Lipšic podal svedectvo o tom, ako zrazil chodca

Daniel Lipšic zdôraznil, že sa bude snažiť pomôcť rodine zosnulého a spolupracovať s vyšetrovateľmi. Predseda hnutia NOVA v pondelok večer zrazil na bratislavskej Vajnorskej ulici 72-ročného chodca. Okolnosti dopravnej nehody vyšetrujú policajti z tretieho bratislavského okresu.

19.09.2016 22:27 , aktualizované: 20.09.2016 14:40
LIPšIC: Dopravná nehoda Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic počas tlačového brífingu k dopravnej nehode, pri ktorej v pondelok 19. septembra 2016 zrazil chodca.
debata

Lipšicovi je veľmi ľúto, čo sa pondelok večer stalo. „Už včera som synovi zosnulého pána vyjadril ľútosť a poprosil ho, aby ospravedlnenie tlmočil celej rodiny,“ uviedol Lipšic s tým, že aj dnes komunikoval so synmi zosnulého muža. Zároveň ponúkol pomoc, ktorá bude v jeho silách.

Pred novinármi uviedol, že sa okolo 20.00 hodiny vracal z nákupného centra, kde v papiernictve nakupoval nové šanóny, pretože ako advokátovi mu pribúdajú nové prípady. Podľa jeho slov išiel rýchlosťou približne 50 km/h. „Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho v poslednej chvíli a zrážke som nevedel zabrániť. Okamžite som zastal a pribehol k nemu. Bol pri vedomí, mal otvorené oči, hmatateľný pulz, ale nekomunikoval. Zavolal som záchranku a snažil sa mu poskytnúť prvú pomoc podľa ich inštrukcií,“ uviedol Lipšic. Na mieste nehody mu pomáhali aj dvaja okoloidúci, ktorí podľa poslanca v blízkosti pracujú s bezdomovcami a mali lepšie vybavenú lekárničku. Krátko na to prišli záchranári.

Poslanec uviedol, že sa podrobil dvom dychovým skúškam a na vlastnú žiadosť požiadal aj o krvnú skúšku. Všetko s negatívnym výsledkom. Dodal, že počas jazdy nepoužíval mobilný telefón.

Privolaný znalec na mieste urobil fotodokumentáciu. „S použitím figurantov v tmavom oblečení znalec zisťoval či bolo možné spozorovať človeka na mieste zrážky. Závery by mali byť súčasťou vyšetrovacieho spisu,“ dodal Lipšic.

Lipšic ako minister spravodlivosti podával mimoriadne opravné prostriedky voči vodičom, ktorí viackrát porušili závažne a viacnásobne dopravné predpisy. Zdôraznil, že vždy bol zástancom toho, aby zákon platil pre každého. „Pre mňa je teraz absolútna priorita pomôcť pozostalým a spolupracovať s vyšetrovateľom,“ povedal Lipšic novinárom na otázku, či uvažoval o vzdaní sa poslaneckého mandátu. Lipšic priznal, že v minulosti mal dopravné priestupky, za ktoré zaplatil pokuty. Naposledy to bolo v Košiciach za prekročenie rýchlosti.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia

„Presné príčiny, okolnosti, ako aj miera zavinenia dopravnej nehody sú v súčasnosti predmetom prebiehajúceho vyšetrovania. V tejto súvislosti bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Podľa informácií, ktoré poskytla polícia, išiel Daniel Lipšic vo vozidle Škoda Superb v ľavom jazdnom pruhu po Vajnorskej ulici smerom do centra Bratislavy. Z doteraz presne nezistených príčin sa zrazil s chodcom, ktorý prechádzal cez cestu v blízkosti priechodu pre chodcov smerom od Kutuzovovej ulice. Po zrážke s autom 72-ročného chodca previezli so zraneniami do ružinovskej nemocnice, kde však zraneniam v noci podľahol.

Okrem polície o tom informovala aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová. „Muža sa, žiaľ, nepodarilo zachrániť aj napriek vysokému nasadeniu a úsiliu našich zdravotníkov,“ uviedla. Chodec podľa Jozefa Minára z operačného strediska záchranárov utrpel vážne poranenie hlavy.

To, či pred tragickým prechodom cez cestu pil alkohol, zistí nariadený odber krvi. Požitie alkoholu vodičom na mieste nehody vylúčila dychová skúška. Výška škody na vozidle je predbežne vyčíslená na tritisíc eur.

Matovič je presvedčený, že Lipšic nebude chcieť žiadne nadpráva

Predseda OĽaNO Igor Matovič je presvedčený, že Daniel Lipšic nebude chcieť pre seba ani za máčik nadpráv, protekcie či iného krivenia spravodlivosti. „Zaprel by sám seba a celý svoj doterajší odkaz v politike,“ napísal Matovič na sociálnu sieť v súvislosti s dopravnou nehodou, pri ktorej Lipšic na ceste zrazil chodca. Ten v nemocnici zraneniam podľahol.

„Je mi ľúto mŕtveho človeka, či išiel po prechode alebo nie. Či mal vypité alebo nie. Jemu už život nikto z nás nevráti. Zároveň viem, že to, čo sa stalo, sa môže stať každému z nás a preto stojím pri Danovi. Potrebuje nás, tak, ako my všetci potrebujeme jeho,“ napísal Matovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Daniel Lipšic