Exekútor dal v Martine oceniť galériu aj Millénium

Historická budova Turčianskej galérie a Millénium v centre Martina, ich hodnotu si nechal posúdiť exekútor. Mesto totiž stále nesplatilo celú sumu z pohľadávky, ktorú prehralo v kauze Martinské hole. V prípade, že samospráva dlh neuhradí, môžu sa nehnuteľnosti dostať do dražby, výťažok z nej pôjde veriteľovi. Radnica s pohľadávkou nesúhlasí a oceňovanie mestského majetku označila za nátlak.

22.09.2016 07:00
Martin Hermanovský, Turčianska galéria Foto: ,
Súdny exekútor Martin Hermanovský (vľavo) v Turčianskej galérii v Martine, kde sa začalo oceňovanie mestských nehnuteľností.
debata (15)

Nehnuteľnosti si včera prišiel v sprievode ďalších troch mužov pozrieť súdny exekútor. Najskôr boli v historickej budove galérie. Po stretnutí s riaditeľom sa prechádzali po objekte, obzerali si interiér, znalec fotil miestnosti. Exekútor svoju návštevu či prípadné ďalšie kroky v súvislosti s budovami či exekúciou odmietal komentovať. „Musím dodržiavať mlčanlivosť,“ zdôvodnil Martin Hermanovský.

O čase a mieste oceňovania exekútor informoval martinskú radnicu dopredu. Magistrát poskytol projektovú dokumentáciu a termín tejto návštevy oznámil vedeniu galérie, ktorá ako nájomca priestory sprístupnila. Znalec môže ohodnotiť len budovu, nie exponáty, ktoré sa do dražby dať nemôžu. „Zbierkové predmety nepatria mestu Martin, patria Žilinskému samosprávnemu kraju,“ vysvetlil Ľubomír Kraľovanský, ktorý je poverený riadením Turčianskej galérie.  Galéria sídli v pamiatkovo chránenej budove bývalého Župného domu, ktorá bola daná do užívania v roku 1772. Zhruba o 210 rokov neskôr bolo rozhodnuté, že sa tu zriadi galéria. Prvú expozíciu otvorili v roku 1987.

Oceňovanie sa včera týkalo aj polyfunkčného Millénia a pozemkov pod ním. Výstavba tejto presklenej budovy uprostred pešej zóny vyšla na 1,5 milióna eur, pred trinástimi rokmi získala cenu Stavba roka.

Mesto Martin má podľa súdneho rozhodnutia zaplatiť spoločnosti PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka pohľadávku 8,5 milióna eur. Z toho 2,5 milióna si už spoločnosť stihla stiahnuť formou exekúcie z mestských účtov. Ďalšie peniaze zatiaľ od samosprávy nezískala. Preto nastúpil exekútor, ktorý začal spisovať majetok. Ten ocení znalec a podľa toho sa rozhodne, čo môže ísť do dražby. „Mesto na základe rozsudku nechce zaplatiť v peniazoch, tak tým pádom exekútor na základe zákona je povinný uspokojiť túto pohľadávku alebo túto povinnosť mesta tak, že sa predá nehnuteľný majetok mesta,“ povedal Maroš Havran, mediálny zástupca majiteľa pohľadávky.

Martinské Millénium, ďalšia budova na ocenenie. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Millenium Martinské Millénium, ďalšia budova na ocenenie.

Zvyšný dlh plánuje samospráva vyplatiť z bankového úveru. Čaká však na konečný verdikt Ústavného súdu, na ktorý sa obrátilo so sťažnosťou, ňou sa snaží spor zvrátiť vo svoj prospech. „Mesto Martin vníma všetky kroky, ktoré podniká veriteľ mesta, ako zvyšovanie tlaku na vedenie mesta, respektíve na poslancov mestského zastupiteľstva, aby okamžite vyplatili pohľadávku aj napriek tomu, že Ústavný súd ešte vo veci nerozhodol,“ tvrdí hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Na okresný súd začiatkom septembra už tretí raz, po dvoch neúspešných pokusoch, podalo mesto návrh na odklad exekúcie, čo majiteľ pohľadávky označil za obštrukcie. Mesto ho vyzvalo na rokovanie o zložení dlžnej sumy do notárskej úschovy. Zvyšný dlh dosiaľ narástol na sumu približne 6,6 milióna eur. Kubík vo svojom blogu oponuje, že samospráva „má tieto peniaze zaplatiť na účet mojej firmy“. Mesto sa však obáva, že ak peniaze vyplatí a spor nakoniec vyhrá, tak ich už nikdy neuvidí.

Kauza siaha dvadsať rokov späť do minulosti, keď chceli rôzne subjekty vrátane martinskej radnice vybudovať na Martinských holiach špičkové lyžiarske stredisko. Založili akciovú spoločnosť, do ktorej mali vložiť miliónové majetky, čo sa však nestalo. Nasledoval konkurz a súdne spory o splatenie sľúbeného vkladu z mesta, čo malo byť vyše 103 miliónov slovenských korún (okolo 3,4 mil. eur).

V rokoch 2003 až 2008 vyriekli súdy štyri rozsudky v prospech mesta. V roku 2009 vtedajší generálny prokurátor podal dovolanie na Najvyšší súd a verdikty už boli úplne iné. Podľa posledného rozsudku Najvyššieho súdu z februára minulého roka má mesto zaplatiť majiteľovi pohľadávky dlh, ktorý sa zo sumy 3,4 milióna eur v tom čase vyšplhal aj s úrokmi na vyše 8,5 milióna eur. Od marca je mesto v nútenej správe. Podalo sťažnosť na Ústavný súd, ktorý môže potvrdiť, že mesto má pohľadávku vyplatiť alebo vráti kauzu na nové súdne konanie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Exekútor #pohľadávky