Lipšic: Na polícii chcú vypovedať bývalí zamestnanci a klienti centra

Na polícii chcú podľa poslanca NR SR Daniela Lipšica vypovedať viacerí bývalí zamestnanci a klienti resocializačného centra Čistý deň. Lipšic, ktorý ako advokát zastupuje matku Natálie, ktorú v centre údajne sexuálne zneužili, dnes na tlačovej besede informoval, že sa mu prihlásila jedna bývalá klientka centra, ktorá v ňom neskôr pracovala ako ergoterapeutka, ktorá popisuje dianie v centre.

13.09.2016 11:44
Daniel Lipšic, Natália Blahová Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OľaNO-NOVA Daniel Lipšic a poslankyňa NR SR za stranu SaS Natália Blahová počas tlačového brífingu na tému: Nové informácie k prípadu v resocializačnom stredisku v Galante.
debata (382)

Tá mu v liste napísala, že počula, ako v zariadení lietali facky, píše o bitkách hokejkami. Videla tiež chlapca s modrinami po bitke. Teraupeuta „načapala“ na izbe s klientkou. Videla, ako terapeut podal klientke tabletky, pričom jej povedal, že to boli tabletky proti bolesti hlavy. O podozrivom ergoterapeutovi Lipšicovi napísala: „Bol to arogantný blázon, ktorý mal pomer s dvoma dievčatami. Vedel, že dievčatá sú maloleté. Všetci okrem mňa, až na jedného kolegu a kolegyňu, mali pomer s klientmi.“

Lipšic zároveň informoval, že policajná vyšetrovateľka zastavila trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu sexuálneho zneužívania s odôvodnením, že podozrivý ergoterapeut nevedel, koľko má maloletá Natália rokov. Vyšetrovateľka sa podľa neho vôbec nevysporiadala s tým, že k sexuálnemu zneužívaniu došlo v zariadení, ktoré malo deti na starosť. Z uznesenia o zastavení konania podľa Lipšica vyplýva, že podozrivý mal na starosť chod komunity. Najskôr bol klient, potom z neho riaditeľ spravil terapeuta.

Zároveň zdôraznil, že podozrivý vedel, koľko mala Natália rokov, lebo mal prístup k jej záznamom ako aj ostatných klientov. Zároveň sa Natália predstavila po príchode na sedení pred klientmi a personálom. „Podozrivý sa stal ergoterapeutom v októbri 2014. Mal dozor nad klientmi pri práci. Za to mal ubytovanie a stravu zadarmo. Zároveň mal dohodu o vykonaní o činnosti práce na 200 eur. „Buď je ombudsmanka Vieta Tomanová zavádzaná, alebo to robí úmyselne a potom je hanba, že je detskou ombudsmankou,“ povedal Lipšic.

Lipšic tiež uviedol, že pôvodne sa ergoterapeut priznal k sexuálnemu styku s Natáliou, vo februári 2015 však chcel zmeniť výpoveď a potom poslal list, že sex bol na rozlúčku pred jeho odchodom, tak ako to hovoril riaditeľ centra. „Kto písal list? Kto navádzal podozrivého na krivú výpoveď? Kto neoznámi trestný čin. Riaditeľ bude mať čo vysvetľovať,“ vyhlásil Lipšic, ktorý sa obáva, že k zahladzovania sexuálneho zneužívania môže dochádzať pre finančné machinácie.

382 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #kauza zneužívania v Galante