Kvalita starostlivosti o deti do troch rokov sa má zvýšiť

Zvýšenie kvality služieb starostlivosti o deti do troch rokov, ako aj rozšírenie ponuky takýchto služieb je cieľom návrhu novely zákona o sociálnych službách, ktorý v stredu schválila vláda.

21.09.2016 11:32
debata

Ako sociálna služba sa má stanoviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má toto dieťa zverené do osobnej starostlivosti, vykonáva zárobkovú činnosť alebo študuje na strednej škole alebo vysokej škole. „Ide o nový právny prostriedok na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života terénnou formou sociálnej služby, ambulantnou sociálnou službou, napríklad v rodinnom prostredí opatrovateľa detí alebo v účelovo vyčlenených priestoroch zamestnávateľa alebo ambulantnou sociálnou službou v zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Pomoc pre rodičov v ťažkej situácii

Prvý druh sociálnej služby bude určený pre rodičov, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii, ako je narodenie dvojičiek či trojičiek, alebo v zdravotnom stave neumožňujúcom sa starať o dieťa. Rodičia budú mať nárok na opatrovateľa na 30 dní, pričom takúto službu budú povinné svojim občanom poskytovať mestá a obce. Zvyšné dve sociálne služby budú dostupné pre akéhokoľvek rodiča, ktorý napríklad pracuje alebo študuje.

V prvom prípade pôjde o opatrovanie dieťaťa do troch rokov v domácom prostredí, či vo firemnom detskom kútiku. Starostlivosť o dieťa pritom bude môcť po novom poskytovať len osoba, ktorá spĺňa kvalifikačné štandardy stanovené zákonom. Jeden opatrovateľ sa napríklad bude môcť starať najviac o tri deti.

Tretím typom sociálnej služby bude poskytovanie starostlivosti o deti do troch rokov v tzv. detských jasliach, ktoré bude môcť prevádzkovať samospráva, živnostník, či nezisková organizácia. Prevádzka takýchto zariadení však bude podliehať prísnym požiadavkám na hygienu, priestorové vybavenie, či ich personálne zabezpečenie.

V súčasnosti deti do troch rokov veku rodičia umiestňujú v detských jasliach alebo sa o tieto deti starajú opatrovateľky spravidla na základe živnostenského oprávnenia vo forme voľnej živnosti. „Navrhovanou právnou úpravou sa bude táto starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania,“ tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

Medzi tieto podmienky má patriť zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom vyššom územnom celku, priestorové a hygienické podmienky, kvalifikačné predpoklady, personálne štandardy, vecný rozsah poskytovaných odborných činností, obslužných činností a ďalších činností a spôsob ich vykonávania.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #novela zákona o sociálnych službách