Spor na výbore pre ľudské práva o to, či dievčatá zneužíval klient, alebo zamestnanec

Krik a obviňovanie. Aj tak vyzeralo zasadnutie mimoriadneho parlamentného výboru pre ľudské práva ku kauze podozrení zo znásilňovania chovankýň v resocializačnom centre Čistý deň v Galante. Najmä opoziční poslanci ministrovi práce Richterovi a ombudsmanke pre deti Tomanovej vyčítali, že neurobili dosť.

12.09.2016 13:43 , aktualizované: 15:40
vybor, Foto: ,
Zasadnutie Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny ku kauze podozrenia zo sexuálneho zneužívania v resocializačnom zariadení v Galante. Na výbor prišiel minister práce Ján Richter, šéf ústredia práce Marián Valentovič aj ombudsmanka pre deti Viera Tomanová.
debata (256)

Poslankyňa za SaS Natália Blahová tvrdí, že má dôkaz o tom, že človek, ktorý dievčatá znásilňoval, bol zamestnancom centra. Šéf ústredia práce Marián Valentovič totiž uviedol, že muž, ktorý mal mať pohlavný styk s neplnoletou Natáliou nebol zamestnanec centra, ale klient, ktorý sa v zariadení liečil.

Riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek v diskusii .týždňa povedal, že pohlavný styk bol medzi Natáliou a ďalším klientom. Pričom zdôraznil, že zabrániť tomu, aby sa takéto veci diali, je nemožné. „Ten styk bol dobrovoľný, bol na rozlúčku,“ dodal.

Riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek. Foto: Robert Hüttner, Pravda
vybor, peter tomanek Riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek.

Ombudsmanka pre deti Viera Tomanová potvrdila, že 6. septembra sa na Úrad komisára pre deti obrátila s podnetom matka maloletej dievčiny vo veci pohlavného zneužívania jej dcéry, a to terapeutom v resocializačnom zariadení „Čistý deň“. Tomanová sa preto angažovala v tom, aby sa dievča nezúčastnilo na spoločnom zájazde tejto neziskovej organizácie do Chorvátska, kde by s ním išiel i uvedený terapeut.

Valentovič na zasadnutí výboru tiež uviedol, že matka o tom, kam premiestnili jej dcéru, vedela. 17-ročná Natália nevycestovala do Chorvátska s ďalšími klientmi centra. Blahová to popiera a trvá na tom, že matka mala o dcéru strach, keďže nevedela, kde sa nachádza.

Richter odmieta politizáciu kauzy

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vyhlásil, že odmieta politické hry poslancov, ktorí využívajú túto tému a prostredníctvom tlačoviek posielajú odkazy. Podľa jeho slov zatiaľ ide o podnet, ktorý sa prešetruje. Tvrdí, že prišiel začiatkom týždňa a príslušné orgány začali ihneď konať. Podľa ministra sa prípadom zaoberal aj rezort práce.

Podľa ministerstva práce sa celý prípad datuje do roku 2014, keď bolo dievča do zariadenia umiestnené. K údajnému sexuálnemu zneužitiu pritom došlo v októbri 2014. Zo zariadenia bolo dievča prepustené v auguste 2015, pričom v júni tohto roku sa doň vrátilo späť. O tom, že dievča bude premiestnené a nevycestuje do Chorvátska, údajne matku informovali telefonicky. Ostatné deti odišli do Chorvátska s písomným povolením rodičov. Ministerstvo podľa Richtera v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR spúšťa v zariadení Čistý deň kontrolu.

Dievča je momentálne v inom zariadení

Ombudsmanka pre deti Viera Tomanová uviedla, že dievča je v poriadku. Na základe rozhodnutia súdu ju umiestnili v súdom určenom resocializačnom zariadení, má k dispozícii telefónne číslo na komisárku pre deti, ako aj číslo nepretržitej telefónnej linky úradu. Maloletá má zabezpečený režim, v ktorom je jej poskytovaná maximálna ochrana a opatera.

Úrad komisára pre deti nebude poskytovať ďalšie informácie, pretože by boli porušené práva dieťaťa, zdôrazňuje sa v stanovisku. Komisárka upozorňuje, že to, že ide o mimoriadny prípad, dokazuje aj trestné podanie maloletej na matku. Z doteraz doručených informácií o trestnom stíhaní vyplýva, že všetky podané trestné oznámenia boli zastavené. Komisárka požiadala generálnu prokuratúru o ich opätovné preskúmanie.

Podľa ďalších informácií má byť toho času aj rodina dievčaťa vyšetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati. Dievča malo podať trestné oznámenie na svoju matku.

Opozícia hovorí o systémových zlyhaniach

„Necítil som ani atóm empatie, to je zásadné zlyhanie ľudského charakteru," povedal opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Reakcia štátnych orgánov bola podľa jeho slov absolútne neprimeraná, čo môže mať na život dievčat z centra dlhodobý vplyv.

Podľa poslankyne Natálie Blahovej bolo v priebehu víkendu medializovaných viac prípadov zneužívania spojených s daným resocializačným zariadením. „Sedeli pred nami zástupcovia štátnej moci, ktorí zodpovedajú, ako sa nakladá s právami detí. K ochrane detí sme nepočuli nič,“ vyhlásila pre médiá po skončení rokovania výboru.

Skutok bol podľa nej na základe výsledkov vyšetrovania potvrdený, akurát páchateľ nebol potrestaný. Ministerstvo má podľa nej kompetenciu v tejto súvislosti okamžite odobrať zariadeniu Čistý deň akreditáciu. „Ide o dievčatá, ktoré boli v chránenom prostredí a ony aj ich rodičia čakali, že budú ochránené,“ povedala. Blahová zverejnila blog, kde opisuje príbeh vtedy 14-ročnej Natálie, ktorú mal zhruba pred dvoma rokmi opiť a znásilniť terapeut výchovného ústavu. Zneužité pritom podľa nej mali byť v minulosti aj ďalšie klientky, a to nielen zmieneným, ale aj viacerými inými členmi personálu. Vyšetrovanie začaté v tejto súvislosti sa pritom skončilo a nikto nebol potrestaný.

Prípadom sa bude zaoberať aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

© Autorské práva vyhradené

256 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie #resocializácia #kauza zneužívania v Galante