Na Dunaji zastavili plavbu

Od dnešného rána je zastavená plavba na Dunaji. Nepremáva ani kompa medzi Vojkou a Kyselicou. Dôvodom je oprava brehu plavebného kanála asi sto metrov nad obcou Vojka do ktorého v nedeľu nabúrala výletná loď.

13.09.2016 08:26
debata
Čunovo - horná hladina.

Práce na oprave tomto úseku hrádze dnes začal Slovenský vodohospodársky podnik. Vodohospodárska výstavba začala znižovať stav hladiny Dunaja už v pondelok. " Na vodnom diele Čunovo sa manipulovalo v koordinácií s vodnou elektrárňou Gabčíkovo a už v priebehu pondelka sa realizovalo znižovanie hladiny zvýšeným prepúšťaním vôd cez Gabčíkovo a taktiež prepúšťaním vôd do starého koryta Dunaja," uviedla pre Pravdu Lenka Valková, asistentka generálneho riaditeľa Vodohospodárska výstavba.

Podľa meraní Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vodná hladina pri vodnom diele Čunovo klesla oproti včerajšku takmer o meter.

Provizórnu sanáciu začal dnes v skorých ranných hodinách Slovenský vodohospodársky podnik spolu s dodávateľom. Hrádza by mala byť opravená už v stredu. Oprava pravobrežnej hrádze si vyžiadala aj odstavenie lodnej dopravy. Škodu na hrádzi, ktorá dosiahla podľa odhadov okolo 60-tisíc eur si od švajčiarskej spoločnosti pod ktorou sa plavila výletná loď bude podľa Valkovej vymáhať Slovenský vodohospodársky podnik. Loď narušila hrádzu na pravom brehu Dunaja, prerazila asfaltovú vrstvu a izolačnú vrstvu po štrk. Vodohospodári pre opravu zároveň znížili hladinu vody v prívodnom kanáli a zdrži pri vodnom diele Gabčíkovo. Po ukončení opráv následne plánujú postupné zvyšovanie hladiny na pôvodnú úroveň, dodala Valková.

Loď sa plavila pod švajčiarskou vlajkou na trase Viedeň – Budapešť. Na jej palube bolo 160 pasažierov plus asi 50 členov posádky. Pri nehode nebol nikto zranený. Kapitána výletnej lode už polícia obvinila zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Polícia preveruje možnosť, že kapitán zaspal. Škody na poškodenej hrádzi odhadli na viac ako 60-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #loď #Vojka