Štát dá na svojich poistencov menej peňazí

Každý rok pri rozpočte ten istý spor. Pre zdravotníkov dôležité číslo, ktoré hovorí, koľko štát zaplatí v budúcom roku za svojich poistencov. Samozrejme, že ho chcú mať vždy vyššie, pretože to znamená viac peňazí v nemocniciach aj v ambulanciách. Návrh rozpočtu však ukazuje, že financií bude menej. Výpadok tak zrejme budú musieť utiahnuť tí, čo zarábajú.

30.08.2016 12:00
dieťa, plyšák, posteľ, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Zdravotníctvo má pre budúci rok zatiaľ naplánovaných o 130 miliónov eur menej. Táto suma ubudne z balíka určeného na zdravotnú starostlivosť, z ktorého štát hradí aj odvody za penzistov, ženy na materskej, študentov či nezamestnaných. Spolu ide takmer o tri milióny ľudí, ktorých je dokonca viac ako pracujúcich.

Zdravotnícke organizácie už vypočítali, že po týchto škrtoch, v roku 2017 vyjde jeden štátny poistenec verejný rozpočet na vyše 35 eur mesačne, kým teraz je to takmer 37 eur.

Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay upozornil, že od platieb za poistencov štátu sa odvíja príjem zdravotných poisťovní, financovanie nemocníc a ambulancií a následná starostlivosť o pacientov. „Ak sa nezvýši platba za poistenca štátu, bude nutné pristúpiť k redukcii lôžok, zlučovaniu oddelení,“ myslí si Szalay. Zaujíma ho tiež, akým spôsobom chce minister zabezpečiť zastavenie zadlžovania štátnych nemocníc. „Dnes sa dlhy voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok rátajú na stovky miliónov eur,“ pripomenul.

Úhrada štátu sa počíta z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Kým tento rok dával 4,3 percenta z priemernej mzdy, návrh na 2017 je zrejme 4 percentá. „Ide podľa všetkého o sadzbu 4 percentá, bohužiaľ, je to minimálna hranica, ktorú stanovuje zákon,“ píše v stanovisku pre denník Pravda Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá zníženie platby považuje za zlú správu pre zdravotníctvo.

Poistenci štátu

Základné údaje

  • počet poistencov štátu: 2 975 113 (počet ekonomicky aktívnych poistencov 2 185 007
  • mesačný odvod za poistencov štátu v roku 2016: 109 751 918 eur
  • mesačný odvod za jedného poistenca štátu v roku 2016: 36,89 eura
  • návrh mesačného odvodu za jedného poistenca štátu v roku 2017 (pri sadzbe 4 %): 35,32 eura
  • koľko stojí priemerná liečba jedného poistenca štátu (rok 2015): 71 až 96 eur

Ministerstvo financií tvrdí, že o výške sadzby je ešte predčasné hovoriť. Ide len o návrh rozpočtu, ktorý ešte musí prejsť vládou a potom parlamentom. „O týchto témach, ako aj o samotnom rozpočte na budúci rok rokovania pokračujú,“ pripomenula hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

Aj hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková upozornila, že vec je otvorená. Prioritou podľa nej je, aby pacienti mali prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti a aby v rezorte dominovala racionalizácia a efektívnosť. „Minister zdravotníctva považuje za korektné, aby najskôr prerokoval túto tému s ministrom financií a ďalšími členmi vlády,“ dodala Luptáková. Podčiarkla však, že v zdravotníctve čakajú v budúcom roku vyššie príjmy do zdravotného poistenia od ekonomicky aktívnych osôb.

„Je síce pravda, že ekonomicky aktívni poistenci vďaka zvyšovaniu miezd odvedú viac, je však vysoko otázne, či pre veľké dlhy nemocníc a pre nutnosť obnovy budov a technických prístrojov aj v súkromnom sektore, to bude stačiť,“ myslí si prezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth. Ministrom zdravotníctva deklarovaný zámer na zníženie čakacích lehôt je podľa neho v priamej závislosti s dostatkom financií. Rovnako krehký sociálny zmier (lekári aj sestry) je ďalším rizikovým bodom.

Analytička Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI Mária Pourová tvrdí, že pospájaním kúskových informácií im vychádza, že zdravotné poisťovne by mali mať na budúci rok k dispozícii približne o 50 miliónov eur viac. Dopomôže k tomu nárast počtu ekonomicky aktívnych poistencov, ktorí vďaka dobrému vývoju zamestnanosti a rastu priemernej mzdy odvedú do zdravotných poisťovní viac peňazí. „Štát sa, naopak, chystá budúci rok platiť menej – o vyše 100 mil. eur. Tento výpadok je spôsobený najmä nízkou sadzbou za poistencov štátu – na úrovni 4 percent z priemernej mzdy,“ doplnila.

Ako platil štát za svojich poistencov

rok v eur/ mesačne sadzba (v % z priemernej mzdy spred dvoch rokov)
2013 33,44 4,25
2014 32,22 4
2015 34,30 január – október sadzba 4,13, november – december 5,85
2016 36,89 4,30
2017 35,32 4

Zdroj: MZ SR, zdravotné poisťovne, ÚDZS

Poistenci štátu sú pritom drahší ako ekonomicky aktívni. „V roku 2015 bol priemerný mesačný náklad na poistenca štátu 96,04 eura,“ uviedla Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá eviduje 1 861 092 takýchto poistencov. „Náš priemerný mesačný náklad na poistenca štátu je 71 eur a títo ľudia tvoria 62 percent z poistného kmeňa,“ pripomenul PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová vyrátala, že štátny poistenec je v priemere o 117 percent drahší ako ekonomicky aktívny. Union má 277-tisíc poistencov, za ktorých platí odvody štát.

V takom dôležitom rezorte, akým zdravotníctvo je, by sa podľa šéfky Asociácie na ochranu práv pacientov Kataríny Kafkovej nemalo spoliehať len na ekonomické očakávania. Pacienti už teraz doplácajú nadpriemerne. Najviac peňazí dávajú na lieky a poplatky v ambulanciách. „Ohrozujeme dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre seniorov, zdravotne ťažko postihnutých, rodiny s deťmi a sociálne slabšie skupiny obyvateľov. Pre túto skupinu ľudí aj 10 eur navyše predstavuje veľkú finančnú záťaž,” apeluje prezidentka, ktorá poznamenala, že štát by sa o svojich občanov mal starať lepšie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #zdravotníctvo #financie #štátny rozpočet #poistenci