Bugár navrhuje na post ministra dopravy Érseka, o integrácii Siete nehovoril

Vládna štvorkoalícia sa mení na trojkoalíciu. Béla Bugár oznámil, že kandidátom na post ministra dopravy by mal byť Árpád Érsek za stranu Most-Híd. Povedal to po sobotnom rokovaní Republikovej rady strany.

20.08.2016 13:38 , aktualizované: 14:33
Béla Bugár, most-híd, Foto: ,
Bugár nepovedal, či Most-Híd integruje Sieť.
debata (18)

„Na zasadnutí sme hovorili o politickej situácii. O tom, že po odchode piatich poslancov zo Siete a po ich následnom vstupe do klubu Most-Híd, tu nie je systém a bolo treba rozhodnúť o tom, že zaniká štvorkoalícia,“ povedal Bugár s tým, že dostali mandát rokovať o vzniku trojkoalície strán Smer, Most-Híd a SNS. „Musí sa pripraviť návrh novej trojkoaličnej zmluvy, ako bude vyzerať trojkoalícia,“ do­dal.

Po piatkovom rozhodnutí predsedu strany Sieť Romana Brecelyho prenechať post ministra dopravy strane Most-Híd, Bugár oficiálne oznámil meno kandidáta. Je ním terajší štátny tajomník rezortu dopravy Árpád Érsek za Most-Híd.

Ten podľa svojich slov kandidatúru prijíma, ak s tým súhlasia aj zvyšní koaliční partneri. „Na post ministra budem navrhovať Árpáda Érseka s tým, že o tom bude rozhodovať republikové predsedníctvo vo štvrtok,“ upresnil Bugár.

Zmeny v koalícií si vyžiadajú aj výmeny štátnych tajomníkov. Tak ako o nominácií na ministra dopravy aj o týchto budú rokovať koaliční partneri.

Bugár nepovedal, či Most-Híd integruje Sieť. „Pre mňa je veľmi dôležité a upokojujúce, že pán Roman Brecely sa vyjadril, že dvaja poslanci za Sieť budú podporovať vládnu koalíciu. Nie je však otázka dňa, ako bude vyzerať integrácia Siete. Treba zvážiť všetky možnosti,“ uzavrel.

Most-Híd bude mať po novom v NR SR 15 poslancov rovnako ako SNS, a to vďaka prestupu pätice poslancov Siete, Andreja Hrnčiara, Eduarda Adamčíka, Kataríny Cséfalvayovej, Martina Fedora a Igora Janckulíka do klubu Most-Híd. Sieti zostali už len dvaja poslanci. Tí deklarovali podporu vláde.

Bugár nesúhlasí so zdaňovaním dividend

Pripravovaná zmena zákona, ktorá má upraviť zdaňovanie dividend, sa strane Most-Híd nepozdáva. Béla Bugár vyjadril svoj nesúhlas po rokovaní Republikovej rady strany.

„Vyjadrujeme znepokojenie nad pripravovanou zmenou zákona o zdaňovaní dividend, to je podľa mňa negatívny dopad na podnikateľov. Budeme iniciovať ďalšie rokovania,“ povedal. Návrh zákona ministerstva financií by podľa Bugára neprešiel.

Nemyslí si, že nespokojnosť Mostu-Híd s návrhom spôsobí trenice ako v prípade zvyšovania koncesionárskych poplatkov. Bugárovci svoje výhrady mali už avizovať skôr. Návrh má zaviesť pre fyzické osoby daň z dividend bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, na úrovni 15 percent.

Podiely zo zisku plánuje vláda zdaniť aj právnickým osobám sadzbou 35 percent. A to v prípade, ak budú vyplatené tuzemskej firme z nezmluvného štátu, alebo právnickej osobe z nezmluvného štátu. Podľa ministerstva financií ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam.

Práve 15 percent robí Mostu-Híd problém. Bugár chce hovoriť o možnosti znížiť toto percento. Rovnako sa mu nepozdáva, že by sa zákon mal týkať iba slovenských podnikateľov. „To určite nie. Takže o tom budeme ešte hovoriť,“ uzavrel Bugár.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Sieť #vládna koalícia #minister dopravy