Danko zaútočil na Matoviča, že nemal v detstve dostatok lásky

V šestnásťminútovom vystúpení v parlamentnej rozprave k zmene rokovacieho poriadku sa šéf Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) pustil do lídra OĽaNO Igora Matoviča. Matovičovi adresoval poznámku, ktorá rozhorčila celú opozíciu. „Je to ťažké nemať dostatok lásky v detstve,“ povedal s tým, že z Matoviča ide zlo.

13.09.2016 12:52 , aktualizované: 16:39
Andrej Danko Foto: ,
Podľa predsedu NR SR Andreja Danka je rozdiel medzi opozičnými a koaličnými poslancami v slovníku, akým sa v sále vyjadrujú.
debata (500)

„Urobil som poriadok s ľuďmi, ako bol Slota,“ povedal Danko s tým, že taký poriadok urobí aj v parlamente. Na úvod svojho prejavu Danko povedal, že rozdiel medzi opozičnými a koaličnými poslancami je v slovníku, akým sa v sále vyjadrujú. „V mene poslancov NR SR koalície dávam odkaz, že všetci vyvrheli budú potrestaní. Často zneužívate deti, vaše mítingy spôsobili skrvavenie ľudí, jeden z vás vyfackal človeka. Čo by ste povedali Dankovi, keby po mítingu ostala skrvavená žena?“ adresoval opozičným stranám OĽaNO a SaS šéf NR SR. Ako povedal, on sa snaží SNS dostať hore. Skritizoval, že opozícia sú zhluky náhodných ľudí.

Plénum plné hulvátov

Igor Matovič, poslanec NR SR z OĽaNO počas jeho slov vykrikoval v sále a Danko sa mu smial. Danko dodal, že v pléne sú opoziční hulváti, ktorí sa vyhrážajú kolegom a vyšetrovateľom. „Mam toho plné zuby, urážok, tlačoviek ku všetkému, nech koná systém, ale na to musí nejaký vôbec fungovať. Skúsme racionálne hovoriť o rokovacom poriadku, ktorý vznikol na základe mojej iniciatívy a v spolupráci s ľuďmi, ktorí tu 20 rokov pracujú,“ povedal vo svojom vystúpení.

„Sami hovoríte, že nie sme hrdí, odborní, slušní, ale pozrite, ako vy vystupujete,“ adresoval opozícii. „Zneužívate deti, kauzy, aby ste upútavali. Dnes, keď NR SR potrebuje prijímať zákony a vás v SaS ide roztrhnúť, že pomôžeme napríklad kúpeľníctvu, že sa so Smerom dohodneme pri strategických otázkach. Ja sa nebojím o to, či som tu alebo nie. Ja som len rád po tých ťažkých časoch, ktoré som prežil, že ľudia nám dávajú silu a povzbudzujú nás,“ povedal. Dodal, že opozícia blokuje rokovania, že nedovoľuje svojimi teátrami rokovať.

K rokovaciemu poriadku povedal, že si je vedomý, že neodstráni všetky problémy z parlamentu. „Sme v prvom čítaní, je možnosť a prosím opozíciu, aby osobne neurážala politickú stranu SNS, lebo sa snažím robiť poriadok. Niektorým poslancom aj kebyže dáme putá, nepomôže nič, ale nech ich hodnotí verejnosť a volič,“ vyhlásil. Danko dodal, že na rozdiel od opozície SNS dokázala potlačiť svoje ego a niektoré programové veci a spojila sa do vládnej koalície. „Rokovací poriadok nie je v rozpore so žiadnymi ustanoveniami,“ dodal. „Verím, že rokovací poriadok prinesie zmenu a že naša politika vás vytlačí z NR SR a že ďalšie volebné obdobie tu nebudete,“ ukončil svoje vystúpenie smerom k opozícii Danko.

Podľa Danka si niektorí poslanci mýlia NR SR s cirkusom

Danko na brífingu povedal, že z rozpráv k rokovaciemu poriadku vidieť, že v Národnej rade SR sú poslanci, ktorí si mýlia NR SR s cirkusom. Je podľa neho komické, keď líder OĽaNO Igor Matovič vo svojom 28 minútovom prejave 21 minút nadáva Dankovi do skunkov, média si to nevšimnú. „Matovič potrebuje útočiť. Ja som ukázal na taktiku opozície, na to, ako útočí na rodinu, bezbreho uráža, ale keď dostane úder, tak sa Matovičovi roztrasie sánka,“ povedal Danko. „Igor Matovič kričal, že som špina, že ma zlikviduje. To je jeho skutočná tvár a politika, ktorú robí,“ poukázal na správanie sa opozičného poslanca.

Médiá Danko vyzval, aby si uvedomili svoju zodpovednosť pri šírení informácií. Politiku, akú robí Matovič, robil v minulosti podľa Danka aj jeho predchodca Ján Slota. „Politiku rozbrojov, útokov som v SNS zastavil. Ako môže ten človek (Matovič, pozn. red.) v pléne povedať, že ma zničí, že som špina,“ pýta sa.

Význam zmien v rokovacom poriadku vidí Danko v tom, aby sa nemusel hanbiť za to, čo sa v sále deje pred deťmi i zahraničnými návštevami. Dnes ho teší, keď vidí, ako si návštevy fotia čestnú stráž, ktorá stráži štátne symboly v NR SR. Poslanci môžu do druhého čítania priniesť vlastné návrhy na zmeny návrhu zákona o rokovacom poriadku.

„My dnes musíme plnú silu venovať summitu 28 štátov parlamentov. Robím s najlepším vedomím a svedomím a keď príde čas, že musím odísť, chcem ostať normálnym človekom. O tom, aký bude politický vývoj, rozhodnú voliči. Netajím sa tým, že zhluky náhodných ľudí v hnutiach a sektách, ktorých zneužíva ich líder, čo nevie, čo je politická zodpovednosť, s tými budem bojovať, lebo štát nemôžu riadiť,“ povedal Danko. Podľa neho parazitovanie na kauzách zo strany opozície je zúfalý stav toho, že nedokážu robiť politiku.

Matovič bude Dankovi už len tykať

Líder OĽaNO Igor Matovič bude predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi už len tykať, pretože nie je hodný, aby mu vykal. „Povedať, možno keby ho otec nebil, v priamom prenose v televízii je podlosť, pretože viac ako 20 rokov nemám otca, pretože zomrel na rakovinu. Je to obrovská podlosť. Alebo nemať dostatok lásky v detstve. Je mi ľúto, že Matovič nemal detskú izbu. Zrejme hovoríš o sebe. To sa nehanbíš? Tvoj otec je mečiarovský privatizér a ty si mu pri tom pomáhal. Vytunelovali ste 52 miliónov korún. Okradli ste vlastných zamestnancov,“ reagoval Matovič na prejav Danka.

Viacerí opoziční poslanci Danka vyzvali, aby sa Matovičovi ospravedlnil. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár sa Matovičovi ospravedlnil miesto neho. „Igor, ospravedlňujem sa ti za predsedu NR SR. Chcem sa ospravedlniť všetkým občanom, našim voličom. Ja sa za nás všetkých hanbím,“ vyhlásil Kollár. Podľa Jozefa Viskupiča (OĽaNO) nedá sa hlbšie preraziť dno diskusie, ako to urobil Danko. „Zaútočili ste na konkrétneho poslanca otcom a deťmi, čo je žumpa. Demaskovali ste sa. Neviete viesť diskusiu na odbornej báze,“ povedal s tým, že opoziční poslanci neblokujú žiadne iniciatívy SNS, ako to tvrdil v prejave Danko, pretože SNS za šesť mesiacov neprišla s ničím, iba s týmto paškvilom.

Medzi priamosťou a slušnosťou je rozdiel

Danko v prejave kritizoval poslankyňu za SaS Janu Cigánikovú, ktorá v rokovacej sále použila výraz „prešťal“. „Nemýľte si priamosť s neslušnosťou, ale aspoň nekryjem zlodejov. Keby ste boli s nami, vo vláde zlodejov nemusíte kryť, ale zatvárali by sme ich,“ odpovedala mu. Erika Jurinová (OĽaNO) označila Dankov prejav za nečestný, neodborný, a nebol ani hrdý. „Bol úbohý. K Pavlovi Paškovi mali všetci rešpekt. Vy ste len potvrdili obavy, že sa bojíte, že vám bude Matovič vykrikovať,“ uviedla. Milan Laurenčík (SaS) povedal, že bývalý predseda SNS Ján Slota vystupoval pod vplyvom alkoholu a nevie, pod čoho vplyvom je Danko, ale pripomína mu Slotu.

Richard Vašečka (OĽaNO) označil Dankov prejav za absolútnu neslušnosť. „Zásadne si pletiete etiketu a imidž so slušnosťou a morálkou. To, čo ste predviedli, bolo neslušné, nemorálne a podlé voči Matovičovi i mne. Interpretovali ste rozhovor podľa seba (Danko povedal, že Vašečka v súkromnom rozhovore kritizoval vystupovanie Matoviča – poznámka SITA). Moje spôsoby sú iné ako Matoviča, ale ciele sú spoločné,“ vyhlásil Vašečka s tým, že Dankovi odpúšťa. Daniel Lipšic (OĽaNO) si myslel, že najhorším predsedom parlamentu bol Pavol Paška. „Vy ste to dno prekročili. Najväčšie podlezenie slušnosti je útok na rodinu a najbližších, ktorí sa nemôže brániť, lebo sú mŕtvi,“ uviedol.

Poslanci budú reagovať na Dankov prejav faktickými poznámkami aj po obedňajšej prestávke ktorá sa skončí o 14:00.

500 debata chyba
Viac na túto tému: #rozprava #Igor Matovič #Andrej Danko