Krempaská sa obáva, aby občiansku spoločnosť nevytlačili neonacisti

Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv sa vyjadrili k pondelkovému incidentu počas protestu pred Bonaparte. Krempaská povedala, že organizátori protestov boli implikovaní v kauze Gorila.

23.08.2016 13:13 , aktualizované: 13:52
organizátori Gorila, Krempaská, Weisenbacher Foto: ,
Alena Krempaská a Peter Weisenbacher sú presvedčení, že politické strany nemôžu nahrádzať občiansku spoločnosť.
debata (133)

Na začiatku tlačovej konferencie zdôraznila, že sa plne stotožňuje s obsahom protestov pred Bonaparte. Je za vyšetrenie kauzy Bašternák aj za vyvodenie politickej zodpovednosti ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Pred Bonaparte však aj s Petrom Weisenbacherom prišli, lebo chceli upozorniť na to, že politické strany nemôžu nahrádzať občiansku spoločnosť.

Podľa nej sa občianska spoločnosť vyprázdňuje a je nebezpečenstvo, že ju v protestoch môžu nahradiť neonacisti. Krempaská plne súhlasí s názorom opozičných strán SaS a OĽaNO, ktoré od začiatku leta zorganizovali už desať protestov v hlavnom meste. „Čo bude aj s kauzou Bašternák? Gorila jasne ukázala, že v tom idú všetci. Niektorí o nej vedeli a napriek tomu vstúpili do koalície,“ povedala.

Podľa Krempaskej sa však kauza Bašternák stala iba témou opozície. Nazdáva sa, že ak na protesty budú chodiť len voliči opozície, Slovensko nič nedosiahne. „Opozícia musí ukázať, že im ide naozaj o výsledok a nielen o prázdninový marketing pre médiá,“ povedala s tým, že aj smerácky volič má toho plné zuby, ale na protest nikdy nepríde, ak ho bude organizovať Igor Matovič (OĽaNO).

„Ak sa vyprázdni aj občianska sféra, lebo pre väčšinu ľudí budú protikorupčné protesty spájané iba s pre nich sprofanovanými politickými stranami, kto príde s hlasom proti korupcii?“ pýta sa Krempaská.

Ak už politici nevedia priniesť výsledok v parlamente, na uliciach sa im to podľa nej nepodarí. „Mali by sme sa pripraviť na horúcu jeseň, keď budeme sledovať všetkých bez rozdielu. Nech je to Smer, Richard Sulík (SaS), SNS či Igor Matovič,“ vyjadruje svoj názor Krempaská. Kauza Bašternák sa podľa nej dotýka všetkých.

S názorom Krempaskej sa stotožňuje aj politológ Michal Horský. „Lídri opozičných mini-straničiek už od volieb iba deštruujú politickú scénu akciou Bašternák. Začali tým aj znehodnocovať občianske aktivity, ktorým patrí výsostné právo organizovať manifestovanie občianskeho odporu,“ vraví. Myslí si, že ľudia aj vďaka nim stratia záujem o protesty proti korupcii, keďže kvôli politickej aktivite opozičných strán strácajú na váhe.

„Po deštrukcii politického priestoru, kde nie sú vstave vytvoriť dôstojnú alternatívu strán vládnej politiky, deštrujú už aj občiansky priestor a výrazne začínajú ovplyvňovať aj občiansky odpor. Z takejto manifestácie politických strán nemôže vyjsť nič iné ako znechutenie,“ konštatuje politológ.

Šarlota Puffle­rová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť považuje slová Krempaskej o extrémistoch ako jedinom hlase za prehnané. Poukazuje na to, že ľudí na protesty pred Bonaparte nikto nenúti prísť.

„Iste by malo inú váhu, keby protesty neor­ganizovali politické strany. Aj v politických stranách sú však občania a občianky. V demokracii pre nich platí: čo nie je zakázané, je dovolené. Ak by protesty neorganizovali politické strany, pravde­podobne by prišlo viac ľudí, aj takých, ktorí tieto strany nevolili,“ konštatovala riaditeľka združenia.

Na tlačovej besede Krempaskej, ktorá bola včera určená len pre novinárov, sa zúčastnil aj Michal Šipoš, jeden zo spoluorganizátorov protestov pred komplexom Bonaparte. Ten označil postup ľudí okolo Krempaskej na poslednej akcii za provokáciu.

Na pondelkovom protest pred bytovým komplexom Bonaparte, v ktorom býva predseda vlády Robert Fico, prišli aktivisti z Inštitútu ľudských práv (IĽP). Tí transparentmi a podobizňami opozičných lídrov vyjadrili nesúhlas, že protesty organizujú opozičné strany SaS a OĽaNO. Na míting si priniesli niekoľko transparentov s tvárami koaličných aj opozičných politikov. Po fyzických incidentoch museli policajti aktivistov vyviesť z protestu.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Inštitút ľudských práv #Peter Weisenbacher #kauza Bašternák #Bonaparte #Alena Krempaská