Na Hrade Merkelovú pri fotografovaní zatienili muži

Vybočenie zo zabehnutých koľají môže mať svoje čaro. V budove Justus Lipsius v Bruseli to tí dlhšie úradujúci prezidenti a premiéri štátov EÚ poznajú pomaly naspamäť. Zmena v podobe uvítania na Bratislavskom hrade sa niektorým zjavne páčila.

16.09.2016 19:08
debata (40)
Lídri EÚ na bratislavskom summite. Foto: Reuters
bratislavský summit, lídri Lídri EÚ na bratislavskom summite.
Dobre naladený a so širokým úsmevom na tvári dorazil medzi prvými holandský premiér Mark Rutte. „To je zámok? Pekný,“ zachytil mikrofón jeho konverzáciu so sprievodom, keď bodro kráčal po červenom koberci na vnútorné nádvorie Hradu. Tam v diaľke zahliadol jedného z kolegov a hneď mu veselo zakričal na pozdrav: „To je tvoje dovolenkové sídlo?“

Hrad posadený na kopci s výhľadom na Dunaj, ale aj stredoveká pevnosť nad riekou, ktorá dlho rozdeľovala kontinent – tak komentovali miesto stretnutia niektoré francúzske médiá. V každom prípade „miesto činu“ zaujalo viacerých prichádzajúcich, ktorí sa po ceste do rokovacej sály pýtali na jeho históriu.

Trasa po červenom koberci nebola krátka, navyše po schodoch, aj keď nie strmých. Kancelárka Angela Merkelová tak trochu aj lapala dych, kým napokon prišla do sály, kde lídrov vítal premiér Robert Fico v spoločnosti šéfa Európskej rady Donalda Tuska a šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Netradičné miesto tradičného vítania sa prejavilo aj v tom, že chvíľu musela vítajúcu trojicu pohľadom hľadať.

Začiatok bratislavského summitu tak sprevádzali miestami spontánne gestá typu – aha, tu ste! Podobný výraz v tvári mal aj maďarský premiér Viktor Orbán, keď zbadal slovenského premiéra a takmer sa mu rozbehol v ústrety. Orbán po nedávnom výroku luxemburského šéfa diplomacie Jeana Asselborna, že Maďarsko by malo byť vylúčené z EÚ, akoby chcel dať najavo, že Budapešť má rozhodne miesto za rokovacím stolom. Dal si spraviť špeciálne fotografiu aj po boku Luxemburčana Junckera.

Tradičná spoločná fotografia všetkých lídrov však na bratislavskom summite nevyšla. Organizátori nedomysleli rozdielnu výšku ľudí a mysleli si, že zvažujúci sa terén bude stačiť na to, aby v troch radoch nastúpených ľudí bolo vidieť každého. Nevidno. Na tzv. rodinnej fotografii z bratislavského summitu dvadsaťsedmičky je poriadne vidieť len ľudí v prvom rade a na väčšine záberov za múrom mužov je skrytá tak Merkelová, ako aj poľská premiérka Beata Szydlová. Nemeckej kancelárke síce jeden z mužov ponúkol svoje miesto v prvom rade, zdvorilo to však odmietla. Zostala na mieste, ktoré jej bolo pridelené.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a slovenský... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Summit Bratislava 16 september Nemecká kancelárka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico.

Po spoločnej fotografii čakal lídrov presun limuzínami na loď a obed počas plavby po Dunaji. Nemecká luxusná výletná loď Regina Danubia sa premenila na obliehanú plávajúcu pevnosť, ktorú sprevádzali približne dve desiatky člnov s bezpečnostnými silami. Plavba sa zjavne zapáčila španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi, ktorý svoju fotku z lode dal na Twitter. Maltský premiér Joseph Muscat zas poslal poznámku: „Všetci sme na jednej lodi. Doslova.“ Ani tento bod programu sa nezaobišiel bez chyby krásy – na lodi sa nepodarilo zabezpečiť elektronické tlmočnícke zariadenia a tlmočníci museli lídrom šepkať do ucha.

Plánovaná návšteva múzea moderného umenia Danubiana v rámci plavby sa napokon nekonala, pre nízku hladinu Dunaja museli tento bod programu vypustiť. Na tento výlet však aj tak nebolo veľa času – dvadsaťsedmičku čakalo po obede druhé kolo rokovaní. Pri tom prvom – dopoludňajšom – sa niektorí nedostali ani k slovu.

Veľkú radosť z pracovnej cesty do Bratislavy však nemali mnohí zahraniční novinári nielen pre slabú kávu či wifi spojenie. Vyše tisíc novinárov trávilo väčšinu času v tlačovom centre, ktoré bolo zriadené v Inchebe na petržalskej strane Dunaja. Je odtiaľ síce výhľad na Hrad, pre novinárov to však znamenalo, že boli ďaleko od delegácií, ktoré rokovali na Hrade, a teda aj od prísunu neoficiálnych informácií o vývoji diskusií.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ