Letecké dni navštívil v sobotu rekordný počet divákov

Medzinárodné letecké dni SIAF 2016 na Sliači, ktoré sa skončili v nedeľu večer, navštívilo takmer 115-tisíc divákov. V sobotu navštívil podujatie rekordný počet návštevníkov - 65-tisíc. Diváci a novinári si vybrali aj najobľúbenejšiu a najlepšiu statickú ukážku. Stal sa ňou americký bombardér B-52, ktorý bol svojimi rozmermi zároveň najväčším vystaveným exponátom.

29.08.2016 11:42
SIAF 2016, lietadlo, bombardér, bombardér B-52, Foto: ,
Jedným z najväčších lákadiel leteckých dní SIAF 2016 bol americký taktický bombardér B–52.
debata (16)

Držiteľom Best Display Smik Trophy 2016, najlepšej leteckej ukážky SIAF, sa podľa hlasovania odbornej poroty stala sedemčlenná akrobatická skupina Patrulla Águila zo Španielska.

Počas dvoch dní 6. ročníka Medzinárodných leteckých dní bol pre divákov pripravený bohatý program, naplnený viac ako stovkou lietadiel na zemi a na oblohe z 13-tich krajín Európy a NATO. Divákom a novinárom sa spomedzi množstva statických ukážok zapáčila aj ruská stíhačka SU-27, ktorú ukrajinskí piloti predviedli i vo vzduchu.

Akrobatická ukážka španielskej skupiny... Foto: SITA, Jakub Julény
SIAF 2016: Medzinárodné letecké dni Akrobatická ukážka španielskej skupiny Patroulla Aguila.

„Oslave šiestych narodenín Medzinárodných leteckých dní mimoriadne prialo počasie a návštevnosť v sobotu lámala rekordy. SIAF sme spravili modernejší a pre všetkých, program bol tak pestrý, že sme museli rozšíriť jeho pôvodné časové rozpätie. Tohtoročné novinky, ako napríklad mobilná interaktívna aplikácia SIAF, bezbariérový prístup až do kokpitu stíhačky, aerosalón a takmer stovka lietadiel vo vzduchu i na zemi, sú výsledkom perfektnej spolupráce partnerov, organizačného tímu a obdivuhodného pilotného umenia tohtoročných účastníkov. Verím, že SIAF 2016 potešil dušu každého leteckého nadšenca bez rozdielu veku a bol parádnou bodkou za letnými prázdninami,“ povedal na záver podujatia jeho riaditeľ Hubert Štoksa.

Medzi novinky tohtoročných leteckých dní patrila aj fotografická súťaž divákov. Každý návštevník, ktorý si odniesol domov zo SIAF 2016 momenty zachytené na fotografiách, môže zabojovať o digitálny fotoaparát Panasonic či ďalšie hodnotné ceny. Stačí poslať fotografiu z podujatia na fotosutaz@siaf.sk. Súťažiaci sa môžu uchádzať aj o top fotku podľa počtu like-ov na facebookovom profile SIAF 2016. Súťaž potrvá do 15. septembra.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #SIAF