Vlaky po nehode pri Veľkom Mederi jazdia, rušňovodič je v kritickom stave

Železnice Slovenskej republiky ešte v piatok večer obnovili železničnú dopravu na úseku Veľký Meder – Zemianska Olča. Tá bola pre zrážku osobného vlaku s kamiónom prerušená.

18.09.2016 20:00
Vlak, kamión, nehoda Foto: ,
Nehoda vlaku RegioJet a kamióna na železničnom priecestí.
debata (10)

Zabezpečovacie zariadenie však nie je funkčné, vlaky na tomto úseku premávajú zníženou rýchlosťou 10 kilometrov za hodinu.

K zrážke osobného vlaku spoločnosti RegioJet a českého kamióna s prívesom prišlo v piatok ráno na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Záchranári ošetrili pätnásť ľudí, z toho štyria boli v kritickom stave. Utrpeli viaceré poranenia – hlavy, dolných a horných končatín, hrudníka a podobne. Boli transportovaní do nemocníc v Bratislave, Nitre, Nových Zámkoch, Dunajskej Strede a Komárne.

V kritickom stave je naďalej rušňovodič, ktorý bol po nehode zakliesnený vo vlaku. Hasiči ho museli z kabíny vystrihovať. V bezvedomí a s ťažkými zraneniami ho letecká záchranná služba dopravila do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Hovorkyňa Ľubica Juríková uviedla, že je naďalej v kritickom stave. „Je v umelom spánku, monitorujeme jeho telesné funkcie,“ povedala Juríková.

Ťažké zranenia utrpela aj 46-ročná spolujazdkyňa vodiča kamióna, ktorú vrtuľník previezol do Univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Žena, ktorú sme prijali v piatok, je mimo ohrozenia života, je pri vedomí, komunikuje,“ povedala hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová s tým, že zostáva naďalej v starostlivosti lekárov.

Polícia zrážku vlaku s kamiónom preveruje ako všeobecné ohrozenie. Príčiny nehody sú predmetom vyšetrovania. S najväčšou pravdepodobnosťou však prišlo k porušeniu zákona zo strany vodiča kamióna, ktorý vstúpil na priecestie v čase, keď bola výstraha avizujúca prichádzajúci vlak.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet