Minister Sólymos otvoril novú jaskyňu pod Roháčmi

Turisti na Slovensku môžu od septembra navštíviť ďalšiu unikátnu jaskyňu. Prvú jaskyňu na Orave, Brestovskú jaskyňu v Západných Tatrách, v stredu v Zuberci slávnostne otvoril minister životného prostredia László Sólymos.

31.08.2016 17:34
László Solymos Foto: ,
László Solymos.
debata (1)

Jaskyňu sa ochranárom podarilo sprístupniť vďaka finančnej podpore Ministerstva životného prostredia (MŽP).

„Dnes otvárame jaskyňu v atraktívnom prostredí pod Roháčmi. Chceme ľudom ukázať, že sa oplatí investovať do prírody, že životné prostredie je tu pre nás a našou povinnosťou je zachovať ho v priaznivom stave aj pre ďalšie generácie,“ povedal pri tejto príležitosti Sólymos. Investície do technického zabezpečenia a vybavenia jaskyne si vyžiadali viac ako 100-tisíc eur.

V členitom teréne prehliadkovej trasy vznikli nové rebríky, schody a premostenia. Antikorové konštrukcie majú zabezpečiť ich dlhú a bezúdržbovú prevádzku. „Moje uznanie patrí pracovníkom Štátnej ochrany prírody, Správy slovenských jaskýň, ako aj všetkým tým, ktorí priložili ruku k dielu a často aj v zložitých podmienkach vynaložili veľa síl na sprístupnenie jaskyne,“ dodal šéf envirorezortu.

Brestovská jaskyňa sa nachádza na území Tatranského národného parku v nadmorskej výške 867 metrov nad morom, necelé tri kilometre od obce Zuberec, oproti Múzeu oravskej dediny. Predstavuje podzemnú súčasť rozsiahleho hydrologického systému, vytvorenú na rozhraní krasových a nekrasových hornín.

Na jej dne sa nachádza riečisko s aktívnym vodným tokom so siedmimi sifónmi. V jaskyni sa nachádzajú 60-tisíc rokov staré kvaple, má 1 890 metrov chodieb a patrí medzi druhovo najpestrejšie podzemné úkryty netopierov na Orave.

Prevádzkovať ju bude Štátna ochrana prírody SR a Správa slovenských jaskýň. Brestovská jaskyňa je 13. jaskyňou prevádzkovanou Štátnou ochranou prírody z celkového počtu 19 sprístupnených jaskýň na Slovensku.

V jaskyni sa budú môcť návštevníci pohybovať v prilbách s čelovými lampami. Jaskyňou preteká stály podzemný vodný tok pritekajúci z Roháčov, ktorý vytvoril jej úchvatné priestory a dal im jedinečnú podobu.

Jeho hladina však býva v závislosti od intenzity a dĺžky zrážok zvýšená až o dva metre. Preto bude z hľadiska bezpečnosti obmedzený počet návštevníkov na maximálne 15 osôb na jeden vstup s dvoma sprievodcami.

Verejnosti bude jaskyňa sprístupnená od marca do novembra. Vstupy sa začínajú o 9:00, posledný je o 15:30. Prehliadková trasa trvá 50 minút a jej dĺžka je 434 metrov. Dospelí ju môžu absolvovať za osem eur, deti za polovicu. Použitie fotoaparátu a kamery nie je spoplatnené. Priemerná teplota v jaskyni je od štyroch do šiestich stupňov Celzia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Orava #László Solymos