Ku kauze podozrení zo znásilňovania chovankýň zasadá parlamentný výbor

Prípad podozrenia zo sexuálneho zneužívania v resocializačnom zariadení v Galante je plný nejasností. Kauza rezonovala už pred mesiacmi. Matka už raz trestné oznámenie stiahla. Rezort práce navyše tvrdí, že vie, kam premiestnili jej dcéru, keďže nevycestovala do Chorvátska. Pre kauzu zasadá Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

12.09.2016 10:24
debata (249)

Opozičná poslankyňa SaS Natália Blahová zverejnila blog, kde opisuje príbeh vtedy 14-ročnej Natálie, ktorú mal zhruba pred dvoma rokmi opiť a znásilniť terapeut výchovného ústavu. Zneužité pritom podľa nej mali byť v minulosti aj ďalšie klientky, a to nielen zmieneným, ale aj viacerými inými členmi personálu. Vyšetrovanie začaté v tejto súvislosti sa pritom skončilo a nikto nebol potrestaný.

„Prípad, o ktorom pani poslankyňa pútavo a zároveň zavádzajúco píše, poznáme, a preto sa dôrazne ohradzujeme voči nepravdám a účelovo dezinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza," uviedla k záležitosti Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Namietla, že poslankyňa blog účelovo vydala práve na začiatku víkendu, keď už k nemu kompetentní nedokázali poskytnúť obsažnejšie vyjadrenie.

Matka trestné oznámenie už raz stiahla

Podľa reportáže, ktorú asi pred rokom pripravila TV Markíza, sa dievča do galantského ústavu dostalo pre svoje experimenty s ľahkými drogami.

Ako v nej udalosť opísala sama dievčina, terapeut ju mal jedného dňa pozvať do súkromia „na cigu" a vzápätí „sa s ním vyspala". Krátko nato, keď sa o udalosti dozvedela Natáliina matka Drahomíra, informovala o nej niektoré médiá a podala vo veci trestné oznámenie. To však neskôr stiahla, keďže riaditeľ ústavu, ako sama v dokumente uviedla, jej sľúbil „dať veci do poriadku". Aj ďalšie oslovené dievčatá v reportáži priznali, že v zariadení mali sexuálny styk. S týmito, ale aj s inými vychovávateľmi, ktorí ich opili a potom povyzliekali.

Riaditeľ resocializačného zariadenia v písomnom stanovisku, ktoré poskytol niektorým médiám, všetko poprel. Podľa ďalších informácií má byť toho času aj rodina dievčaťa vyšetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati, a to na základe oznámenia jej samej.

Policajti v Galante nepochodili

Na obsah blogu so šokujúcimi detailmi zneužívania zareagoval prezident Andrej Kiska a požiadal šéfa Policajného zboru Tibora Gašpara o dôsledné vyšetrenie prípadu. Už v sobotu večer sa do ústavu dostavili dvaja príslušníci galantskej polície v civile. Nikto im však neotvoril, keďže celé osadenstvo má byť práve na rekreácii v Chorvátsku. Lenže Natália sa v ústave už nenachádza. Je na Slovensku, do Chorvátska neodišla. Potvrdila to pre RTVS detská ombudsmanka Viera Tomanová. Dievča je momentálne v inom zariadení. Kde presne, nepovedala.

Ministerstvo práce v reakcii uviedlo, že štátne orgány o celej záležitosti dobre vedia, ale „na rozdiel od škandalózneho postupu opozície dôsledne hája právo dnes 17-ročného dievčaťa na súkromie v preň novom zariadení".

Matka vraj vie, kam premiestnili jej dcéru

Opoziční poslanci Natália Blahová a Daniel Lipšic podľa rezortu práce klamú, keď tvrdia, že nikto okrem úradov nevie, kde 17-ročná Natália je. Na základe nesúhlasného stanoviska rodičov súd rozhodol, že dieťa nesmie ísť na pobyt do zahraničia a rozhodol o jeho dočasnom umiestnení v inom resocializačnom zariadení na Slovensku.

„Súd toto rozhodnutie zaslal všetkým zúčastneným stranám vrátane rodičov,“ uviedol hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Podľa jeho slov matka dievčaťa v piatok 9. septembra telefonovala pracovníčke sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Piešťanoch. Tá ju informovala o rozhodnutí súdu aj o tom, kam dieťa dočasne premiestnili. „Áno, štátne orgány to vedia rovnako dobre ako matka, ale na rozdiel od škandalózneho postupu opozície dôsledne obhajujú právo dievčaťa na súkromie v novom zariadení," dodal hovorca.

Podľa neho s dievčaťom je v kontakte nielen jej dlhoročná sociálna kurátorka, ale v pondelok 5. septembra sa s Natáliou osobne stretla a dlhší čas rozprávala aj riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Dievča má byť zdravotne aj psychicky v poriadku a podstupovať terapiu na liečbu závislostí.

Matka podala ďalšie oznámenie

K prípadu sa vyjadrila aj trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová: „Matka maloletej podala v minulosti trestné oznámenie na zamestnanca zariadenia pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania jej dcéry. Vyšetrovateľ v Galante vykonal procesné úkony a trestné stíhanie koncom novembra 2015 zastavil, nakoľko skutok nebol trestným činom. S postupom polície vo vyšetrovaní sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor."

Polícia v Galante prijala od Natáliinej mamy trestné oznámenie aj minulý týždeň, v ktorom uvádza, že nemôže navštevovať s dcérou lekárov a tým je zanedbaná lekárska starostlivosť jej dcéry. „Je však potrebné uviesť, že mladistvá N. K. je v zariadení umiestnená na základe rozhodnutia súdu. Matka podala na súd návrh na predbežné opatrenie na zrušenie výchovného opatrenia. Súd jej návrh uznesením v septembri 2015 zamietol," dodala Linkešová.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie #resocializácia #kauza zneužívania v Galante