Kraj v resocializačnom centre v Galante metódy nekontroluje

Trnavský samosprávny kraj poskytol neziskovej organizácii Čistý deň, ktorá má resocializačné stredisko v Galante, za posledných desať rokov finančné príspevky za viac ako milión eur.

12.09.2016 15:46
resocializačné stredisko čistý deň, galanta,... Foto: ,
Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante.
debata (2)

Peniaze jej vypláca podľa zákona o poskytovaní sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Určené sú na materiálno-technické zabezpečenie prevádzky a na vytvorenie podmienok pre výkon resocializácie. V tomto roku má Čistý deň dostať od samosprávneho kraja na 42 klientov viac ako 200-tisíc eur. Informoval o tom hovorca Trnavského samosprávneho kraja Patrik Velšic.

Samotný výkon opatrení, ako je napríklad práca s klientom, zvolené formy, postupy a metódy, schvaľuje Akreditačná komisia ministerstva práce a sociálnych vecí, samosprávny kraj ich nemôže kontrolovať. „Odbor sociálnej pomoci Trnavského samosprávneho kraja vykonáva v predmetnom zariadení kontroly použitia finančného príspevku a zabezpečenie prostredia na výkon resocializácie,“ skonštatoval Velšic. Naposledy bola kontrola v zariadení na jar minulého roku, porušenie právnych predpisov nezistila. Kraj neziskovej organizácii Čistý deň prenajíma nehnuteľnosť za 435 eur mesačne, všetky ďalšie služby si nájomca hradí sám.

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová koncom týždňa informovala o prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia – jedného už bývalého, a aj obetí. Obete chce chrániť a zároveň nechce vyvolať lynčovanie možných páchateľov. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante