Po horúčavách nastúpili mrazy

Len týždeň trval prechod z horúceho leta do zrelej jesene. Ešte minulý týždeň si ľudia užívali teploty, ktoré sa blížili až k tridsiatke, teraz už viaceré oblasti Slovenska zasiahli mrazy. V druhej polovici budúceho týždňa možno očakávať dážď.

24.09.2016 07:00
park, stromy, zima, jeseň, Taliansko,... Foto: ,
Aj napriek tomu, že ešte minulý týždeň si ľudia užívali teplot blížiace sa k tridsiatke, teraz už viaceré oblasti Slovenska zasiahli mrazy.
debata

V pondelok a utorok na Slovensko prúdil studený vzduch, a ten sa rozšíril na celé územie. Noc zo štvrtka na piatok bola najmenej oblačná, prestal fúkať vietor a pri jasnej oblohe a bezvetrí sa prostredie rýchlo ochladzovalo. Preto v piatok ráno mrzlo, predovšetkým na Spiši. V záhradách pomrzli papriky. V Podolínci pri Starej Ľubovni dosiahol prízemný mráz –3,6 stupňa Celzia, vo Švedlári pri Gelnici –3,5 stupňa. Prízemné mrazy sa objavili aj na ďalších miestach, napríklad v Spišských Vlachoch, Gánovciach, Telgárte, Poprade, Sliači, Liesku, ale aj v Prešove, Michalovciach či Kuchyni na Záhorí. Mrzlo dokonca aj vo výške dva metre nad zemou, vo Švedlári namerali –0,5 stupňa a v Oravskej Lesnej –0,6 stupňa Celzia.

„Tieto mrazy sú v poslednej septembrovej dekáde normálnym javom. Pravdepodobnosť, že sa 24. septembra vyskytne prízemný mráz, je napríklad v Hurbanove 11-percentná, v Liptovskom Hrádku 30-percentná. Nie je to teda až taká veľká zvláštnosť, aby sa prízemný mráz teraz objavil. Ale vzhľadom na to, že v záhradách je ešte dosť veľa zeleniny, nebolo by dobre, keby sa vyskytoval často,“ dodal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Počasie cez víkend by malo byť príjemné. V najteplejších oblastiach Slovenska by sa teplota mohla vyšplhať na 22 až 23 stupňov, v chladnejších regiónoch takéto hodnoty určite nebudú. V tomto období by sa malo začať babie leto, ktoré potrebuje väčšiu stabilitu počasia. Tá však nie je. V priebehu druhej polovice budúceho týždňa bude väčšia oblačnosť, dažde a s nimi príde aj mierne ochladenie, tiež veternejšie dni.

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhodnotil tohtoročné leto. Podľa meteorológov nebolo také horúce ako vlaňajšie. Dôvodom je, že extrémne horúčavy okolo 35 stupňov Celzia sa nevyskytovali čas­to.

„Ak hodnotíme leto od júna do augusta, tak bolo teplotne nadnormálne. No ľudia ho porovnávali s tým, čo zažili vlani, a tento rozdiel vyznieva v neprospech tohtoročného leta. Predovšetkým august bol chladnejší, približne o štyri stupne, v porovnaní s vlaňajším. Z nášho hľadiska bol však úplne normálny, taký, aký by mal byť. Lenže v posledných rokoch býva málokedy normálny, august väčšinou býva teplotne nadnormálny,“ pripomenul klimatológ.

Leto sa však zapíše do dejín množstvom búrok a výdatných dažďov. Pavol Faško vyrátal, že ak by sme všetky letné zrážky rozdelili na celú plochu Slovenska, tak by na každý štvorcový meter pripadlo viac ako 300 litrov vody. Vlani to nebolo ani 150 litrov.

Ako bude

  • Sobota Jasno až polojasno, na severe a východe slabý dážď, na hrebeňoch Tatier sneženie. Denná teplota 18 až 23 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V noci a zrána ojedinele hmla. Denná teplota 18 až 22 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polojasno. Denná teplota 15 až 20 stupňov.
  • Utorok Jasno až polojasno, ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Denná teplota 16 až 22 stupňov.
  • Streda Premenlivá oblačnosť, ojedinele prehánky, cca od 1 400 m sneženie. Denná teplota 15 až 20 stupňov.
  • Štvrtok Polojasno až oblačno, ojedinele prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Denná teplota 14 až 20 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teploty #jeseň #mráz