Odsúdili Talianov za podiel na falšovaní eurobankoviek

Na nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výmere tridsať mesiacov a na vyhostenie z republiky odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dvojicu talianskych občanov. Uznal ich za vinných zo zločinu falšovania peňazí v štádiu pokusu.

02.09.2016 20:02
debata (6)

Spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody senát cudzincov oslobodil. Žiadosť Talianov o prepustenie z väzby súd zamietol. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal, obžalovaní 52-ročný Sergio G. a 69-ročný Salvatore G. sa vyjadria v zákonnej lehote.

Podľa súdu sa nepreukázalo, že Taliani v spolupráci s ďalšími osobami chceli na Slovensku a v Čechách vyrobiť falzifikáty bankoviek v nominálnej hodnote 20 a 500 eur v hodnote viac ako 80 miliónov eur. Hlavným organizátorom trestnej činnosti zameranej na výrobu falzifikátov bol taliansky občan Lorenzo M.. Cez neho a ďalšieho muža Henryho S. sa obžalovaní dostali k niektorým aktivitám, smerujúcim k výrobe falzifikátov a mali sa podieľať na transporte vyrobených peňazí. Avšak v istej tlačiarni v Českej republike sa vyrobili iba tri vzorky 20 eurovej bankovky, ale iba jedna bola potlačená obojstranne.

Obžalovaní Sergio G. a Salvatore G. nepopierali svoj podiel na celej akcii. Podľa súdu pred zadržaním Talianov 31. októbra 2014 na benzínovom čerpadle pri Sekuliach akcia bola v réžii slovenskej polície. Obžalovaných usvedčoval Lorenzo M. a Henry S., voči ktorým po priznaní prokuratúra podmienečne trestné stíhanie zastavila. Obžalovaný Sergio G. prezentoval názor, že Lorenzo si beztrestnosť vykúpil sumou 280-tisíc eur.

Obaja obžalovaní majú bohatú kriminálnu minulosť, ale popreli svoju príslušnosť k niektorej zo skupín talianskej mafie. Pretože sa nepreukázalo, že Taliani uniesli jedného z tlačiarov a snažili sa tak pritlačiť na jeho kolegov, aby zabezpečili výrobu bankoviek, senát ich spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody oslobodil.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #falšovanie #Taliani