Skončí sa korupcia pri exekúciách?

Živnostníčka Dana z Bratislavy musela cestovať do Košíc, ak sa chcela dohodnúť s exekútorom. Ten od nej vymáhal dlhy na poistnom. Nebola jediná, ktorej výber exekútora na druhom konci republiky sťažil už aj tak komplikovanú situáciu. O tom, ktorý exekútorský úrad bude riešiť jej dlžobu, rozhodol veriteľ.

24.09.2016 08:00
Lucia Žitňanská Foto: ,
Novela má podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej pretrhnúť väzby medzi veľkými veriteľmi a určitými exekútormi.
debata (65)

Práve právomoc majiteľa pohľadávky vybrať si exekútora spôsobila, že viac ako tretinu tohto trhu dnes ovláda deväť z 330 exekútorov, ktorí spolupracujú s najväčšími firmami. Ministerstvo spravodlivosti to považuje za neférové a rozhodlo sa pre radikálnu zmenu – reguláciu.

Rezort pripravil novelu zákona o súdnych exekútoroch, ktorá zabezpečí prideľovanie spisov exekútorom náhodne cez elektronickú podateľňu. Tento týždeň ju schválila vláda. Podobný model funguje roky na súdoch.

Súčasný stav, keď deviati exekútori majú pod palcom 35 percent zo všetkých vyše pol milióna exekúcií, ministerka Lucia Žitňanská nepovažuje za spravodlivý. „Systém, ktorý je nastavený dnes, generuje desaťtisíce neukončených exekúcií a je neférový. Vďaka našej novele exekučné konania prejdú z čiastočne trhového prostredia k regulovanému,“ povedala Žitňanská. Pre ministerku je elektronické prideľovanie spisov základnou podmienkou. Tvrdí, že ak v parlamente budú snahy z novely túto zmenu odstrániť, sama radšej zákon stiahne.

Nové pravidlá majú pretrhnúť väzby medzi veľkými veriteľmi a určitými exekútormi. Proti nim sa postavili podnikatelia, zamestnanci a advokátska komora. Považovali ich za obmedzenie vlastníckeho práva majiteľa pohľadávky slobodne sa rozhodnúť, ako ju chce vymáhať. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení časom kritiku zmiernila. „Náhodný výber nám neprekáža, ak nie je už pri dlžníkovi vybraný exekútor. Tento systém by sa mal uplatňovať najmä, ak je veriteľom štát,“ zhodnotil včera viceprezident asociácie Rastislav Machunka. Novela však ide do parlamentu s rozporom s mobilnými operátormi, napríklad s pôžičkovými spoločnosťami a so Slovenskou advokátskou komorou.

Naopak, Slovenská komora exekútorov bola od začiatku za. Náhodné prideľovanie spisov by podľa nej malo viesť k tomu, aby silní veritelia, napríklad finančná inštitúcia, mali rovnaké práva ako bežný občan. Od elektronickej podateľne si sľubuje nielen zlacnenie exekúcií pre dlžníkov, ale aj obmedzenie korupcie. „Súdny exekútor nebude nútený pod tlakom veľkého veriteľa uzatvárať dohody, ktoré sú často na hranici zákona a niekedy aj za ňou," upozornil prezident komory Miroslav Paller.

Elektronický výber bude založený na územnom princípe. Dlžníkovi bude pridelený exekútor v tom kraji, kde má dlžník trvalý pobyt alebo sídlo. Jedinou výnimkou bude prípad, ak už na neplatiča bude vedená exekúcia, v ktorej súd udelil poverenie niektorému z exekútorov. Každá ďalšia exekučná vec sa potom pridelí tomu istému exekútorovi.

Čo sa má zmeniť v exekučnom konaní

  • o exekúciách bude rozhodovať jeden súd – Okresný súd v Banskej Bystrici
  • exekútor sa bude vyberať náhodným výberom, dnes si ho vyberajú veritelia
  • jednoduchší odklad zo sociálnych dôvodov na tri mesiace, rozhodne o tom exekútor aj bez súhlasu veriteľa
  • zastavenie exekúcie u fyzických osôb do 3 rokov, ak sa nepodarí nič vymôcť
  • zastavenie exekúcie vo firmách do 1,5 roka, ak sa nepodarí nič vymôcť
  • prísnejšie disciplinárne tresty, ak exekútor nevyplatí veriteľovi dlžnú sumu do 7 dní od prijatia peňazí
  • pri opakovanom porušení povinností alebo nerešpektovaní pokynov súdu zastavenie výkonu funkcie exekútora
  • Novela zákona o súdnych exekútoroch
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
muž, žena, exekúcia, Ilustračné foto.

Na súdoch dnes leží vyše 3,6 milióna neuzavretých exekučných konaní. Ich počet ročne narastá o vyše pol milióna. „Veľká časť z nich je spočívajúca, teda čaká,“ priblížila ministerka spravodlivosti. Takéto spisy pritom môžu na súdoch stáť aj 15 rokov. Novela má odstrániť aj tento neželaný trend. Od apríla presúva nové exekúcie pod jeden súd – Okresný súd v Banskej Bystrici, čo by malo zrýchliť vybavovanie agendy. Sociálna poisťovňa si bude môcť svoje dlhy po novom vymáhať sama tak ako dnes daňové úrady.

Štát zareguluje aj výšku trov všetkých účastníkov konania vrátane odmeny exekútora, ktorá bude paušálna. Znamená to, že exekútor bude dopredu vedieť, koľko peňazí za jeden prípad dostane. Rovnako aj dlžník bude mať od začiatku jasné, aké celkové výdavky bude pri exekúcii mať. Paušálne odmeny určí vyhláška a pre exekútora by nemali byť vyššie ako 40-tisíc eur ročne.

Dnes je výška odmeny 20 percent z vymáhanej sumy, ak je dlh vyrovnaný do 14 dní. Ak splatenie dlhu trvá dlhšie, exekútor si berie 20 percent z celkovej vymáhanej sumy, teda zo súčtu istiny, úrokov z omeškania a trov. Kancelária, ktorá má stole 2 400 spisov a v exekúcii je úspešná na 25 percent, môže ročne zarobiť okolo 140-tisíc eur, čo je mesačne viac ako 11 600 eur.

Zavedenie paušálnych výdavkov tiež odbremenení súdy od množstva prípadov, v ktorých rozhodujú práve o trovách exekúcie.

Návrh na vykonanie exekúcie bude možné podať len elektronicky. V prípade, že veriteľ nemá aktivovanú elektronickú schránku, môže tak urobiť prostredníctvom ktoréhokoľvek exekútora. Celé konanie bude vo veľkej miere budované na elektronických formulároch.

Ľahší bude aj odklad exekúcie. O ten bude môcť požiadať dlžník zo sociálnych dôvodov. Odklad mu môže povoliť exekútor na tri mesiace aj bez súhlasu veriteľa. Po novom sa budú zastavovať aj tzv. „nevymožené“ exekúcie. Ak sa v priebehu troch rokov nepodarí exekútori u dlžníka nič vymôcť, súd konanie zastaví. Vo firmách to bude 1,5 roka.

Novela, pokiaľ prejde parlamentom, by mala platiť od apríla budúceho roka.

Od júla je verejne prístupný Centrálny register exekúcií. Na webe komory exekútorov sa každý občan, ale aj firmy môžu presvedčiť, či je, alebo nie je proti nim vedená exekúcia. Register pomáha aj podnikateľom. Môžu si v ňom overiť firmy a ľudí, s ktorými podnikajú alebo s nimi plánujú uzavrieť obchod.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ministerstvo spravodlivosti #exekúcie #Exekútor #Lucia Žitňanská