SMK sa na zasadnutí zaoberali otázkami spoločenského života

V Nesvadoch dnes zasadala Republiková rada Strany maďarskej komunity (SMK). Na jej prvom zasadnutí sa zaoberala otázkami spoločenského života.

24.09.2016 17:53
debata (3)

Ako ďalej informovala tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová, Republiková rada SMK vychádzajúc z ubúdania príslušníkov maďarskej menšiny, ako aj z potreby spoločného zmýšľania, v záujme zachovania komunity bude iniciovať vytvorenie inštitútu maďarsko-maďarského dialógu v rámci nej. Zároveň bude iniciovať čo najskoršie zvolanie Maďarskej rady pre dohodu a zastupovanie záujmov, a to s účasťou inštitúcií celorepublikovej pôsobnosti a významu.

Republiková rada SMK od vlády a od poslancov Národnej rady SR bude tiež žiadať, aby schválili taký rozpočet na rok 2017, ktorý cielene zabezpečí regionálny rozvoj zaostalých regiónov, najmä na juhu a na východe Slovenska. Republiková rada bude presadzovať aj dodržanie pomeru národností a ich jazyka vo vysielaní verejnoprávnej televízie.

V oblasti sociálnych vecí je SMK nespokojná s doterajšou činnosťou vlády. Rezort sociálnych vecí sa snaží o prenesenie nových kompetencií na samosprávy, ale ich financovanie už nerieši. Dianie v uplynulých týždňoch potvrdzuje, že zákony v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí nie sú účinné, kontrolné mechanizmy nie sú postačujúce, v systéme sú vážne nedostatky. SMK považuje za dôležité aj ďalšie odborné zmeny, ktorými sa dá garantovať vhodný vývoj učebných kompetencií v materinskom jazyku.

Medzinárodné partnerstvá, cezhraničná spolupráca a efektívne čerpanie eurofondov sú nevyhnutnými atribútmi v budovaní moderného európskeho priestoru samosprávami, preto SMK vyzýva vládu SR k otvoreniu čerpania európskych štrukturálnych a kohéznych fondov pre samosprávy.

SMK je zároveň proti novele vodného zákona, ktorý spoplatňuje závlahovú vodu, a tým kladie ďalšie finančné zaťaženie na plecia slovenských poľnohospodárov, predovšetkým poľnohospodárskych podnikateľov na juhu Slovenska. Pre SMK je neprijateľné, že návrh zákona postihuje agrárne odvetvia ako ovocinárstvo a zeleninárstvo, poskytujúce pracovné príležitosti v južných oblastiach Slovenska, a tým priamo ohrozuje trvalú udržateľnosť týchto odvetví.

SMK sa tiež naďalej zasadzuje za odmietnutie povinných európskych kvót ohľadom imigrantov, čo svojím podpisom podporilo v jej petícii 80-tisíc ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SMK #republiková rada