Prázdniny na cestách tragickejšie ako vlani

Po jednom z najtragickejších júlov na cestách za posledných päť rokov sa počet obetí nehôd v auguste znížil. Napriek tomu prišlo počas prázdnin o život 48 ľudí, čo je o osem viac ako vlani. Najviac tragédií evidujú v Nitrianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Najmenej v Bratislavskom. Nepomohli tak ani viaceré ohlásené celoslovenské, krajské a regionálne policajné akcie.

08.09.2016 16:00
Ulica Svornosti, dopravná nehoda Foto: ,
Havária z 13. júla, pri ktorej na Ulici svornosti v Bratislave prišiel o život 46-ročný muž.
debata (7)

Opäť sa ukázalo, že rizikovými sú najmä mladí vodiči do 22 rokov. Prvý prázdninový mesiac zapríčinili šesť havárií, pri ktorých zomreli účastníci cestnej premávky, a rovnaký počet tragických nehôd spôsobili aj druhý mesiac. Čo je pri 27 mŕtvych v júli a 21 obetiach v auguste vysoké číslo.

Najtragickejšou nehodou počas letných prázdnin bola zrážka, ktorá stála životy troch členov rodiny a stala sa v poslednom júlovom týždni pri obci Cabaj-Čápor v okrese Nitra. V auguste rezonovala havária, keď v Kráľovskom Chlmci opitý podnikateľ zrazil troch chodcov stojacich na chodníku, 35-ročná žena zraneniam podľahla. Ďalšia 43-ročná chodkyňa utrpela ťažké zranenia, muž stojaci pri nich sa ľahko zranil. Šoférovi (53) namerala polícia takmer 1,7 promile alkoholu.

Obete júlových dopravných nehôd

Rok 2016 2015 2014 2013 2012
počet obetí 27 15 17 28 30

Obete augustových dopravných nehôd

Rok 2016 2015 2014 2013 2012
počet obetí 21 25 33 25 23

Obete dvoch prázdninových mesiacov spolu

Rok 2016 2015 2014 2013 2012
počet obetí 48 40 50 53 53

Polícia tvrdí, že každé leto zvyšuje počet kontrol a organizuje dopravnobezpeč­nostné akcie, ktoré vopred ohlasuje. Zdá sa však, že to nestačí. „Vysoká rýchlosť a neprispôsobenie jazdy sú príčiny dopravných nehôd, ktoré opakovane zohrávajú hlavnú úlohu pri vzniku dopravných nehôd,“ pripomína hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Tie sa podpísali pod kolízie aj v auguste. Najviac obetí, až sedem, bolo počas prvého augustového týždňa. Pre nepozornosť vodičov, ale aj samotných chodcov zomreli v druhom dovolenkovom mesiaci traja chodci a dvaja cyklisti a jeden motorkár.

Dopravný analytik Ján Bazovský hovorí, že v lete je okrem bežných vodičov a nákladnej doprave na cestách aj viac dovolenkárov. „Je zhustená premávka, vodiči zvyknutí šoférovať rutinne majú problémy, ak ich prekvapí niečo nové,“ hovorí o štatistike v letných mesiacoch. Podľa neho však najdôležitejším faktorom pre bezpečnosť cestnej premávky je dobudovaná kvalitná cestná sieť, čo na Slovensku ešte stále chýba.

záber z nehody pri obci Horné Sŕnie, kde... Foto: KR PZ Trenčín
dopravná nehoda, horné sŕnie záber z nehody pri obci Horné Sŕnie, kde zahynul 37-ročný otec troch malých detí.

Bazovský hovorí, že aj keď polícia počas dovolenkovej sezóny má zvýšený počet hliadok, nepomôže to, ak sú vodiči nepozorní a nevenujú sa samotnej jazde. „To býva okrem rýchlosti najčastejšia príčina tragických nehôd,“ upozorňuje analytik. Podľa dopravného konzultanta Maroša Palescha to súvisí aj s tým, že je zvýšená hustota dopravy. "Ľudia sa ponáhľajú, sú nepozorní. Jazdí viac motorkárov či cyklistov,“ hovorí Palesch.

Polícia mala zvýšený počet hliadok aj počas prvého školského dňa. Špeciálne v okolí škôl a v priľahlých uliciach na bezpečnosť školákov dohliadalo viac ako 700 policajtov. Podľa Baloghovej vodiči v ten deň spáchali vyše 200 priestupkov, pričom polovicu z nich muži a ženy zákona vybavili napomenutím. „Aj tentoraz motoristi najčastejšie porušili dopravné predpisy prekročením predpísanej rýchlosti. Bez zapnutých svetiel jazdilo deväť vodičov, nasledovalo nepoužitie pásov v ôsmich prípadoch, zlý technický stav vozidiel v siedmich a telefonovanie v šiestich prípadoch. Prednosť v jazde nedalo päť vodičov, traja z nich dokonca na priechode pre chodcov. Priestupkov sa dopustili aj dvaja cyklisti a 13 chodci. Chvályhodné je, že ani jeden vodič nebol pod vplyvom alkoholu,“ uviedla Baloghová.

Smrteľné nehody v tomto roku podľa krajov

Kraj počet obetí júl, august 2016 prvých osem mesiacov 2016
Bratislavský 3 13
Nitriansky 10 23
Trnavský 5 17
Trenčiansky 3 11
Žilinský 8 25
Banskobystrický 8 21
Košický 5 13
Prešovský 6 17

Polícia vodičov upozorňuje, že nový školský rok prináša na cesty nielen viac účastníkov, ale s jesenným obdobím aj zmenu počasia a s tým spojené zvýšenie rizika vzniku dopravných nehôd a kolízií.

„Dni budú kratšie, cesty mokré a šmykľavé, opäť pribudnú ranné hmly a treba sa postupne pripraviť na zníženú viditeľnosť. Sťaženým podmienkam sa musia prispôsobiť všetci účastníci cestnej premávky. Viac ako inokedy bude potrebná zvýšená opatrnosť,“ upozorňuje policajná hovorkyňa.

Za osem mesiacov tohto roku zahynulo pri nehodách 140 osôb, čo je o 13 menej ako za rovnaké obdobie vlani. Na následky zrážky doplatilo viac motorkárov, vlani ich zomrelo 13, tento rok 15. Chodcov zomrelo za osem mesiacov 35, tak ako vlani.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #tragická nehoda #cesty #vodiči #dopravné nehody