V Nitre odkladajú operácie, situácia je vážna

Viacerých pacientov v nitrianskej nemocnici nemá kto uspávať. Z plánovaných operácií ich posielajú domov. Za posledné mesiace niektorých presunuli aj viackrát. Lekári aj pacienti preto hodnotia situáciu ako kritickú.

14.09.2016 14:00
nemocnica, nitra Foto: ,
Nitrianskej nemocnici chýbajú anestéziológovia.
debata (72)

Vedenie nemocnice v tom problém nevidí. Ministerstvo zdravotníctvo uviedlo, že s riaditeľom priebežne komunikujú.

Problém s chýbajúcimi lekármi je v nitrianskej nemocnici dlhodobý. Upozorňuje na to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý v nemocnici aj pracuje. „Už pár rokov naša nemocnica ide na režim, kde chýbajú lekári. Pred rokom sa riešil výpadok traumatológov, teraz sa situácia vyhrotila na najdôležitejšom, anestéziologickom oddelení,“ povedal Visolajský. Nemocnica má desať anestéziológov, pritom by ich mala mať minimálne raz toľko. Pre nedostatok odborníkov sa denne využíva len polovica operačných sál, ostatné sú prázdne. Čakacie lehoty na zákroky preto zo dňa na deň narastajú. Informácie, koľko pacientov denne odmietnu, podľa Visolajského nie je možné zistiť.

Anestéziológ sa stará o pacientov v ohrození života. To znamená, že rieši najťažšie stavy po závažných haváriách, úrazoch, pri zlyhávaní orgánov, všetko, čo je na hrane života. Druhá časť jeho práce je zabezpečiť uspatie pacientov pri operácii. Je to práca psychicky mimoriadne náročná, vyžaduje si maximálne sústredenie, napríklad predávkovanie pri anestézii môže mať tragické následky.

Visolajský zároveň upozorňuje, že na nižší počet lekárov sú kladené väčšie nároky a zodpovednosť. „Anestéziológovia chcú kompetentných upozorniť na vážnosť situácie a vypovedali služby nad limit, ktoré riaditeľ môže prikázať,“ varuje šéf odborov. Situácia sa podľa neho môže vyhrotiť prvého decembra, keď si povinné služby lekári vyčerpajú. Ide o službu po pracovnom čase do rána a cez víkendy. Ak nenastúpia ôsmi odborníci, oddelenie nemôže fungovať.

Na problém s nedostatkom lekárov upozorňovali riaditeľa nemocnice Jozefa Valockého (Smer), ktorý je zároveň poslancom a členom parlamentného zdravotníckeho výboru, už v decembri minulého roka. Ten podľa šéfa odborov doteraz problémy neriešil, v lete preto odišlo osem anestéziológov.

Desiatka pacientov, ktorým sa kvôli tomu operácia presunula, sa obrátila aj na Nitriansky samosprávny kraj. „Ozývajú sa s otázkou, čo majú robiť? Kde sa majú dať odoperovať, pretože na termín sa psychicky pripravili, zabezpečili si neprítomnosť v práci a teraz sú bezradní,“ povedal hlavný lekár župy Ľubomír Ševčík. Podľa jeho informácií má Nitra asi osem až deväť anestéziológov, a to je pre krajskú nemocnicu žalostne málo. Napríklad trnavská nemocnica ich má okolo 17 a Banská Bystrica vyše 30. „Trnavská nemocnica má pritom diapazón operačných výkonov oveľa menší, ako je to v Nitre. Nemajú tam neurochirurgiu či cievnu chirurgiu,“ dopĺňa hlavný župný lekár.

Situácia v nitrianskej nemocnici je v súčasnosti podľa neho kritická. „Napríklad pacient bol prijatý na operáciu konečníka a pred zákrokom nesmel jesť. Termín mu o pár dní posunuli. Osobne mi povedal, že musel vydržať, pretože už to chcel mať za sebou,“ doplnil Ševčík s tým, že takýchto ľudí je oveľa viac.

Nitrianska nemocnica je podľa neho koncová nemocnica, to znamená, že sa tam robia najnáročnejšie operačné zákroky. „Bohužiaľ, prístup manažmentu nemocnice je nezodpovedný,“ dodal Ševčík.

„Pre pacienta odložená operácia znamená veľký stres,“ povedal Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient. Preložený zákrok podľa neho znamená, že všetky vyšetrenia, ktoré pacient podstúpil, sú zbytočné. Odklad môže zhoršiť jeho zdravotný stav. Nový termín zas absolvovanie ďalších predoperačných vyšetrení. „Určite to nepomáha nielen jemu, ale ani jeho rodine,“ dodal s tým, že ministerstvo zdravotníctva žiadajú, aby situáciu v nitrianskej nemocnici urýchlene riešilo.Spoločne s lekárskymi odbormi žiadajú odvolanie riaditeľa.

Vedenie nitrianskej nemocnice odmieta tvrdenie, že im chýbajú lekári. „K dnešnému dňu na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny máme zamestnaných 20 lekárov, z tohto počtu je 11 atestovaných a 9 bez atestácie,“ uviedol v stanovisku riaditeľ nemocnice Jozef Valocký. Od začiatku kalendárneho roka rozviazali pracovný pomer šiesti zamestnanci kliniky.

Primárnym cieľom podľa Valockého je doplniť počet lekárov na klinike, zvýšiť počet operačných výkonov a zabezpečiť spokojnosť pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva vníma problém nitrianskej nemocnice. „Rezort zdravotníctva priebežne komunikuje s vedením nemocnice, v piatok minulý týždeň sa uskutočnilo pracovné stretnutie s riaditeľom Valockým,“ povedala hovorkyňa Stanislava Luptáková. Nemocnica podľa nej od začiatku roka do konca augusta urobila 8 678 operácií, čo je o 248 operácií viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.

Odborári z nemocnice chcú problém čo najskôr vyriešiť, preto sa chystajú za ministrom Tomášom Druckerom. Stretnutie by sa malo uskutočniť na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Nitra #anesteziológ #anestéziológia