Vláda schválila zmeny v Bezpečnostnej a Obrannej stratégii SR

Pracovné návrhy novej Bezpečnostnej stratégie a Obrannej stratégie SR budú pripravené do konca tohto roka. Do apríla budúceho roka by mali byť v takej podobe, aby boli predložené do pripomienkového konania. Tieto dokumenty, ktoré by mali reflektovať zmenenú bezpečnostnú situáciu, by mala mať vláda na stole najneskôr na budúci rok v júni a následne po schválení poputujú na prerokovanie a schválenie do Národnej rady SR.

13.09.2016 18:00
debata (27)

Uvádza sa to vo Východiskách aktualizácie Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR, ktoré dnes schválila vláda. Aktualizáciou oboch stratégií sa posilnia predpoklady na efektívne prijímanie potrebných systémových a koncepčných opatrení. Tiež sa posilní implementácia relevantných rozhodnutí pre bezpečnosť a obranu štátu prijatých na úrovni NATO, EÚ a v rámci širšieho medzinárodného spoločenstva, zdôrazňuje sa v predloženom materiáli.

Súčasná Bezpečnostná stratégia SR z roku 2005 vychádza zo situácie krátko po vstupe SR do euroatlantických štruktúr. Samotný materiál predpokladá revíziu podľa potreby "odzrkadľujúc zásadné zmeny v bezpečnostnom prostredí“. Za takúto zmenu bezpečnostného prostredia v Európe možno podľa materiálu považovať krízový vývoj na Ukrajine. Zároveň sa prehĺbila nestabilita priestoru južne od hraníc EÚ, narastajú hrozby terorizmu, masovej migrácie a hybridné hrozby. Bezpečnostná stratégia SR stanoví základné parametre bezpečnostnej politiky.

Stratégia zadefinuje bezpečnostné trendy a ich vývoj, poukáže na zmenenú škálu a rozsah hrozieb. Popri hrozbe šírenia zbraní hromadného ničenia a terorizmu sa bude venovať aj problematike hybridných hrozieb vrátane ich prejavov v mediálnom či kybernetickom priestore, fenoménu politického a náboženského extrémizmu, ale aj ďalším hrozbám v oblasti vnútornej bezpečnosti, energetickej bezpečnosti, sociálnej stability a životného prostredia, píše sa v materiáli.

Obranná stratégia SR ako základný strategický dokument v oblasti obrany štátu bude nadväzovať na Bezpečnostnú stratégiu SR a stanoví základné parametre obrannej politiky vrátane požiadaviek na zabezpečenie zdrojov na obranu štátu. Očakáva sa, že nová stratégia v reakcii na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia položí dôraz na dôsledné napĺňanie národnej zodpovednosti za vlastnú obranu a na zvyšovanie obranyschopnosti SR rozvojom individuálnej a kolektívnej schopnosti odolávať ozbrojenému útoku.

Vzhľadom na nadrezortný charakter oboch stratégií si ich vypracovanie žiada spoluprácu viacerých ústredných orgánov štátnej správy, vytvorené budú pracovné skupiny zo zástupcov ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy. Návrh Bezpečnostnej stratégie SR bude pripravený v gescii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Návrh Obrannej stratégie SR bude gestorovať Ministerstvo obrany SR. V záujme čo najširšej politickej a spoločenskej podpory oboch stratégií sa v ich príprave predpokladá aj politická a verejná diskusia. V tomto kontexte predložené východiská obsahujú zámer rezortov spolupracovať v procese aktualizácie oboch stratégií s príslušnými mimovládnymi organizáciami a odbornou komunitou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bezpečnosť #obrana