Valocký zostáva členom výboru pre zdravotníctvo

Poslanec Jozef Valocký (Smer) zostáva členom parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Parlament totiž neprijal návrh nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého na jeho odvolanie.

06.09.2016 15:36 , aktualizované: 17:26
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý (na archívnej snímke) navrhol odvolať člena parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jozefa Valockého (Smer). Jeho návrh však neprešiel.
debata (13)

Opozičný poslanec v pléne argumentoval konfliktom záujmov. „Pán poslanec Valocký je riaditeľom Fakultnej nemocnice v Nitre a zároveň členom Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo. Fakultná nemocnica v Nitre má svojho zriaďovateľa, ktorým je ministerstvo zdravotníctva, a ktorého právomoci vykonáva minister zdravotníctva,“ povedal Beblavý.

Opozičný poslanec upozornil na fakt, že výbor pre zdravotníctvo je zriadený Národnou radou SR ako iniciatívny a kontrolný orgán pre oblasť zdravotníctva. „Pán poslanec Valocký tak zároveň kontroluje ministra, ktorý je jeho nadriadeným a kontroluje jeho,“ vysvetlil Beblavý.

Nezaradený poslanec tiež poukázal na problém s anestéziológmi, ktorý je aktuálne vo Fakultnej nemocnici v Nitre. „Preto nie je možné realizovať operácie, pričom viaceré plánované operácie musia byť rušené a pacienti posielaní domov. Som si istý, že keby riaditeľom tejto nemocnice bol ktokoľvek iný ako poslanec za Smer-SD, ešte k tomu člen výboru pre zdravotníctvo, tak by ministerstvo zdravotníctva urýchlene reagovalo,“ konštatoval Beblavý. Rezort zdravotníctva podľa neho už niekoľko dní „strká hlavu do piesku“. Ako ďalej vyhlásil Beblavý, „to, keď kontrolovaný subjekt je zároveň kontrolujúci subjekt ministra, sa môže prejaviť v priamom dôsledku na zdraví a živote občanov“.

Poslanec Valocký povedal pre novinárov po zasadnutí zdravotníckeho výboru, že operácie sa neodkladajú. „My sme odoperovali v júli 800 operačných výkonov, presne taký istý počet ako v roku 2015. Išli sme na letný režim, kde sme si nastavili zhruba sedem operačných sál, bohužiaľ nám dvaja anestéziológovia v tom čase ochoreli,“ vysvetlil poslanec. Letný režim podľa Valockého existuje v každej nemocnici, pretože sa čerpajú dovolenky. Dodal však, že letný režim skončil.

Valocký zároveň vyhlásil, že sa necíti byť v konflikte záujmov, zdravotnícky výbor podľa neho nie je nadriadený ministrovi zdravotníctva. „Zdravotnícky výbor len dostáva informácie od ministerstva,“ do­dal.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Miroslav Beblavý #Jozef Valocký