Cestní piráti ignorujú zákony. Lebo môžu

Piráti na cestách sa pokutám vysmievajú. Príkladom toho je aj vodič z Michaloviec, ktorý prekročil rýchlosť o neuveriteľných 119 kilometrov za hodinu. Z vrecka na mieste vytiahol 800 eur a pokračoval v jazde ďalej. To, že ho za rýchlu jazdu chytila policajná hliadka už niekoľkokrát, nehrá žiadnu úlohu. Takému šoférovi jednoducho stačí, aby zaplatil pokutu.

23.09.2016 19:00
auto, cesta, Foto:
Polícia tvrdí, že zákon jej v takýchto prípadoch nedovoľuje postupovať razantnejšie. A to ani u notorických porušovateľov dopravných predpisov.
debata (53)

Policajti 60-ročného Michalovčana namerali pred obcou Nižná Rybnica v Sobraneckom okrese, vo svojom luxusnom ferrari sa preháňal rýchlosťou 209 km/h, kde bola povolená len deväťdesiatka. Za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti pritom už platil niekoľkokrát, aj tú najvyššiu, 800-eurovú sankciu, vodičský preukaz stále má.

„V roku 2016 evidujeme u tohto priestupcu viacero pokút za porušenie maximálnej povolenej rýchlosti, za čo mu boli uložené pokuty vo výške od 20 do 800 eur,“ ozrejmil hovorca Policajného zboru Košického kraja Alexander Szabó.

Polícia tvrdí, že zákon jej v takýchto prípadoch nedovoľuje postupovať razantnejšie. A to ani u notorických porušovateľov dopravných predpisov. Novela cestného zákona od januára síce zvýšila tresty za prekročenie rýchlosti, odobratie vodičského preukazu sa v nej nerieši. Ten, kto na to má, si tak z ciest urobil pretekársku dráhu. Vodičský preukaz môže policajná hliadka vziať len vtedy, ak vodič nemá pri sebe peniaze. Doklad dostane naspäť hneď, ako uhradí pokutu.

Exemplár „pretekára z východu“ nie je ani zďaleka ojedinelým prípadom. Pred mesiacom si vodič mercedesu pálil pri Tlmačoch v Nitrianskom kraji až 187 km/h na mieste, kde je povolená deväťdesiatka, opäť stačilo, aby zaplatil 800 eur. Rovnako dopadol aj motorkár v Trebišovskom okrese, ktorý išiel neuveriteľnou, 222-kilometrovou rýchlosťou.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského je peňažná sankcia očividne nedostatočný trest. „Nie je to asi účinné, keď sa skoro každý deň dozvedáme, ako šoféri prekročili rýchlosť o sto kilometrov za hodinu. Skoro vo všetkých prípadoch vodič zaplatí sankciu na mieste. Má to nulový výchovný charakter. Takýto vodič tak ďalej jazdí ako blázon, keďže prekročenie rýchlosti nie je porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom,“ vysvetlil analytik.

Polícia sa už pred časom pre denník Pravda vyjadrila, že so zmenou zákona, ktorá by priniesla prísnejšie postihy, nesúhlasí. Tvrdí, že zvýšenie pokút malo pozitívny dosah a počet nehôd, kde asistovala vysoká rýchlosť, sa znížil, rovnako ako aj ich následky.

Bazovský tvrdí, že, naopak, treba uvažovať nad prísnejšími pravidlami. „Vodič sa premáva 150 km/h po dedine a môže zabiť človeka. Pokuta je jednoducho nedostatočné riešenie, je to nelogické, neúčinné a pre ostatných vodičov nespravodlivé,“ konštatuje. Poznamenal, že keď niekto dostane zákaz jazdy pol roka, je to spravodlivé aj pre toho, čo zarába 500 eur mesačne, a zároveň aj pre toho, čo zarobí 5¤000 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #pokuta #rýchlosť #prekročenie rýchlosti #cestný pirát