Policajt z kauzy fekálny fantóm prišiel o miesto

V prípade syna generálmajora Pavla Macka je obvinený aj dnes už bývalý policajt. Mal sa previniť tým, že internetovému médiu poskytol fotografiu Martina M. z evidencie občianskych preukazov, ktorá nesmie byť sprístupnená žiadnej nepovolanej osobe. Syn prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR je obžalovaný z myzofilných útokov na ženy v Bratislave.

02.09.2016 20:00
debata (86)

Policajta začali preverovať po tom, čo Macko podal trestné oznámenie. „Z rozhodnutia vyšetrovateľa som sa dozvedel, že príslušník Policajného zboru sa dopustil prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi,“ tvrdí generálmajor v e-maile, ktorý poslal médiám.

Ako ďalej uvádza, policajta novinár telefonicky požiadal o fotografiu jeho syna. Ten vyhľadal na okresnom riaditeľstve v registri obyvateľov fotografiu Martina M. a tú následne poskytol redaktorovi, ktorý ju zverejnil. „Poznám meno a priezvisko známeho fotografa a novinára, ktorý takto získal chránené osobné údaje Martina M., a tým vážne kompromitoval jeho identitu,“ poznamenal Macko s tým, že by sa mal prihlásiť verejnosti a vysvetliť, z akého dôvodu takto postupoval.

Prípad skúmala inšpekcia ministerstva vnútra. „Vyšetrovanie už bolo skončené, a to návrhom na podanie obžaloby v máji 2016, spis je na prokuratúre,“ objasnila hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Potvrdila, že policajt je obvinený z prečinov, o ktorých hovorí Macko. Zo služobného pomeru bol príslušník zboru prepustený na rozkaz ministra vnútra už 2. februára tohto roku, čiže približne mesiac pred skončením vyšetrovania.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný pokladá za správne, že sa na takúto chybu prišlo a že bolo začaté trestné konanie. „Zákon jasne hovorí, ako sa má s osobnými údajmi nakladať a čo danému policajtovi ukladá služobná prísaha. Je na príslušných policajných orgánoch zhodnotiť, nakoľko je systém prístupu do takýchto evidenčných databáz chránený a či je to postačujúce,“ poznamenal Žitný.

Generálmajor Pavel Macko vo vyše sedemstranovom liste pre médiá tvrdí, že jeho syn Martin M. je na základe jemu dostupných dôkazov nevinný. „Ako sa ukázalo, Martin M. netrpel ani netrpí žiadnou úchylkou a celé jeho obvinenie je podľa môjho presvedčenia jeden obrovský škandál sprevádzaný bezprecedentnou manipuláciou informácií a hrubým poškodzovaním základných práv nielen syna, ale aj celej rodiny," uvádza generálmajor.

Od marca 2015 do marca 2016 sa v hlavnom meste stalo 40 útokov na ženy fekáliami. Odohrali sa na rôznych miestach. Syn generálmajora bol obvinený v šiestich prípadoch, pričom obžalovaný bol v piatich. Martin M. sa najskôr k svojim činom priznal, neskôr však povedal, že to bolo pod nátlakom a je nevinný. Ďalšie pojednávanie bude v októbri.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #policajt #myzofil