Anketa: Ako bude fungovať trojkoalícia? Bude efektívnejšia než štvorkoalícia?

Denník Pravda oslovil niekoľko osobností, aby sa vyjadrili k ďalšiemu možnému vývoju vo vládnej koalícii.

19.08.2016 20:00
debata (30)
Martin Slosiarik
Martin Slosiarik Martin Slosiarik

Martin Slosiarik, agentúra Focus
Je to veľmi ťažká otázka. Nepoznám vnútorné procesy, ktoré prebiehajú v rámci takýchto rokovaní. Ale vo všeobecnosti sa asi lepšie hľadá kompromis pri nižšom počte účastníkov diskusie. Dôležité bude tiež, ako si, v úvodzovkách povedané, postavia hlavu jednotliví účastníci koalície. Ak to zoberieme čisto matematicky, je tam o jedného partnera menej, z tohto hľadiska by možno to rozhodovanie mohlo byť aspoň z časového hľadiska kratšie, ale môže byť zároveň kvalitatívne rovnako náročné.

Tomáš Koziak
Tomáš Koziak Tomáš Koziak

Tomáš Koziak, politológ
Určite áno, môže byť trojkoalícia efektívnejšia. Menšie koalície sú vždy efektívnejšie a sú vždy súdržnejšie. Menší počet koaličných partnerov znamená menšie množstvo rôznorodých záujmov a tým pádom aj jednoduchšie dosiahnuteľný kompromis o prerokovaných otázkach. Zhrniem to, menší počet partnerov, menší počet záujmov, to znamená ľahší kompromis, lepšia súdržnosť v koalícii.

Šarlota Pufflerová Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Šarlota Pufflerová Šarlota Pufflerová

Šarlota Pufflerová, združenie Občan, demokracia a zodpovednosť
Dá sa predpokladať, že koalícia s menším počtom partnerov bude predvídateľnejšia. Veľa bude závisieť od toho, ako sa vysporiada s otázkami, ktoré sú otvorené, napríklad kauza „Bašternák“. Dnes nemôžeme dôverovať polícii, neexistujú nezávislé kontrolné mechanizmy. Nie je možné, aby sa päť mesiacov vládna koalícia nevedela dohodnúť, ako sa vysporiadať s tým, že po vlakoch chodia ľudia, ktorí v podstate ohrozujú iných a porušujú ich práva. Čo sa robí s extrémizmom? Iba sa o tom naprázdno rozpráva a potichu sa likvidujú ešte aj tie štruktúry polície, ktoré sa dlhé roky vytvárali na to, aby vedela tento problém efektívne riešiť.

Eduard Bárány Foto: Robert Hüttner, Pravda
Eduard Bárány Eduard Bárány

Eduard Bárány, Ústav štátu a práva SAV
Nevidím v tom nijaký posun k lepšiemu ani k horšiemu.

Funkčnosť vlády bude zachovaná, nepôjde v tomto smere k zmene, nevidím nijaký zvláštny zisk ani stratu.

Možno dôjde k posunom nejakých vnútorných koaličných mechanizmov, ale to nebude mať vplyv na funkčnosť vlády. Tá bude pracovať tak ako doteraz.

Pavel Haulík
Pavel Haulík Pavel Haulík

Pavel Haulík, agentúra MVK
Myslím si, že tam nebude výrazný rozdiel, je to v zásade jedno, či je to troj- alebo štvorkoalícia. Ten kontrolný balík tak či tak drží Smer.

Vláda bude, podľa mňa, fungovať podobne, ak nie rovnako, ako doteraz.

Nemyslím si, že je to nejaká zásadná zmena, ktorá by tú koalíciu niekam výrazne posunula.

Peter Weisenbacher.
Peter Weisenbacher Peter Weisenbacher.

Peter Weisenbacher, Inštitút ľudských práv
Dúfam, že tá spolupráca trojkoalície bude lepšia, a že jednou z priorít bude ochrana ľudských práv. Držím v tom vládnej koalícii palce. Určite by nemali zatvárať oči pred nárastom chudoby, pretože máme čím ďalej tým viacej takzvaných chudobných zamestnaných. To znamená, že bývalé stredné vrstvy sa prepadávajú do chudoby. Ľudské práva nie sú len sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania, ale napríklad aj adekvátna zdravotná starostlivosť.

Ján Baránek
Ján Baránek Ján Baránek

Ján Baránek, agentúra Polis Slovakia
Ak vychádzam všeobecne z teórie systémov, mala by byť funkčnejšia. V tomto prípade platí, čím menej partnerov, tým lepšie. Logicky sa traja skôr dohodnú než štyria, a dvaja lepšie než traja. To platí všeobecne. Z tohto uhla pohľadu by mala byť pokojnejšia. Treba si však uvedomiť, že spory, ktoré v tej koalícii boli, zostali. Napríklad medzi Smerom a SNS ohľadom televíznych koncesií. To budú musieť riešiť bez ohľadu na to, či tam Sieť je alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sieť #vládna koalícia