Pacienti a lekári žiadajú odvolanie šéfa nemocnice v Nitre

Občianske združenie (OZ) Slovenský pacient a Lekárske odborové združenie (LOZ) v otvorenom liste žiadajú ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, aby odvolal riaditeľa fakultnej nemocnice v Nitre Jozefa Valockého. Ako na utorkovom brífingu uviedol predseda LOZ Peter Visolajský, dôvodom je neriešenie nedostatku anestéziológov v nemocnici, následkom čoho sa odkladajú operácie.

13.09.2016 17:00
debata (10)

„Médiá priniesli informáciu, že v nemocnici sa operuje v obmedzenom režime, že chýbajú anestéziológovia a pán riaditeľ do kamery klamal, že žiadny výpadok nie je,“ povedal šéf LOZ na adresu Valockého, ktorý je súčasne poslancom Národnej rady SR za Smer. Šéf nitrianskej nemocnice tak podľa Visolajského klame verejnosť, a preto by nemal zostať na svojom mieste.

Obe združenia žiadajú šéfa rezortu zdravotníctva, aby situáciu vo fakultnej nemocnici v Nitre bezodkladne riešil. „V súčasnosti sa nemôžeme uspokojiť iba s tým, že ministerstvo situáciu analyzuje a monitoruje. Ministerstvo má povinnosť zasiahnuť,“ uviedol predseda správnej rady OZ Slovenský pacient Radoslav Herda. Upozornil na to, že podľa medializovaných informácií pacienti nemôžu absolvovať operácie, ktoré sú častokrát aj dlhodobo plánované a operačné sály fungujú približne na 50 percent.

Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského je v súčasnosti v nitrianskej nemocnici „na papieri“ 10 atestovaných anestéziológov. „Na počet úväzkov je to 8,5,“ tvrdí. Bežne by podľa neho malo fungovať 10 až 11 operačných sál, avšak v posledných týždňoch sa operuje v piatich až siedmich sálach.

Jozef Valocký je zároveň poslancom Národnej rady SR za Smer. Pre situáciu v Nitre, ako aj pre predpokladaný konflikt záujmov nedávno čelil odvolávaniu z parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Ako povedal pre novinárov, operácie sa neodkladajú.

„My sme odoperovali v júli 800 operačných výkonov, presne taký istý počet ako v roku 2015. Išli sme na letný režim, kde sme si nastavili zhruba sedem operačných sál, bohužiaľ nám dvaja anestéziológovia v tom čase ochoreli,“ vysvetlil riaditeľ. Letný režim podľa Valockého existuje v každej nemocnici, pretože sa čerpajú dovolenky. Dodal však, že letný režim skončil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #anestéziológia