Prinesie snem lekárov prekvapenie?

Najväčšia organizácia v zdravotníctve zažije rušný koniec týždňa. Snem Slovenskej lekárskej komory bude dnes voliť svojho prezidenta. Komoru v súčasnosti vedie Marián Kollár, ktorý medzi lekármi vyhrotil emócie, či už tie pozitívne, alebo opačné. Protikandidátov bude mať až troch.

23.09.2016 08:00
slovenska lekarska komora Foto: ,
Lekárska komora by mala byť rešpektovaným partnerom ministerstva zdravotníctva, ale aj zdravotných poisťovní.
debata (1)

V stavovskej inštitúcii to vrie už dlhší čas. Pred dvoma rokmi sa nespokojná časť členov pokúšala Kollárovi vysloviť nedôveru, nepodarilo sa. Druhú šancu bude mať teraz na bratislavskom sne­me.

Kollárovu kandidatúru na post prezidenta potvrdil hovorca komory Tomáš Mácha. Okrem neho sa budú o štvorročnú funkciu uchádzať ortopéd z Prešova Ján Černák, všeobecný lekár z Kežmarku Ján Hencel a lučenský kardiológ Karol Mičko. „Kollárovi protikandidáti sú schopní nielen ako lekári, ale aj ako skúsení manažéri," povedal pre denník Pravda zdroj z vnútra komory, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Súčasný šéf bude mať podľa neho silnú konkurenciu.

Voľby v komore sa v regiónoch začali už vo februári, keď si základňa volila krajské štruktúry. V piatok delegáti snemu vyberú ľudí do orgánov komory s celoslovenskou pôsobnosťou na čele s prezidentom. Pre verejnosť stavovskú i laickú je najviac vnímaná práve osoba prezidenta, ktorý zastupuje a reprezentuje lekársky stav pred celou spoločnosťou.

Kritické hlasy na adresu Kollára sa ozývajú čoraz častejšie. Tvrdia, že od nástupu do svojej funkcie sľuboval všetkých zjednocovať, pričom dosiahol opak a členskú základňu medzi sebou rozhádal. Nespokojní členovia mu tiež vyčítajú nekorektný individualizmus, ktorý ho ustavične viedol do boja bez dostatočných argumentov, resp. návrhov reálneho riešenia. K mnohým odborným diskutovaným otázkam sa podľa nich nevyjadroval a nereagoval na spoločensky dôležité témy.

Lekárska komora by mala byť rešpektovaným partnerom ministerstva zdravotníctva, ale aj zdravotných poisťovní. Jej hlas by mal byť zásadným pri príprave zákonov a zmien v rezorte. Pred viac ako 12 rokmi sa jej predstavitelia postavili na čelo najväčších protestov v rezorte. Dôvodom bol nesúhlas s tzv. Zajacovou reformou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora