Lajčák bol v neoficiálnej štvrtej voľbe šéfa OSN opäť druhý

V piatkovej neoficiálnej štvrtej voľbe Bezpečnostnej rady OSN sa kandidát Slovenska na post generálneho tajomníka organizácie, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák umiestnil opäť na druhom mieste s pomerom hlasov desať za, štyri proti a jeden hlas bez názoru.

09.09.2016 18:45
lajčák, miroslav lajčák, Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (63)

Prvým bol už po štvrtýkrát portugalský kandidát António Guterres, tretiu priečku obsadil srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremić. Bulharská kandidátka, šéfka UNESCO Irina Boková bola piata, za bývalým macedónskym ministrom zahraničných vecí Srgjanom Kerimom.

Lajčák bol druhý aj v treťom kole. V predchádzajúcich dvoch kolách sa umiestil raz medzi poslednými a v prvom kole neoficiálneho hlasovania bol strede. Výsledky stále nie sú definitívne, ale ide o posledné kolo pred Valným zhromaždením OSN, kde bude priestor pre lobovanie všetkých kandidátov na najvyššej úrovni – ministrami, premiérmi a prezidentmi. Potom sa očakáva ďalšie kolo hlasovania, stále však nie je jasné, či s právom veta.

Podľa zdrojov z prostredia OSN je stále badať záujem vytlačiť kandidáta z východnej Európy. Práve táto oblasť ešte svojho generálneho tajomníka nemala. Organizáciu takisto ešte neviedla žena. Podľa diplomatických zdrojov je stále tendencia pretlačiť ženskú kandidátku, tie sa však v predbežných kolách na prvých pozíciách neumiestňujú.

Zdroje z prostredia OSN takisto uviedli, že Lajčák by mohol byť kandidátom, ktorý vie na seba naviazať hlasy, členom Bezpečnostnej rady nie je neznámy, pričom ho môžu členské krajiny vnímať ako kvalitného kandidáta. Upozorňujú však, že na konečnom víťazovi sa bude musieť hlavne dohodnúť päť stálych členov – USA, Rusko, Čína, Veľká Británia a Francúzsko.

Podľa niektorých vyjadrení je dôležitejší ako počet hlasov „za“ počet negatívnych hlasov, ktorý indikuje, že kandidáta nechcú, čiže nemusí byť priechodný pre stálu päťku. Veľkú úlohu preto zohráva aj počet hlasov bez názoru. Diplomati si myslia, že v týchto predbežných kolách ide zo strany BR OSN aj o taktizovanie a nepripisujú týmto hlasovaniam veľký význam. Predchádzajúce hlasovania ukázali, že v OSN na tom, kto má byť generálny tajomník, nepanuje zhoda.

Na šiestej pozícii sa umiestnil bývalý slovinský prezident Danilo Türk, nasleduje ministerka zahraničných vecí Argentíny Susana Malcorra, novozélandská expremiérka skončila ôsma, kostarická diplomatka Christiana Figueresová predposledná a posledná bola bývalá moldavská vicepremiérka a ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #generálny tajomník OSN