Ústava má 24 rokov, Slovensku blahoželal aj Obama

Slovenská ústava oslavuje. Základný dokument štátu má už 24 rokov. V starej budove parlamentu na Župnom námestí sa jeho prijatím 1. septembra 1992 písala história. Originál Ústavy SR je v trezore v budove parlamentu. Výtlačok vo foyer budovy, ktorý môžu obdivovať návštevníci a poslanci, je pôsobivé umelecké dielo, originál to však nie je.

01.09.2016 15:23
ústava Foto: ,
Ústava SR počas ustanovujúcej schôdze NR SR z marca 2016.
debata (14)

Originál Ústavy SR je síce v budove uschovaný, ale verejnosť si za necelé štvrťstoročie mohla jeho umelecké stvárnenie vychutnať na vlastné oči len niekoľkokrát. Originál má mohutný obal z drevených dosiek, ktoré sú potiahnuté hnedou kožou. Na prednej doske je štátny znak Slovenskej republiky a pod ním nadpis ÚSTAVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY s masívnymi písmenami z mosadzného kovu. Vnútrajšok je chránený pečaťou Slovenskej národnej rady a slovenskou trikolórou.

Prvopis ústavy je vyhotovený na ručne robenom papieri. Text najvyššej právnej normy štátu je kolektívnym dielom. Umelecká knižná väzba ústavy je však prácou jediného človeka – reštaurátora Ivana Galamboša. Na poslednej strane vzácneho dokumentu sú podpisy dvoch vtedajších najvyšších ústavných činiteľov – predsedu Slovenskej národnej rady Ivana Gašparoviča a predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara. Slávnostná ceremónia parafovania Ústavy SR sa konala 3. septembra 1992 v Rytierskej sieni Bratislavského hradu, pripomína sa v texte.

Najvzácnejší exemplár našej ústavy je odvtedy uložený v archíve organizačného odboru Kancelárie Národnej rady SR. Najskôr krátko v historickom Župnom dome a následne v novej parlamentnej budove na hradnom kopci. Z trezoru ho zamestnanci parlamentu vyberajú len vo výnimočných situáciách. Na túto ústavu už viac ako dve desiatky rokov skladajú v rokovacej sále sľub poslanci Národnej rady SR.

Z trezoru odvážajú originál na pár hodín iba počas prezidentských inaugurácií. Jedna výnimka však predsa len bola. V júni 2004 sa pristúpilo k ošetreniu koženého obalu a jeho kovových častí. Konzervovanie a reštaurovanie pozoruhodnej knižnej väzby urobili pracovníci odboru ochrany dokumentov Univerzitnej knižnice v Bratislave.

K štátnemu sviatku zablahoželal aj Obama

Americký prezident Barack Obama poslal ku Dňu Ústavy Slovenskej republiky telegram prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ako informovali z Kancelárie prezidenta SR, pri príležitosti 24. výročia Dňa Ústavy blahoželá v mene občanov Spojených štátov amerických občanom Slovenskej republiky. „Pri príležitosti tohto sviatku a pripomenutia si hodnôt, ktoré Vaša ústava predstavuje, prajem občanom Slovenska veľa úspechov do ďalších rokov," napísal Obama v telegrame.

„Stavajúc na ústave, ktorá si ctí demokratické inštitúcie a vládu práva, sa občanom Slovenska podarilo dosiahnuť mimoriadne zmeny,“ píše sa ďalej v Obamovom telegrame.

Oslava tohto sviatku sa prekrýva s prvým predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré je ďalším dokladom úspechov Slovenskej republiky a dosiahnutia vedúcej úlohy v medzinárodných vzťahoch od získania nezávislosti, napísal ďalej americký prezident svojmu slovenskému partnerovi.

Podľa americkej hlavy štátu naše dve krajiny zdieľajú spoločný záväzok podpory slobody a šírenia zdieľaných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých je založená transatlantická spolupráca. Silné väzby medzi našimi krajinami sú neochvejným základom pre trvalé priateľstvo medzi našimi národmi a občanmi, napísal americký prezident.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Ústava SR