Opozícii sa nepodarilo odvolať Fica ani Kaliňáka

Po neúspešnom pokuse odvolať predsedu vlády Roberta Fica sa poslancom nepodarilo vysloviť nedôveru ani ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi

23.09.2016 08:55 , aktualizované: 20:26
parlament odvolavanie predseda vlády Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.
debata (680)

Opozícii sa podľa očakávaní premiéra Roberta Fica odvolať nepodarilo. Zo 116 prítomných za vyslovenie nedôvery hlasovalo 36 poslancov, 78 bolo proti a dvaja sa hlasovania zdržali. 34 poslancov bolo neprítomných. Koalícia premiéra podržala. Za vyslovenie nedôvery nehlasovali ani všetci opoziční poslanci.

Rovnako minister vnútra Robert Kaliňák (SMER) zostáva na svojom poste. Nedôveru mu zo 120 prítomných vyslovilo 40 zákonodarcov. Poslanci vládnej koalície Smer-SD, Most-Híd a SNS, s výnimkou Štefana Zelníka, ktorý sa hlasovania zdržal, svojho ministra v kresle podržali. Pred hlasovaním sa do sály dostavil aj premiér Robert Fico, minister vnútra Kaliňák a ostatní členovia vlády, ktorí predtým v rokovacej miestnosti chýbali. Dnes sa teda nepodarilo odvolať z funkcie ani premiéra Roberta Fica, ani ministra Kaliňáka. Poslanci sa opäť stretnú až 11. októbra, keď sa začína 10. schôdza NR SR.

Opozícia je poznačená zúfalstvom, povedal Kaliňák

Celá schôdza bola založená na absurdných klamstvách, povedal novinárom pri odchode z Národnej rady SR minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý dnes v parlamente čelil odvolávaniu. „Všetky obvinenia boli vymyslené. Ja som to tvrdil od začiatku. Indície opozície sa nepotvrdili. Sú poznačení zúfalstvom,“ povedal Kaliňák s tým, že dokonca ani Igor Matovič (OĽaNO), ktorý odvolanie ministra inicioval, nebol väčšinu rokovania v sále a chýbal aj v čase hlasovanie.

Vyslovenie nedôvery premiérovi navrhovala skupina opozičných poslancov zo SaS a OĽaNO-NOVA. Predseda parlamentu Andrej Danko odvolávanie v júli presunul na september. Opozícia navrhovala Ficovi vysloviť nedôveru, pretože obhajoval v parlamente ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) v súvislosti s „kauzou Bašternák“.

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Karol Galek apeloval v pléne na zdravý rozum všetkých poslancov. „Asi každému je jasné, že samovyšetrovanie nie je štandardný postup pri vyšetrovaní kauzy. Pán Kaliňák, mali by ste si uvedomiť, že minister nemôže viesť rezort, ktorý má vyšetriť kauzu, v ktorej je zapletený sám až po uši,“ odkázal ministrovi poslanec.

Premiér zavelil na odchod

Členovia vlády a koaliční poslanci zo sály počas rozpravy k vysloveniu nedôvery Ficovi odišli a vrátili sa až na samotné hlasovanie. Premiér Robert Fico ich totiž vyzval, aby zo schôdze odišli a nenechali sa tak „zatiahnuť do špiny“, ktorá je podľa slov premiéra iba pokusom zakryť dobré výsledky vlády. Sála sa vyprázdnila.

„Slovensku sa darí, ale o tom opozícia nehovorí, lebo nemá čo ponúknuť. Zbytočne vyrušujú vládu v robote a ja navrhujem, aby sme sa nenechali zatiahnuť do tejto špiny, lebo to je cielený pokus prekryť dobré výsledky vlády,“ povedal premiér Robert Fico (Smer) v sále NR SR s tým, že schôdza je otvorená, nikto nemôže brániť opozícii predkladať jej návrhy. „Robte to, ale ja navrhujem, bez nás. Nemá to význam,“ dodal Fico a spolu s ním zo sály odišli všetci ministri.

„Návrh na vyslovenie nedôvery znamená návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde. Som hrdý, že tu dnes máme vládnu koalíciu zloženú z troch subjektov, ktoré rešpektujú demokratické pravidlá. Postavili sme vládnu koalíciu na stranách, ktoré sa snažia zakotviť v regionálnych samosprávach,“ poznamenal Fico. V opozícii sú podľa neho na rozdiel od koaličných strán politické strany založené na internete.

„Plne rešpektujeme právo opozície na návrh na vyslovenie nedôvery k členom vlády. Táto schôdza je úplne zbytočná, lebo prichádza mesiace po vzniku novej vlády, ktorej sa netýka nič. Nepreukázalo sa žiadne porušenie zákona,“ argumentoval.

Fico vyzval na odchod z rokovania, ktorého... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
parlament odvolavanie predseda vlády Robert Fico Fico vyzval na odchod z rokovania, ktorého jediným bodom je vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Zo sály odišli poslanci Smeru aj koalície.

Podľa neho z úst Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) na schôdzi nezazneli žiadne dôkazy. „Organizujú ju nedôveryhodní ľudia. Ako máme veriť obvineniam, že máme 750 miliónov dolárov s manželkou na účte v Belize? Bez zaváhania sú tu ďalšie a ďalšie lživé obvinenia bez dôkazov,“ dodal.

Fico poznamenal aj to, že líder jednej z najsilnejších opozičných strán Richard Sulík (SaS) dal prednosť vysokému platu v Štrasburgu a Bruseli ako europoslanec. Podľa Fica sú dva dôvody, prečo opozícia chce odvolávať členov vlády. „Buduje si imunitu, lebo tu sú podozrenia zo spáchania trestných činov. Robia tento cirkus, aby si vybudovali politickú permanentnú imunitu, ak sa niekedy podozrenia potvrdia. Je to nebezpečná hra, ale my sa nenecháme zastrašiť,“ dodal.

Rokovacia sála parlamentu počas posledného bodu... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
NR SR: Vyslovenie nedôvery premiérovi Rokovacia sála parlamentu počas posledného bodu rokovania 9. schôdze Národnej rady SR, vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Sklamanie opozície po parlamentných voľbách bolo obrovské, a preto podľa premiéra prišla s politikou nenávisti. „Vedia, že nie je možné alternovať rozumnými protinávrhmi vláde. Slovensku sa darí, vláda priniesla na Slovensko významného investora, novú automobilku, vďaka ktorej sa vytvoria aj tisícky nových pracovných miest, ekonomike Slovenska sa za darí," povedal Fico. Toto sú podľa premiéra významné výsledky, na ktoré však opozícia neupozorňuje, lebo nemá čo ponúknuť. „Zbytočne vyrušujú vládu v robote,“ dodal. Na konci vyjadrenia predsedu vlády z rokovacej sály odišli všetci ministri vlády.

Nicholsonová: Fico žije v putinovskom svete

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) ukázal, ako sa správa politik na míle vzdialený od vášho putinovského sveta, povedala vo svojom vystúpení v Národnej rade SR poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová, podľa ktorej by si mal Fico brať z Lipšica príklad po tom, čo sa k 30. septembru vzdal svojho poslaneckého mandátu. Správanie sa Fica je podľa nej „nanajvýš trápne“.

„Pre mňa už nie ste premiérom tejto krajiny,“ povedala. Zaspomínala na deväťdesiate roky, keď ako novinárka verila v začínajúceho politika Fica. „Vtedy, na konci 90. rokov ste vyskakovali z médií taký čistý a zhovorčivý. Boli to novinári, ktorí vás urobili,“ dodala s tým, že vtedy odpovedal na všetky otázky a dnes vzbudzuje mnoho pochybností. „Dnes ste čistý ako galantský Čistý deň,“ prirovnala premiéra k resocializačnému centru v Galante, kde údajne zneužívali zamestnanci klientov. „Kde ste zobrali peniaze na všetok váš okázalý luxus,“ pýta sa premiéra.

Podľa Petra Pčolinského z hnutia Sme rodina – Boris Kollár by mal Fico z politiky odísť. “Čudujem sa vám, na vašom mieste by som sa na to už dávno vykašľal, máte svoj vek, dosiahli ste toho v kariére veľa. Nemáte najlepšie zdravie, mali by ste sa šetriť. Čudujem sa, že silou mocou ste ochotný pokračovať, keď dve tretiny ľudí na vás pľujú, nemôžete len tak vyjsť na ulicu bez ochranky,“ povedal Pčolinský.

Fico nie je hodný postu premiéra, povedal Matovič

„Premiér SR Robert Fico je svojím postojom po prevalení kauzy Bašternák, zámerným odsúvaním tohto obrovského problému, hanbou práve v čase nášho predsedníctva v Rade EÚ,“ povedal v parlamente vo vyslovení návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Ficovi líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

„Premiér svojím správaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy,“ povedal Matovič, ktorému je ľúto, že tento podvod kryjú aj lídri koaličných strán SNS a Most-Híd.

Podľa Matoviča Fico pred deviatimi rokmi povedal, že „do troch minút odvolá každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu“, a dodnes tak vôbec neurobil. „Možno preto, že predseda vlády býva v byte, ktorý bol pravdepodobne postavený z daňových podvodov a ktorý postavil Ladislav Bašternák, teda rovnaká osoba, ktorá je hlavným aktérom v korupčnej kauze ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Premiér platí nájom, ktorý je oproti skutočnému nájmu zvýhodnený mesačne o cca 4 450 eur. Takúto zľavu možno nazvať aj úplatkom Bašternáka,“ povedal Matovič s tým, že Fico sa odmieta z bytu vysťahovať.

„Robert Fico nie je hodný zastávať post premiéra Slovenskej republiky. Dnes nie je slobodný, je v zajatí svojej chuti po luxuse,“ povedal Matovič. Podľa neho premiér „pľuje do tváre všetkých čestným ľuďom“.

Medzi dôvodmi, pre ktoré opozícia navrhuje odvolať Fica, Matovič uvádza aj to, že jeho ministri obchodovali s firmami s utajenými vlastníkmi. EÚ si za jednu zo svojich priorít kladie bol proti daňovým únikom. Podľa Matoviča je to aj prioritou Slovenska, a preto by mala byť SR príkladom a zavádzať nulovú toleranciu voči takýmto javom.

Kauza Bašternák

Opozícia však chce odvolať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver 500-tisíc eur od Tatra banky. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve.

Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Fico stojí za Kaliňákom

Fico Kaliňáka v parlamente podľa opozície obhajoval, a to je dôvod, prečo chcú vyjadriť nedôveru aj premiérovi. „Minister vnútra počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur,“ zdôraznil Fico v júni v Národnej rade SR.

Ak sa poslancom na tejto schôdzi nepodarí odvolať premiéra Fica z funkcie, bude mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa poslanci pokúsia vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Kaliňákovi.

680 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #odvolávanie #Robert Kaliňák