Polícia zriadila tím na vyšetrovanie zariadenia Čistý deň v Galante

Situáciu okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante bude vyšetrovať šesťčlenný tím zriadený na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave. Informoval o tom v utorok na tlačovej besede prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. V tíme sú dvaja vyšetrovatelia a štyria operatívni pracovníci. Polícia zverejní kontakty na tento tím, aby sa na neho mohli svedkovia priamo obracať.

13.09.2016 14:42 , aktualizované: 15:49
Tibor Gašpar, policajný prezident Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (18)

Gašpar ďalej informoval o tom, že po dohode s Generálnou prokuratúrou SR budú vypočúvaní nielen súčasní zamestnanci a klienti centra, ale aj tí minulí. Zdôraznil, že pri celom postupe musia brať do úvahy ochranu osobnostných práv maloletých osôb. Dodal, že poznatky, ktoré získajú, v prípade potreby postúpia ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny v súvislosti s akreditáciou resocializačného zariadenia v Galante.

Prezident Policajného zboru na tlačovej besede zároveň zdôraznil, že čím viac sa budú rozoberať dôkazy v médiách, tým bude vyšetrovanie viac sťažené. „Najlepší spôsob, ako sa dopátrať k pravde, je nechať to na odborníkov, ktorí sú na to určení,“ zdôraznil.

Do situácie polícia po zverejnení podozrení opozičnej poslankyne Natálie Blahovej zainteresovala aj policajného pridelenca v Chorvátsku, kde sa momentálne klienti centra nachádzajú. Podľa Gašpara by mali byť klienti zariadenia v poriadku.

Podľa Gašpara je v tomto prípade veľa podozrení z páchania trestných činov. Na základe toho, ako sa budú vyhodnocovať dôkazy, začnú, ak to bude potrebné, samostatné trestné stíhania, vysvetlil. Zisťovať budú aj to, ako funguje samotné resocializačné zariadenie v Galante, aký tam je denný režim. Preverovať budú aj také trestné činy, ako je týranie blízkej a zverenej osoby, vystavenie mravnému úpadku osôb či ublíženie na zdraví. Gašpar vyhlásil, že veci nie sú tak jednoduché, ako sa kreslia cez skratkové závery.

Policajní prezident čiastočne informoval aj o tom, že prvýkrát riešili nejaký prípad v spojitosti s maloletou Natáliou, ktorej prípad sa zverejnil ako prvý, v polovici roku 2014. Išlo o trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie, ku ktorému malo podľa dievčiny dôjsť v apríli 2014. V tom čase ešte dievča nebolo v resocializačnom zariadení a trestné stíhanie bolo v novembri 2014 prerušené, lebo nebol zistený páchateľ, informoval Gašpar.

Ďalšie konanie bolo začaté na základe podnetu matky v auguste 2015. Skutok sa mal stať v októbri 2014 a trestné stíhanie bolo zastavené s tým, že skutok nie je trestný čin. Matka podala podnet aj v máji 2015, malo ísť o podozrenie zo znásilnenia na chate v okrese Považská Bystrica.

Pri skutku malo byť viac chovankýň. Aj toto trestné stíhanie bolo zastavené, lebo skutok nebol trestným činom. Podľa policajného prezidenta v tomto prípade tri chovankyne vypovedali, že k žiadnemu skutku nedošlo. Oba tieto spisy preverí prokuratúra, dodal Gašpar.

Existuje aj konanie začaté v júni tohto roku na základe podnetu kurátorky maloletej. Po rozhovore s Natáliou spracovala záznam, že je tu podozrenie aj v súvislosti s konfliktami v rodine maloletej. Podozrenia by sa dali kvalifikovať ako týranie blízkej a zverenej osoby, prípadne inak. Ide akoby o podnet voči matke a otčimovi, vysvetlil policajný prezident „Už len tento podnet dokumentuje zložitosť vzájomných vzťahov v rodine aj v zariadení,“ vyhlásil Gašpar.

Polícia má ešte podnet, ktorý dala matka voči kurátorke, ktorá má na starosti maloletú, a to pre podozrenie zo zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ako aj všeobecné podanie na pracovníkov centra za možné ohrozenie mravnej výchovy mládeže, ublíženia na zdraví a týrania blízkej a zverenej osoby.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #kauza zneužívania v Galante