Do biznisu s liekmi sa nemocnice nehrnú

Vlastné lekárne namiesto súkromných. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker mal plán, ako zlepšiť situáciu zadlžených nemocníc. V júni im prikázali, aby rušili zmluvy so súkromníkmi a začali zakladať lekárne. Nie všade to však ide.

21.08.2016 15:00
Tomáš Drucker, Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v júni prikázal nemocniciam, aby rušili zmluvy so súkromníkmi a začali zakladať lekárne.
debata (3)

Denník Pravda oslovil 9 štátnych nemocníc, z nich sa končí zmluva so súkromníkom iba v jednej z nich, v Žiline. Do lekárenského biznisu sa plánujú pustiť zatiaľ tri nemocnice – v Trnave, Trenčíne a Košiciach.

Podmienky, za ktorých dnes nemocnice prenajímajú priestory, vyhovujú skôr súkromným lekárňam ako zdravotníckym zariadeniam. Podľa ministerstva to naznačila analýza zmluvných vzťahov vo viacerých nemocniciach.

Pod ministerstvo spadá 13 univerzitných a fakultných nemocníc vrátane troch detských. Niektoré začali prevádzkovať lekáreň ešte pred príkazom ministra. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici si ju zriadila v roku 2013, Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline začala konkurovať dvom súkromným pred viac ako pol rokom.

Zvyšné nemocnice sa snažia dohodnúť so súčasnými nájomníkmi na ukončení nájomných zmlúv. Nie všetci sú ochotní opustiť priestory predčasne. Väčšina zmlúv je uzatvorená na dobu určitú. Ak nemocniciam hrozia za ich zrušenie pokuty, ministerstvo na tom netrvá. V príkaznom liste ministra sa uvádza, že nemocnice musia požiadať o vydanie povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti minimálne 90 dní pred skončením nájomného vzťahu so súkromnými lekárňami.

Majú nemocnice počkať s vlastnou lekárňou do vypršania platných nájomných zmlúv alebo si ju majú zriadiť skôr? Podľa Petra Goliaša z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) je to individuálne. „Závisí to od sankcií a tiež od toho, nakoľko vedia pripraviť taký podnikateľský plán, aby sa im tá investícia vrátila,“ povedal Goliáš.

Týmto smerom sa vydala trnavská nemocnica, ktorá sa rozhodla konkurovať dvom súkromníkom. Pre hrozbu pokút s nimi kontrakty zrušiť nemohla. „V prípade vypovedania zmluvy z našej strany by nemocnici hrozili sankcie v podobe náhrady ušlého zisku, preto sme sa dohodli na zvýšení nájomného,“ vysvetlil hovorca nemocnice Matúš Stračiak s tým, že už pripravujú projekt vlastnej verejnej lekárne.

V priestoroch žilinskej nemocnice fungujú dve súkromné lekárne. S oboma už vedenie nemocnice rokovalo. S jednou sa dohodlo na ukončení nájmu k 31. októbru 2016. Druhá s takýmto riešením nesúhlasila.

„V prípade ukončenia zmluvy z našej strany by hrozili sankcie. Zmluva je účinná do 31. decembra 2017. V súčasnosti prebiehajú rokovania o výške nájmu,“ priblížila hovorkyňa zariadenia Viera Jurčiová. Nemocnica viac ako pol roka prevádzkuje vlastnú lekáreň. „Deväťdesiat percent zákazníkov tvoria pacienti, ktorí prichádzajú s receptami. Zisk pôjde späť do nemocnice,“ dodala Jurčiová.

V Košiciach skúsia postaviť vlastný biznis v lekárni, ktorá dnes slúži ako výučbová pre študentov farmaceutických fakúlt. Nájom je tu na dobu neurčitú.

„V súčasnosti pripravujeme plnohodnotné zabezpečenie týchto služieb a následne podnikneme kroky smerujúce k ukončeniu zmluvného vzťahu s prevádzkovateľom lekárne,“ spresnila hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Lekáreň prevádzkuje laboratórium a zabezpečuje individuálne pripravované liečivá pre východné Slovensko, predovšetkým pre deti s onkologickým ochorením či doplnkový sortiment pre nízkopríjmových seniorov.

To, čo chce ministerstvo dosiahnuť, už od roku 2013 funguje v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Dovtedy tam boli dve súkromné lekárne, ktorým nemocnica nepredĺžila zmluvy. „Lekáreň je od otvorenia zisková, jej obrat bol napríklad v roku 2015 viac ako 5,8 milióna eur,“ prezradila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Rušenie zmlúv so súkromnými lekárňami má podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa opodstatnenie v prípadoch, keď v jednej nemocnici prevádzkuje päť rôznych sietí päť lekární. K jednotlivým prípadom by sa však malo pristupovať individuálne. „Lekáreň môže kvalitne a dobre prevádzkovať individuálny farmaceut, pre ktorého môže tento krok znamenať neopodstatnenú osobnú likvidáciu,“ myslí si Sukeľ.

Ministerstvo by podľa neho malo zdôvodniť, prečo je tento krok namierený len proti lekárňam. „Nemocnice prenajímajú priestory výrazne lukratívnejším druhom súkromných poskytovateľov, ako sú napríklad špecializované ambulancie, laboratóriá či dopravná služba i nezdravotníckym službám,“ pripomenul prezident komory.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekárne #nemocnice #Tomáš Drucker