Snem KDH sa skončil, Hlina s návrhmi nepochodil

Predseda KDH Alojz Hlina spolu s predsedníctvom hnutia dnes na sneme nepresadil úpravu programových cieľov a zásad KDH a ani zmenu stanov. Nepochodil ani s návrhom, aby zmena stanov bola odsúhlasená dvojtretinovou väčšinou prítomných delegátov na sneme a nie pozvaných.

24.09.2016 08:55 , aktualizované: 17:22
KDH, mimoriadny snem Foto: ,
Zľava: Člen predsedníctva KDH Andrej Klapica, člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec, členka predsedníctva KDH Eva Grey, členka predsedníctva Renáta Ocilková, podpredseda KDH Pavol Zajac, predseda KDH Alojz Hlina, podpredseda Milan Majerský, podpredseda KDH Peter Bobula, členka predsedníctva Miroslava Szitová a člen predsedníctva KDH Albín Maslaňák počas hlasovania na rokovaní mimoriadneho snemu strany KDH.
debata (95)

Ako povedal Hlina na tlačovej besede, KDH sa mení. Dôkazom toho je aj to, že mal prejav pod heslom Žiadne nové dane. „Proces zmeny bude trvať dlho a bude náročný. Z 300 za zmenu hlasovalo 244. Chýbalo máličko. KDH sa mení. Bude moderná konzervatívna strana,“ vyhlásil. Hlina tvrdí, že niekomu stanovy v pôvodnom stave vyhovovali a preto sa postavili proti ich zmene.

Stanovy nie sú podľa členky predsedníctva Evy Grey Písmo sväté, ale majú pomáhať pri práci. „Bude to trošku ťažšie, ale nič sa nemení,“ uviedla s tým, že nepriechodnosť zmien nie je fatálna. Podľa podpredsedu hnutia Milana Majerského to, že zmena neprešla, nie je koniec sveta.

Hlina kritizoval tých, ktorí sa po neúspešných parlamentných voľbách, nedokázali zamestnať. Uviedol, že niektorí bývalí poslanci za KDH po strate mandátu, sú práce neschopní.

Hlina s predsedníctvom nenašli na mimoriadnom sneme dostatočnú podporu pre úpravu programových cieľov a zásad KDH. Zmeny nepodporila potrebná dvojtretinová väčšina pozvaných delegátov. Predsedníctvo navrhovalo, aby v programových cieľoch a zásadách bolo všade okrem slovného spojenia „kresťanskí demokrati“ zakomponované aj slovo „konzervatívci“. KDH vychádza podľa neprijatého návrhu z európskej kresťanskej kultúry. Hnutie sa malo usilovať o uplatnenie kresťanských a konzervatívnych hodnôt v politickom živote. KDH sa zaväzovalo, že bude naďalej chrániť život a dôstojnosť každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. „ My, kresťanskí demokrati, my konzervatívci, budeme chrániť kresťanstvo ako náboženstvo lásky k blížnemu, ako mierumilovné náboženstvo,“ uvádza sa v dokumente, ktorý delegáti neschválili.

Delegáti odmietli aj zmenu stanov. Podstatou bolo posilnenie kompetencií predsedníctva a predsedu KDH. Padol aj návrh, aby snem rozhodoval o jedinej zmene stanov a to, že na schválenie zmeny stanov nie je potrebná dvojtretinová väčšina pozvaných delegátov, ale prítomných. Ani tento návrh neprešiel.

Niektorí bývalí funkcionári KDH pred snemom hnutia deklarovali, že ak prejde zmena stanov, z KDH odídu. Hlina dnes povedal, že ich vyhadzovať nebude. „Mrzí ma, že sú medzi nami ľudia, ktorí budú škodiť,“ povedal s tým, že on by si nevedel predstaviť, aby bol členom tam, kde sa cíti zle. Hlina verí, že v KDH bude fungovať „chémia“. „Dnes to nebolo zlé. Niečo nám chýbalo. Ale nie je všetkým dňom koniec,“ uviedol. Podľa predsedu hnutia KDH potrebuje nasať nových ľudí, ale niekde je proti tomu odpor. Ďalší snem bude podľa neho vtedy, keď sa dohodnú.

Po sneme bude zasadať Rada KDH.

Zmena stanov je podľa Hlinu záchranný balík pre hnutie

Zmena stanov je podľa predsedu KDH Alojza Hlinu záchranný balík pre hnutie. Ako povedal v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme, KDH dostane dnes zmenou stanov antibiotiká a vitamíny.

„KDH, ten pacient to potrebuje, alebo chceme nad ním urobiť definitívne kríž,“ opýtal sa. Hlina vyzval delegátov, aby priznali, že KDH má niekde problém. Podľa neho sú to stanovy, ktoré boli základom pre vnútorný konflikt v hnutí. KDH mu podľa Hlinu venovalo až 80 percent energie.

Hlina informoval, že nové vedenie KDH sa venovalo okrem prípravy zmeny stanov aj programovým veciam súbežne. Oznámil, že bude aj programová konferencia. Medzi témy, ktorým sa KDH bude venovať zaradil poľnohospodárstvo, rómsku tému, aj prospotrebiteľskú.

KDH má podľa Hlinu dnes vyslať signál. Zdôraznil, že od zvolenia na júnovom ružomberskom sneme, nebol cez víkend doma. „Robím to, čo som sľúbil, predsedu na plný úväzok. Robím to, lebo verím, že to má zmysel,“ povedal. Delegátom sľúbil, že KDH bude silnou rešpektovanou stranou, ktorá bude v regiónoch rešpektovaná.

Predseda strany KDH Alojz Hlina počas rokovania... Foto: SITA, Marek Mrvis
KDH, Alojz Hlina Predseda strany KDH Alojz Hlina počas rokovania mimoriadneho snemu strany KDH.

Na mimoriadnom sneme KDH nebol ani jeden z bývalých predsedov

Na sneme nebol ani jeden z bývalých predsedov hnutia. Ani jeden z trojice Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a Ján Figeľ neboli na sneme ani ako delegáti, ani ako hostia. Ako povedal hovorca KDH Stanislav Župa, keďže ide o pracovný snem, bývalí predsedovia KDH neboli ako hostia pozvaní.

Na mimoriadny pracovný snem bolo pozvaných 387 delegátov. Z nich prišlo na snem 302 delegátov, čo je 78,04 percenta. Okrem toho bolo na sneme 23 hostí.

Na snem prišiel aj bývalý poslanec NR SR za KDH Július Brocka, ktorý na snem ako delegát pozvaný nebol. Zdôvodnil však, že podľa stanov účastníkmi mimoriadneho snemu sú účastníci posledného snemu. Brocka však posledný júnový snem ako delegát moderoval a preto žiadal, aby na sneme mohol dnes zostať buď ako delegát, alebo hosť. Predseda KDH Alojz Hlina Brockovi povedal, že podľa jeho výkladu stanov, by tu on nemohol byť, pretože on na júnovom sneme bol len ako hosť a nie delegát. Podľa Rozhodcovskej komisie účastníkmi snemu sú delegáti okresných centier, ktorí boli zvolení na predchádzajúci snem a členovia Rady KDH. Hlina Brocku upozornil, že KDH dnes zápasí o dôstojnosť a aby aj on zápasil o svoju.

Predsedníctvo KDH chce meniť stanovy, viacerí to odmietajú

Vedenie strany chcelo na dnešnom sneme zmeniť stanovy a upraviť programové ciele a zásady. Predsedníctvo tiež navrhovalo, aby snem upravil stanovy KDH. Podľa návrhu členom KDH sa nemôže stať ten, kto bol pred rokom 1989 členom Štátnej bezpečnosti, alebo jej spolupracovníkom, príslušníkom Ľudových milícií, alebo funkcionárom komunistickej strany. Členstvo v hnutí nebude môcť získať ani ten, kto bol členom strany založenej na komunistickej, fašistickej, alebo extrémistickej ideológii.

Hnutie chce nielen členov, ale aj sympatizantov

Predsedníctvo chce, aby hnutie malo nielen registrovaných členov, ale aj sympatizantov. Sympatizantom KDH sa môže stať ten, kto sa stotožňuje s myšlienkami a hodnotami hnutia a chce prispievať k ich realizácii. Vytvoriť sa má aj nový Zbor poradcov. Podľa návrhu predsedníctvo má zmenou stanov získať aj väčšie kompetencie. Napríklad získa právomoc viesť disciplinárne konanie voči členovi hnutia a rozhodnúť o uložení sankcie aj vtedy, keď nižší stranícky orgán je nečinný.

Predsedníctvo by po novom mohlo po prerokovaní so zástupcami dotknutého orgánu hnutia zrušiť nadpolovičnou väčšinou všetkých členov uznesenie iného orgánu hnutia, okrem Snemu KDH, Rady KDH, Rozhodcovského súdu a kontrolných komisií do 14 dní odo dňa, kedy sa o tomto uznesení dozvedelo, najneskôr však do 30 dní odo dňa, kedy bolo toto uznesenie schválené. Toto ustanovenie sa nevzťahuje na zrušenie výsledkov volieb alebo disciplinárneho konania. Predsedníctvo má získať aj novú kompetenciu, keď nominuje približne 30 členov Rady KDH.

Väčšie kompetencie má získať aj samotný predseda. Len on bude môcť navrhovať kandidátov na poslancov Národnej rady SR a Európskeho parlamentu a tiež kandidáta na prezidenta SR.

Hrozia odchodom z hnutia

Bývalí predstavitelia KDH hrozia pre zmenu stanov odchodom z hnutia. Dvojici bývalých poslancov NR SR Martinovi Froncovi a Monike Gibalovej a tiež bývalému členovi predsedníctva KDH Ladislavovi Štefancovi sa nepozdáva zmena stanov. „S veľkým znepokojením sledujeme súčasný vývoj v KDH. Navrhovaná zmena stanov nerešpektuje demokratické princípy a zveruje takmer všetky rozhodovacie právomoci do rúk predsedu hnutia,“ uvádza sa vo vyhlásení trojice politikov, ktoré dnes poskytli agentúre SITA.

Trojica si je vedomá, že existovali a existujú aj politické strany založené na “vodcovskom” princípe. „Historická skúsenosť ukazuje, že takéto strany postupom času degenerujú v diktatúru. Likvidácia jedného zo základných pilierov KDH znamená kľúčovú zmenu jeho politiky. Aj keď symbol KDH zostane zachovaný, hnutie prestane byť nositeľom kresťansko – demokratického étosu v politike,“ zdôrazňujú Fronc, Gibalová a Štefanec s tým, že nie obal, nie názov, ale kresťansko – demokratický étos je podľa ich presvedčenia to esenciálne, o čo sa počas ich pôsobenia v politike snažili. „Preto po dôkladnom zvážení a vedomí si všetkých dôsledkov vyhlasujeme: ak snem schváli zmenu stanov KDH, ktorá zlikviduje demokratický princíp a centralizuje rozhodovacie právomoci v rukách jednej osoby, vystupujeme z KDH,“ napísali v stanovisku.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #snem #stanovy