OĽaNO sa nepáči, že Danko zrušil Deň otvorených dverí

Poslanci hnutia OĽaNO kritizujú predsedu Národnej rady SR Andreja Danka za to, že zrušil dlhoročnú tradíciu Dňa otvorených dverí (DOD), ktorý sa konal vždy na Deň ústavy, 1. septembra. Argumenty o náročnej organizácii podujatí, ktoré súvisia s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ, neobstoja – v Národnej rade sa totiž žiadna z akcií nekoná, uvádza sa v ich vyhlásení.

01.09.2016 16:53
parlament, budova Foto: ,
Budova Národnej rady SR.
debata (75)

Zrušenie tradičného Dňa otvorených dverí údajne súvisí s organizačnou náročnosťou podujatí v piatok 2. septembra, ktoré súvisia s tým, že Slovensko predsedá Rade EÚ. Hnutie OĽaNO-NOVA je presvedčené, že organizátori predsedníctva o pripravovaných podujatiach vedeli dlhé mesiace vopred a uvedený dôvod je len výhovorkou, aby sa poslanci vládneho zlepenca nemuseli stretnúť s ľuďmi a čeliť nepríjemným otázkam o stave krajiny.

Podujatia, ktoré sa uskutočnia v piatok 2. septembra, sa navyše nekonajú v Národnej rade, ale na Bôriku, v Redute, na ministerstve zahraničných vecí a na Bratislavskom hrade. „Nie je predsa možné, aby náš štát nebol schopný zorganizovať vo štvrtok Deň otvorených dverí v parlamente a v piatok stretnutie expertnej pracovnej skupiny pre zmenu klímy na ministerstve zahraničných vecí,“ myslí si poslankyňa Veronika Remišová.

Remišová: Danko sa zrejme bojí

Deň otvorených dverí v parlamente bol obľúbenou tradíciou, kedy sa ľudia mohli stretnúť s poslancami, prípadne im klásť aj nepríjemné otázky. Andrej Danko sa podľa Remišovej zrejme bojí kontaktu s občanmi, keď zrušil dlhoročnú tradíciu a ani neurčil náhradný termín. „Nečudujem sa, veď počas svojho pôsobenia v parlamente pre občanov neurobil nič, len bojuje s horalkami, dvojbodkami v logu a hračkárskymi bankovkami,“ uviedla Remišová.

Ak by vládne strany a ich poslanci mali úprimný záujem o stretnutie s ľuďmi, podujatie by presunuli na iný termín, prípadne sa mohlo uskutočniť pred začatím slovenského predsedníctva. Andrej Danko však neurčil pre Deň otvorených dverí žiadny náhradný termín, pripomína sa v tlačovej správe.

Zároveň Remišová dodala, že deň otvorených dverí je symbolom, že poslanci a inštitúcie štátu sú tu v prvom rade pre ľudí a kvôli ľuďom, a nie naopak. „Zrušenie tejto tradície je poľutovaniahodné a len dokazuje, že Andrejovi Dankovi sú otvorenosť a demokratické tradície cudzie. Veď najbližšiu schôdzu otvárame zmenou rokovacieho poriadku, kde Andrej Danko navrhuje obmedziť jediné, čo poslanci v parlamente môžu a majú robiť – hovoriť a upozorňovať, aby zákony slúžili predovšetkým ľuďom, a nie vybraným skupinám,“ zdôrazňuje ďalej opozičná poslankyňa.

Uvažuje sa o náhradnom termíne

Hovorkyňa predsedu parlamentu Zuzana Čižmáriková ešte 21. augusta informovala, že DOD tento rok nebude, pretože už 2. septembra sa uskutoční veľké podujatie v rámci predsedníctva a nie je možné organizačne a kapacitne zastrešiť obe akcie, ktoré by sa konali v takej krátkej následnosti. Podľa nej sa však uvažuje sa o náhradnom termíne, ktorý by mohol byť aj na Deň detí 2017. „Zatiaľ je to však v medziach plánovania a nebol určený konkrétny termín,“ dodala.

DOD v NR SR nebol ani pred dvoma rokmi. Vtedy však z iných príčin. Vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška ho zrušil. Kancelária Národnej rady SR to vysvetlila výzvou ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #Deň otvorených dverí #Andrej Danko