Súdna rada už predložila Procházkovu kandidatúru

Na vláde je už návrh Súdnej rady SR na schválenie expredsedu Siete a poslanca parlamentu Radoslava Procházku za kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Kabinet teda zrejme bude o návrhu rokovať na budúcotýždňovom zasadnutí.

22.09.2016 10:17
procházka Foto: ,
Na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie navrhlo Radoslava Procházku predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory.
debata (2)

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa pre médiá už vyjadrila, že nie je zástancom toho, aby vláda reagovala na rozhodnutia Súdnej rady SR pri predkladaní návrhov do medzinárodných súdnych inštitúcií. Procházka sa tak zrejme stane oficiálnym kandidátom na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Definitívne ale o ňom bude rozhodovať príslušný výbor tohto súdu v Luxemburgu. Ten nám už jednu kandidátku na sudkyňu pre neznalosť francúzštiny zamietol.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v utorok požiadala vládu, aby nepodporila kandidatúru Radoslava Procházku a nešírila tak o sebe do sveta zvesť, že stratila súdnosť. Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu nie je podľa liberálov trafika, ale vážená inštitúcia, na trafiku sa ju snaží prebudovať Súdna rada SR. Exšéf Siete odmietol, že post sudcu v Luxemburgu je pre neho akousi trafikou na základe politickej dohody. „Mohlo by sa to považovať za trafiku, ak by tam nebolo zázemie pre túto ambíciu. Moju odbornú pripravenosť ale nikto nespochybňuje,“ zdôraznil na Súdnej rade SR pred médiami.

Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú od septembra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Radoslav Procházka #Všeobecný súd Európskej únie