Extrémistov postihnú prísnejšie pravidlá

Boj proti extrémizmu a rasizmu sa postaví na pevnejších základoch. Na to, aby sa dalo proti týmto javom účinnejšie zasiahnuť, sprísnia sa trestné kódexy. Po novom má všetky konania súvisiace s extrémizmom posudzovať Špecializovaný trestný súd.

21.08.2016 20:00
extrémisti, pochod extrémistov, Foto: ,
Extrémisti pochodovali ulicami Bratislavy aj koncom júna tohto roka.
debata (87)

Bežne sa stáva, že dochádza k bagatelizovaniu vyčíňania ľudí, ktorí spochybňujú holokaust či podnecujú k násiliu a nenávisti len preto, že niekto má inú farbu pleti alebo vyznáva iné náboženstvo.

Výsledkom je, že pre policajtov je jednoduchšie trestné konania presunúť do roviny priestupkov, ako prejsť celým procesom trestného konania, ktorý je zdĺhavejší a náročnejší z hľadiska vyšetrovania.

„Často sa zvolí ľahšia cesta a štatistiky to koniec koncov dokazujú. Pokles nebol o tom, že zrazu rýchlo klesol tento druh prípadov, lebo bol boj proti extrémizmu úspešný. Nastal presun extrémistických prípadov do priestupkovej roviny,“ vysvetľuje Daniel Milo, analytik GLOBSEC Policy Institute a externý poradca ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Kým v roku 2012 bolo zaevidovaných 102 trestných činov extrémizmu, v roku 2015 ich bolo výrazne menej, iba 30 prípadov. Paradoxom je, že za posledné roky pritom vplyv extrémistických myšlienok skôr naberá na sile.

Aj ministerka Žitňanská (Most-Híd) hovorí, že za poklesom nestojí efektívnosť pri odhaľovaní tejto trestnej činnosti, ale jej štiepenie do virtuálneho sveta – nenávisť sa presunula na internet, kde je jej objektívne postihovanie zložitejšie. „Riziko, že nám budú extrémisti prerastať do štandardných štruktúr a extrémizmus sa bude stávať normálom, je veľké,“ upozorňuje šéfka rezortu spravodlivosti.

Po novom už pri klasifikácii rasovo motivovaného trestného činu nebude nevyhnutná iba skutočná, ale aj domnelá príslušnosť poškodeného k niektorej rase či pôvodu. Doteraz to totiž fungovalo tak, že ak útočník na občana zaútočil za jeho pôvod a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá, skutok jednoducho nebol rasovo motivovaný.

„Vyšetrovatelia sa sústredili na to, či poškodený patrí, alebo nepatrí k skupine, voči ktorej páchateľ cítil nenávisť. Je nezmysel riešiť to, či je napadnutý moslim, žid alebo Róm. Dôležité je, či bola motívom útoku nenávisť k určitej skupine,“ zdôrazňuje odborník na extrémizmus Milo. 

V boji proti extrémizmu pomôže podľa ministerky... Foto: SITA, Marko Erd
Lucia Žitňanská, V boji proti extrémizmu pomôže podľa ministerky Lucie Žitňanskej aj sprísnenie trestných kódexov.

Taktiež sa ustúpilo od interpretácie, podľa ktorej je materiál extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže spojitosť s vyvolávaním nenávisti, násilia a podobne. „Ak takýto materiál niekto vlastní napríklad na vzdelávací alebo zberateľský účel, tak nie je dôvod ho kriminalizovať. Na druhej strane, ak niekto vyrába moderné symboliky s takýmto charakterom, nebude už dnes potrebné preukazovať, že tak robí za účelom podnecovania nenávisti,“ ozrejmil Milo.

Tričká alebo plagáty, ktoré priamo či nepriamo podporujú nacistickú ideológiu, by tak mohli byť od nového roka minulosťou. Zmena nastane aj pri vzniku pochybných organizácií podnecujúcich nenávisť. Trestná bude nielen propagácia a podpora hnutia, ktoré potláča základné práva a slobody, ale aj jeho založenie.

Úplnou novinkou je zavedenie trestného činu apartheidu, ktorý je vnímaný ako zločin proti ľudskosti. Je možné ho definovať ako konanie jednotlivca, ktorý sa snaží zachovať režim charakteristický útlakom a nadvládou jednej rasovej skupiny nad inou.

„Nemyslí sa tým napríklad prípad poslanca Mazureka (ĽS NS), ktorý zľahčoval zločiny proti ľudskosti a holokaustu. Ustanovenie sa týka programového cieľavedomého vytvárania podmienok, ktoré sú založené na ideológii, ktorá je postavená na segregácii obyvateľstva na základe národnej, rasovej alebo náboženskej neznášanlivosti a podobne,“ vysvetlil Milo.

Či budú navrhované zmeny účinné, je dnes ťažké odhadnúť. „To je otázka budúcnosti a sudcov, ktorí tieto prípady budú riešiť. Tak či tak, extrémisti sa to budú pokúšať obísť. Myslím si, že v opatreniach proti extrémizmu je potenciál do budúcnosti, aby to viedlo už aj k právoplatným a adekvátnym rozsudkom,“ povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #Lucia Žitňanská #trestné kódexy