Do stupňovaného štrajku sa zapojilo 1 773 učiteľov

Do stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 1 773 učiteľov zo 106 škôl zo všetkých krajov. Najväčšie zastúpenie mal Bratislavský, Košický a Banskobystrický kraj. Najmenšie zastúpenie registrovaných učiteľov je v Prešovskom kraji.

13.09.2016 09:21 , aktualizované: 11:11
protest, základná škola, učiteľ, trieda Foto: ,
Do štrajku sa zapojila aj evanjelická základná škola na Palisádach.
debata (159)

Na utorkovom brífingu to povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov s tým, že školy boli na prvú hodinu zatvorené napríklad v Bratislave, Žiari nad Hronom, Lučenci, Leviciach, Martine, Trebišove či v Banskej Bystrici.

Crmoman hovorí, že formu stupňovaného štrajku zvolili preto, aby sa učitelia mohli postupne do štrajku pridávať. Chceli tiež minimalizovať zaťaženie učiteľov, ktorí sa zapoja od začiatku. Štrajk je podľa Crmomana úspešný už teraz, keďže učitelia opäť poukázali na svoje požiadavky. Celkový úspech však závisí aj od toho, koľko učiteľov sa napokon do štrajku zapojí v nasledujúcich týždňoch.

Iniciatíva slovenských učiteľov uvádza, že evidujú aj zastrašovanie zo strany riaditeľov, ktorí hovorili učiteľom, že nie je možné ospravedlniť ich účasť na štrajku. Podľa Crmomana je však riaditeľ povinný ospravedlniť neprítomnosť učiteľov na vyučovaní, ktorí sa zapojili do štrajku.

V rámci štrajku plánuje Iniciatíva slovenských učiteľov aj tematické týždne, počas ktorých plánujú vyvrátiť mýty v školstve. Počas prvého týždňa sa budú venovať téme racionalizácie siete škôl, ktorá podľa Iniciatívy slovenských učiteľov neušetrí peniaze na platy ostatných učiteľov.

Stupňovaný štrajk sa začal v utorok hodinovým prerušením práce. V stredu 21. septembra stupňovaný štrajk následne bude pokračovať dvojhodinovým prerušením práce, vo štvrtok 29. septembra už bude trojhodinový štrajk. V piatok 7. októbra plánujú učitelia štrajkovať štyri hodiny.

Ak sa iniciatíva nedohodne s vládou, plánuje aj po tomto termíne zvyšovať intenzitu a rozsah štrajku, ktorý môže vyvrcholiť úplným a neobmedzeným štrajkom. Iniciatíva zároveň vníma svoje aktivity ako podporu presadzovania požiadaviek deklarácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý do kolektívneho vyjednávania vstupuje s požiadavkou 25-percentného zvýšenia platových taríf.

Do štrajku sa pre šikanovanie zapojili aj učitelia z Cejkova

Medzi školami, ktoré sa v Košickom kraji zapojili do štrajku, je aj základná škola v Cejkove, okres Trebišov. Podľa informácie Alžbety Bojkovej z košickej Iniciatívy slovenských učiteľov údajne starosta Ladislav Slovjak spolu s riaditeľom školy Ladislavom Majerníkom slovne napadol učiteľov, že chcú štrajkovať. Učitelia na dvere školy vyvesili oznam, že idú štrajkovať pre šikanovanie. „Vzhľadom na roky trvajúce nedôstojné postavenie nás, učiteľov základnej školy v Cejkove, spôsobené šikanovaním zo strany zriaďovateľa tejto školy a v súčasnosti, bohužiaľ, aj jej riaditeľa,“ vysvetľujú cejkovskí učitelia na ozname, prečo sa zapojili do štrajku.

V zborovni bol údajne v pondelok na porade veľký krik a jedna z učiteliek vyšla zo zborovne a skolabovala. Museli k nej volať záchranku, povedala Bojková. Podľa nej to nie je prvý prípad na tejto škole. Starostu označila za konfliktný typ človeka, ktorý má problémy nielen s učiteľmi, ale aj inými občanmi.

Starosta a riaditeľ školy to v telefonickom rozhovore popreli, že by slovne napádali učiteľov za zapojenie sa do štrajku alebo ich šikanovali. Do štrajku sa prihlásilo sedem učiteľov zo sedemnástich, povedal riaditeľ školy Majerník. Podľa starostu obce na porade nijaká učiteľka neskolabovala. „Zo zborovne odišla iba jedna učiteľka so slovami, že ona to nebude ďalej počúvať, keď jej boli vytýkané určité nedostatky v práci,“ povedal Slovjak.

Na štrajk vraj nikoho nenavádzal, ani v ňom nebránil. Pripomenul len, aké z toho vyplývajú povinnosti. Podľa neho je celá kauza o šikanovaní a bránení v štrajku vymyslená, vykonštruovaná.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #štrajk #štrajk učiteľov