Vyhrážky a hanobenie zostali bez trestu. Čo príde po nich?

Velebenie fašizmu, popieranie holokaustu či verejné reči o likvidácií politikov zostanú nepotrestané. Napriek tomu, že dnes máme v zákonoch paragrafy, ktoré umožňujú potrestať za takéto výroky.

07.09.2016 11:32 , aktualizované: 08.09.2016 07:26
parlament,Milan Mazurek Foto: ,
Poslanec ĽS NS Milan Mazurek.
debata (72)

Polícia ani prokuratúra však problém nevidia. Expertka na ľudské práva Šarlota Pufflerová upozorňuje, že svojou nečinnosťou len otvárajú priestor na to, aby sa takéto útoky množili, čo sa už podľa nej aj deje.

Ide o výroky poslanca Milana Mazureka (ĽS NS), ktorý vlani na sociálnej sieti uviedol, že "o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá“. Vyšetrovateľ v tom trestný čin popierania holokaustu nevidel a Mazurekove vety zhodnotil ako slobodu prejavu, čo pobúrilo verejnosť aj policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Veci sa tak chopila prešovská prokuratúra. Tá v stredu oznámila, že prípad neotvorí. Hovorca krajskej prešovskej prokuratúry Marián Spišák to odôvodnil tým, že postup a rozhodnutie vyšetrovateľa boli správne a zákonné.

Podobne reagovala aj Generálna prokuratúra. „Generálna prokuratúra preskúmala spisový materiál v trestnej veci Milana M. a nezistila dôvod na prijatie zákonného opatrenia vo vzťahu k podriadeným prokurátorom,“ uviedla v stanovisku. S takým časovým odstupom bolo podľa nej ťažké identifikovať osobu, ktorá vo virtuálnom svete uviedla stanovisko, ktoré bolo predmetom trestného konania.

„Za účelom efektívneho boja proti extrémizmu a nenávistným prejavom vo virtuálnom svete je nevyhnutná účinná operatívno-pátracia činnosť štátnych orgánov polície, SIS a neodkladné poskytovanie informácií získaných takouto činnosťou orgánom činným v trestnom konaní,“ dodalo jej tlačové oddelenie.

Likvidáciou politikov sa nedávno na verejnej prednáške v Trnave vyhrážal aktivista Rudolf Vaský, ktorý podporuje kotlebovcov. Hovoril o „vysporiadaní sa s politikmi roxorovými tyčami alebo vystrelením mozgu pištoľou“. Podujatie organizoval Marián Mišún, asistent poslanca Kotlebovej ĽS NS Martina Beluského.

Polícia v prednáške problém nevidí. "Zhromaždenie sa zaobišlo bez narušenia verejného poriadku a z pohľadu polície nedošlo ani k spáchaniu trestného činu, ani priestupku,“ povedala pre agentúru Sita trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová s tým, že polícia celú akciu monitorovala. Do zasadačky v administratívnej budove mesta prišlo asi sto ľudí.

„Tieto prípady sú presne to, čo na Slovensku vidíme. Je tu snaha o bagatelizáciu rôznych skutkov, ktoré majú rasistický charakter. A to nie je prvýkrát. Môže to postupne viesť k úplnej relativizácii toho, čo môže byť nebezpečné. Toto ani zďaleka nie je prvýkrát,“ zhodnotil sociológ Michal Vašečka.

Podľa sociológa sme dosť zošnurovaní. „Policajti sa striktne držia určitých algoritmov, to znamená, že pokiaľ človek nemá vytetovaný hákový kríž, ale len nejaký symbol runy, nebudú to riešiť ani sa snažiť urobiť precedens. V tomto je tá tragédia, vôbec sa neberie ohľad na kontext toho, čo sa stane, kde sa stane. Súhlasím s právnikmi, ktorí konštatujú, že my už vlastne na také postihy paragrafy máme, len sa nevyužívajú. Pri takom striktnom a rigidnom rozhodovaní súdov u nás by takéto obvinenia boli pravdepodobne spochybňované,“ myslí si Vašečka.

Výkonná riaditeľka Občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Šarlota Pufflerová poukázala, že poslanci Kotlebovej strany si vo vyjadreniach na sociálnych sieťach dávajú pozor na formulácie. De facto podľa nej hovoria schvaľujúco o porušovaní ľudských práv, čím sa „hlásia“ k tzv. osvienčimskej lži (popieranie holokaustu) a jasne dávajú najavo sympatie k Hitlerovi i tretej ríši.

„Preto podľa môjho názoru treba tieto vyjadrenia hodnotiť v celkovom kontexte. Ide teda aj o to, či sa polícia aj iné orgány zaoberajú činnosťou týchto ľudí systematicky a dlhodobo, aby vedeli odhaliť aj ich ďalšie aktivity smerujúce k narušeniu demokratického zriadenia a verejného poriadku a vyvodiť z toho trestnoprávne dôsledky,“ poznamenala.

Dodala, že v prípade vyjadrení o likvidácii politikov ide jednoznačne o vyhrážanie, ktoré je z hľadiska trestného práva rovnako nebezpečné ako čin, ktorým sa daná osoba vyhráža. „Je povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní konať ex offo, teda nečakať, kým je podané trestné oznámenie,“ mieni Pufflerová. Ešte raz pripomenula, že konanie alebo výroky smerujúce k porušovaniu ľudských práv treba hodnotiť komplexne.

„Je potrebné, aby žiadny takýto čin neostal bez vyšetrenia a bez zaznamenania. Inak budú zodpovední svojou nečinnosťou vytvárať predpoklady nielen na to, aby sa tieto trestuhodné činy opakovali, ale aj množili, čo sa vlastne už aj deje,“ uzavrela.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Milan Mazurek