Ľudia v tmavom sú nočnou morou vodičov

Jeseň je kritickým obdobím, keď sa začína skôr stmievať a viditeľnosť je stále horšia. Starší ľudia s nevýrazným tmavým oblečením bez reflexných prvkov na ceste sú pre vodičov doslova postrachom.

21.09.2016 13:00
mhd, autobus, Bratislava, doprava Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (76)

Dôchodcovia v Častkovciach pri Novom Meste nad Váhom doteraz nosia na kabátoch, vetrovkách a bicykloch svietiace pásky, ktoré im ešte minulú jeseň dali policajti počas preventívnej akcie.

„Keď ideme večer na prechádzku, tak si dáme pásku na ľavú ruku. Keď vidím niekoho bez nej, tak sa pýtam, prečo ju nemá. Najčastejšie povedia, že zabudli. Ja im vždy hovorím, je to pre vašu bezpečnosť,“ pripomína Anna Kurucová, ktorá je už dvanásť rokov predsedníčkou Jednoty dôchodcov v Častkovciach.

Reflexné pásky sú vďačným predmetom na rozdávanie aj počas predvolebnej kampane. Pred tohtoročnými parlamentnými voľbami ich istá politická strana rozdávala aj v 6-tisícovej Beluši v okrese Púchov. Táto obec je počtom obyvateľov najväčšou v Trenčianskom okrese a druhou najväčšou na Slovensku.

Ľudia si pásky s radosťou brali a podľa belušského starostu ich doteraz aj využívajú. „Majú ich na kabelkách cez ramienko aj na bicykloch, dávajú si ich na nosič. Mohli by byť voľby aj každý rok, aby ľudia čo najviac nosili takéto bezpečnostné prvky,“ vraví Ján Prekop, starosta Beluše.

V Trenčianskych Tepliciach pre žiakov pravidelne pripravujú programy o bezpečnosti. Na nich sa snažia školákom pútavou formou vysvetliť, prečo je dôležité byť na ceste videný. "Myslím, že nastal čas, aby sme niečo podobné pripravili aj pre seniorov, pretože sa stávajú popri deťoch druhou najohrozenejšou skupinou medzi chodcami.

V októbri, pri príležitosti mesiaca úcty k starším, plánujeme stretnutie so seniormi. Jednou z tém, o ktorých chceme hovoriť, je bezpečnosť. Takáto akcia by bola určite spojená aj s rozdávaním reflexných pások," hovorí Štefan Škultéty, primátor Trenčianskych Teplíc.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #jeseň #viditeľnosť