Beblavý: Čislák porušil alebo obišiel zákon o konflikte záujmov

Exminister zdravotníctva Viliam Čislák mohol podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého porušiť ústavný zákon o konflikte záujmov alebo ho obišiel. Beblavý pri tom vychádza z medializovaných informácií, podľa ktorých sa Čislák zamestnal ako poradca a konzultant predsedu predstavenstva siete polikliník Pro Care, a.s., Mareka Dubana.

23.08.2016 10:33
Viliam Čislák Foto: ,
Exminister zdravotníctva Viliam Čislák (na snímke) podľa Miroslava Beblavého mohol porušiť ústavný zákon o konflikte záujmov alebo ho obišiel.
debata (15)

Túto sieť vlastní spoločnosť Penta. Viliam Čislák ešte ako minister zdravotníctva v septembri 2015 podpísal so spoločnosťou wesper, a.s., ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care, a.s., zmluvu na nenávratný finančný príspevok vo výške 461-tisíc eur.

Beblavý upozorňuje, že podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu – ak verejný funkcionár dva roky pred skončením funkcie poskytol nejakej osobe napríklad štátnu pomoc, poskytol alebo povolil inú podporu, výhodu alebo odpustil povinnosti, nemôže rok po skončení funkcie byť zamestnaný v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnoprávnom vzťahu u tých osôb, ak je jeho mesačná odmena v tomto zamestnaní vyššia ako 10-násobok minimálnej mzdy.

Zároveň nemôže mať uzatvorenú zmluvu o prokúre, mandátnu zmluvu, komisionársku zmluvu, zmluvu o sprostredkovaní, zmluvu o obchodnom zastúpení, zmluvu o tichom spoločenstve alebo darovaciu zmluvu s týmito osobami. "Keďže wesper je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care, mal by sa ústavný zákon vzťahovať aj na túto situáciu. Zmyslom tohto ustanovenia je zabrániť tomu, aby verejný funkcionár dokázal nepriamo vykešovať svoju moc – ja ti dnes dám peniaze, a ty mi to vrátiš po odchode z funkcie,“ uviedol Beblavý s tým, že prípad Viliama Čisláka je ukážkovým príkladom takéhoto javu.

"Viliam Čislák sa nezamestnal v Pro Care ako štandardný lekár, ale ako “poradca a konzultant”. Akú lepšiu formu “já na bráchu, brácha na mě” si vieme predstaviť? Presne takýmto javom mal ústavný zákon zabrániť, a prípad exministra Čisláka preto treba dôsledne vyšetriť,“ zdôraznil poslanec.

Beblavý vyzýva preto exministra a Pro Care, aby okamžite zverejnili všetky relevantné skutočnosti – teda presný text všetkých zmluvných vzťahov, ktoré navzájom majú, aby bolo možné posúdiť, či neporušujú niektoré z ustanovení ústavného zákona.
Poslanec pripustil, že je možné, že exministrovi a Pente sa podarí zákon obísť. Ak má „len“ pracovnú zmluvu s mesačným platom nižším ako 4 050 eur mesačne, bude to legálne. „V roku 2004, keď bol zákon prijímaný, bola minimálna mzda 200 eur a asi málokomu napadlo, že bude tak rýchlo rásť. Ukazuje sa tak ďalšia diera v ústavnom zákone, ktorú je potrebné riešiť. Nie je predsa možné legalizovať úplatky do výšky takmer 50 000 eur ročne,“ dodal Beblavý.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt záujmov #Miroslav Beblavý #Viliam Čislák