovedať.

„Je to už stabilnejšie a čitateľnejšie prostredie. Budúci týždeň, okrem pondelka, by mohol mať takéto vlastnosti. A nasledujúci víkend by mohol mať prívlastok letný, pretože do západnej Európy začne prúdiť teplý vzduch, a ten by sa v druhej polovici budúceho týždňa mal prejaviť aj u nás. Takže ďalší víkend by mohol byť lepší ako tento,“ predpokladá Pavol Faško.

Doterajšia nestabilita počasia s častými dažďami spôsobila problémy najmä poľnohospodárom, ktorým zrážky komplikovali zber úrody a ďalšie práce na poliach. Potešila však hubárov. Tí majú teraz sezónu, aká na Slovensku v lete už dávno nebola. Bez húb sa z lesa vracia len ten, kto ich nezbiera.

„Hubárska sezóna je teraz prekvapujúco dobrá, taká zvyčajne býva až na jeseň. Oplatí sa ísť do lesa. Prakticky už rastie všetko, len bedlí je trochu menej. Dokonca sa našli už aj rýdziky, čo sú typicky jesenné huby. Rastú suchochríby hnedé, všetky druhy dubákov a kozákov. Ale hlavne je v lesoch obrovské množstvo lievikov trúbkovitých. Sú to vynikajúce huby, dobre sa sušia, zostávajú voňavé, majú jemnú chuť. Na pohľad nevyzerajú pekne, ale podľa mňa patria medzi naše najlepšie huby,“ uzatvára skúsený hubár Pavol Remiaš, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hubárska sezóna