Ján Klučka odchádza zo Súdnej rady SR

Súdnu radu SR opúšťa nominant prezidenta Ján Klučka. Hovorca prezidenta Roman Krpelan potvrdil, že žiadosť o uvoľnenie z funkcie prišla 29. júna. "Prezident navrhne nového člena Súdnej rady SR," dodal Krpelan. Klučka v minulosti pôsobil ako sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky aj Súdneho dvora.

20.09.2016 17:07
debata (5)

Ján Klučka sa už nezúčastnil na pondelkového rokovania súdnej rady, na ktorom zvolili Radoslava Procházku za kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. V minulosti Klučka na tento post navrhoval Jána Mazáka, ktorému pri hlasovaní za slovenského kandidáta členmi súdnej rady chýbal jeden hlas.

Nominant prezidenta v rade vystupoval ako zástanca etického správania. Patril k tým, ktorí otvorili na rokovaní súdnej rady tému, či tí jej členovia, ktorí sú predsedami súdov, majú zostať v oboch funkciách. Ústavný súd totiž rozhodol, že funkcia člena súdnej rady a funkcia predsedu a podpredsedu súdu je nezlučiteľná. Keďže vedenie súdov menuje a odvoláva minister spravodlivosti, ústavní sudcovia vidia pri ich členstve v rade možný konflikt záujmov. Do budúcna teda v rade už nemôžu byť aktívni predsedovia súdov. Klučka považoval zlučiteľnosť funkcií v prípade súčasných členov rady minimálne za etický problém. Uviedol, že postoj rady v tejto otázke bude testom Súdnej rady SR voči etickým pravidlám, ktoré prijala v decembri minulého roka. „Ukazuje sa, že etický problém je priamo v lone súdnej rady,“ uviedol v jednej z diskusií. Odmietol obvinenia, že otvorenie tejto témy je nátlakom na výmenu členov súdnej rady. V rade sa o tomto probléme viedla búrlivá diskusia a členovia s k téme opätovne vracali. V máji nakoniec súdna rada rozhodla väčšinou hlasov, že nejde o etický problém ani o etický prehrešok.

Momentálne v Súdnej rade SR, ktorá má zo zákona 18 členov, sedí šesť predsedov súdov. Eve Fulcovej v septembri uplynulo funkčné obdobie šéfky Okresného súdu Bratislava I.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Súdna rada #sudca Ústavného súdu #Ján Klučka