Na Dunaji pri Vojke havarovala výletná loď. Podľa Érseka bol kapitán opitý

Na Dunaji v nedeľu okolo štvrtej ráno havarovala výletná loď, ktorá pri obci Vojka narazila do hrádze. Na palube bolo 160 pasažierov a 50 členov posádky.

11.09.2016 08:49 , aktualizované: 11:42
nehoda výletnej lode, vojka, loď, dunaj, Foto: ,
Výletná loď so švajčiarskou vlajkou a 160 pasažiermi na palube narazila do hrádze na Dunaji.
debata (25)

Informáciu zverejnil spravodajský portál tvnoviny.sk. Loď hrádzu po náraze poškodila. Zadržiava vodu, no nehoda narušila jej izolačné vrstvy. Loď sa plavila pod švajčiarskou vlajkou.

Na miesto havárie okamžite prišiel minister životného prostredia László Sólymos, ktorý informoval, že na palube bolo 160 pasažierov plus asi 50 členov posádky. Podľa jeho slov bude nutné znížiť hladinu Dunaja pri zisťovaní rozsahu poškodenia hrádze a následne sa zvolí postup opráv.

Podľa ministra doprava Arpáda Érseka (Most-Híd), sa kapitáni lode sa v noci vystriedali pri riadení a jeden z nich bol pod vplyvom alkoholu.

Portál Aktuality.sk uvádza, loď že sa kĺzala po boku hrádze a zostala zarazená špicou lode do asfaltového povrchu. Na miesto dorazila sanitka záchranármi a pomáhala kapitánovi pre srdcové ťažkosti.

Poškodená hrádza, do ktorej narazila výletná loď. Foto: SITA, Marko Erd
vojka, poškodená hrádza, nehoda výletnej lode, Poškodená hrádza, do ktorej narazila výletná loď.

Loď sa po 9:00 podarilo odtiahnuť od brehu a odplávala do Gabčíkova. Je na zvážení kapitána, či a ako bude loď v plánovanej trase pokračovať.

Ako informovala televízia TA3 pri nehode nebol nikto z pasažierov zranený a nebola nutná ani ich evakuácia. Potápači skúmajú, do akej miery bola poškodená loď.

Technicko-prevádzkovy riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Virag tiež zdôraznil, že momentálne nehrozí nič, čo by ohrozovalo bezpečnosť hrádze. Dodal, že bude sa musieť riešiť úprava plavebnému režimu a nevylúčil ani možnosť dočasného prerušenia plavby.

Riaditeľ úseku technicko-bezpečnostneho dohľadu Vodohospodárskej výstavby Andrej Kasana poznamenal, že v spolupráci s maďarskou stranou sa voda púšťa do starého koryta Dunaja, ale aj on poznamenal, že hrádza je bezpečná a obyvatelia v okolí sa nemusia obávať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #nehoda lode #výletná loď