Opozícia podá trestné oznámenie na policajta, ktorý obvinil Špirka

Predstavitelia Opozičnej rady chcú podať trestné oznámenie na policajného vyšetrovateľa, ktorý vzniesol obvinenie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľovi Špirkovi. Ako v stredu na brífingu informovali Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS), obvinením Špirka bolo prakticky zastavené vyšetrovanie obchodných aktivít ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

31.08.2016 16:34
debata (21)

„Podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý je ale známy,“ povedal Lipšic s tým, že vyšetrovateľ sa podľa jeho názoru dopustil zneužitia právomoci verejného činiteľa, a to s vedomím alebo dokonca na príkaz nadriadených.

„Obvinenie vzniesol účelovo a nezákonne,“ vyhlásil. Podľa Lipšica neexistuje väčší konflikt záujmov, ako keď podriadení ministra vnútra zastavia vyšetrovanie jeho osoby. Zároveň zdôraznil, že generálna prokuratúra uznesenie zrušila, pretože bolo zverejnené a všetci prokurátori si tak mali možnosť prečítať, že je nezmyselné.

Napriek tomu, že obvinenie proti Špirkovi bolo zrušené, naďalej prebieha vo veci trestné stíhanie, čo podľa Rajtára predstavuje slučku na prokurátorovom krku. „Prokuratúra mu môže kedykoľvek zatiahnuť slučku,“ uviedol s tým, že vyšetrovanie ministra vnútra je takto efektívne blokované.

Opoziční predstavitelia zároveň vyzvali generálnu prokuratúru, aby podala podnet na preverenie majetkových pomerov prokurátorov Bystríka Paloviča staršieho i mladšieho, keďže podľa ich názoru disponujú nadmerným majetkom.

Podľa Rajtára totiž otec a syn vlastnia viacero nehnuteľností, a to aj v Spojených štátoch. Palovič mladší navyše podľa Rajtára tiež býva v byte, ktorý prešiel „depehačkárskou schémou“ cez viaceré subjekty. „Prokuratúra musí iniciovať podnet, ak sú tu pochybnosti,“ dodal Lipšic.

Generálna prokuratúra v auguste zrušila uznesenie o vznesení obvinenia z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľovi Špirkovi. Špirko okrem iného dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka – konkrétne, či to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #opozičná rada #Vasiľ Špirko