Lajčák: Bratislavský summit bude významným medzníkom pre Európu

Bratislavský summit bude významným medzníkom pre Európu, lebo spustí vnútroeurópsku diskusiu o stave EÚ po rozhodnutí Británie odísť. Mal by odštartovať proces definovania novej vízie pre spoločný európsky projekt. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák to povedal počas vystúpenia v Štrasburgu vo Výbore zástupcov ministrov Rady Európy, kde diskutoval s veľvyslancami 47 členských krajín Rady Európy o aktuálnych európskych výzvach a prístupe slovenského predsedníctva k ich riešeniu. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

14.09.2016 20:21
Miroslav Lajčák Foto:
EÚ momentálne čelí bezprecedentnej kombinácii rôznych kríz a výziev ako je hrozba terorizmu, nárast extrémizmu, odchod Británie z EÚ, migrácia či nestabilita v susedstve, uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (45)

Lajčák pripomenul, že EÚ momentálne čelí bezprecedentnej kombinácii rôznych kríz a výziev, ako je hrozba terorizmu, nárast extrémizmu, odchod Británie z EÚ, migrácia či nestabilita v susedstve. Práve v tomto období prebralo Slovensko rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ a ako nestranný sprostredkovateľ a nezaujatý mediátor chce pristupovať k riešeniu týchto výziev v duchu zachovania európskej jednoty, pozitívnej agendy a sústrediac sa na občana. Minister tiež konštatoval, že EÚ a Rada Európy zdieľajú spoločné hodnoty a čelia rovnakým problémom. Ocenil pritom úlohu, ktorú Rada Európy zohráva pri presadzovaní a ochrane ľudských práv, právneho štátu a demokracie v Európe a vyzdvihol spoluprácu EÚ a Rady Európy v tejto oblasti.

"Rada Európy je pre Úniu najcennejší partner, ktorý udáva a kontroluje štandardy v oblasti ľudských práv, právneho štátu a demokracie a to nielen pre EÚ, ale aj pre naše partnerské krajiny v procese rozširovania EÚ a Východného partnerstva,“ pripomenul Lajčák.

Minister zároveň v mene SR podpísal dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. "Je to výraz nášho záväzku a odhodlania prispieť k boju proti terorizmu a nebezpečnému fenoménu takzvaných zahraničných bojovníkov. Týmto dodatkom dostalo medzinárodné právo po prvý raz nástroj, ktorý umožňuje stíhať prípravu teroristických činov a činy spojené s konaním zahraničných bojovníkov,“ povedal Lajčák a ubezpečil, že boj proti terorizmu je a ostane pre Slovensko prioritou.

Rada Európy je najstaršia paneurópska organizácia, ktorá združuje 47 členských štátov, a zameriava sa na oblasť ľudských práv, demokracie a právneho štátu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Miroslav Lajčák #summit